ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις»: Ένταση στη δίκη Πισπιρίγκου – Υπόνοιες Κούγια για τον Ηλιάδη

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου - Υπόνοιες του Αλέξη Κούγια για τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη που «καίει» την κατηγορούμενη - «Όταν το παιδί είναι καλά μακριά από το φροντιστή είναι κόκκινη σημαία»

Ένταση σημειώθηκε κατά τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Λίγο πριν τη διακοπή της σημερινής διαδικασίας επανήλθε στη δικαστική αίθουσα ο Αλέξης Κούγιας που αγόρευε σε άλλη υπόθεση και ξεκίνησε να κάνει ερωτήσεις στον εντατικολόγο και υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ, Ανδρέα Ηλιάδη, σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις αφήνοντας υπόνοιες εις βάρος του.

Κούγιας: Φημίζεστε ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις. Είναι αλήθεια;


Μάρτυρας: Ο Ηλιαδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος όμως που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!

Πρόεδρος: Μη γελάτε.

Κούγιας: Δεν απαγορεύεται. Ειδικά όταν μιλάμε για αυτόν το γιατρό.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως κι έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού που στέλνετε όργανα παιδιών για μεταμόσχευση και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς παιδιών να δωρίσουν όργανα και που έχουν πάει;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ. Όταν επανέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος εμείς προτείνουμε τη δωρεά που είναι πολύπλοκη.

Προέδρος: Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό. Στο σύνολο 14.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το τελευταίο παιδί ήταν η Ειρηνη, κάποιων μηνών. Το προηγούμενο ήταν ένα παιδάκι από καρδιακή ανακοπή, ο Θωμάς από τα Γρεβενά.


«Η θέση της κ. Πισπιρίγκου είναι ότι είναι ένα γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει για τη Μαλένα και την Ίριδα. Οι ερωτήσεις έχουν άμεση σχέση για το τι συνέβη στην εντατική του Ρίο» εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος υπέβαλλε και αίτημα να εξεταστούν από το δικαστήριο συγκεκριμένοι μάρτυρες κατόπιν όσων είπε ο κ. Ηλιάδης.

«Όλα όσα ανέφερε ο μάρτυρας εδώ δεν τα είπε στην ανακριτική κατάθεση. Εδώ είπε πρόσωπα. Είπε για την κ. Τσιόλα, είπε ότι μίλησε με συναδέλφους του για Μαλένα και του είπαν ότι δεν πείστηκαν για ηπατική ανεπάρκεια. Μίλησε για την Ίριδα. Ζητούμε να κληθούν οι Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτης Τσαντίρης, Αγγελική Τσιόλα. Οι πρώτοι δυο πρέπει να εξετάσουν για το θάνατο της Μαλένας και η τρίτη για την Ίριδα» είπε ο κ. Κούγιας ζητώντας την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Ηλιαδη.

«Καίει» τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Νωρίτερα ο γιατρός Ηλιάδης απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας στο εάν οι γιατροί στο Καραμανδάνειο καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην ανάνηψη, « έδειξε» προς την Ρούλα Πισπιρίγκου.

Εισαγγελέας: Έτσι όπως είδατε τη Τζωρτζινα μπορείτε με ασφάλεια να μας πείτε αν υπήρξε καθυστέρηση στο Καραμανδάνειο;
Μάρτυρας: Μπορώ να σας πω ότι αν ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ εκείνη τη στιγμή, για μένα δείχνει μια χρονοκαθυστέρηση της ενημέρωσης του φροντιστή προς τρίτα άτομα. «Βοήθεια, βοήθεια το παιδί μου πεθάνει». Πιστεύω ότι ήταν περισσότερα από 4 λεπτά και ίσως κόντεψε τα 10.
Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο της έδρας, και σχετικά με την εικόνα των γονιών μόλις τους πρωτοαντίκρυσε μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Οι γονείς στην πρώτη επικοινωνία μαζί τους μετά το Καραμανδάνειο τι σας είπαν;
Μάρτυρας: Ο πατέρας έκανε πιο πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει, αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Όχι κάτι από τη μητέρα. Θα έλεγα ότι πιο πολύ με άκουγε με χαμηλό το κεφάλι. Δεν είχε εκείνη την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου… ο κάθε γονιός αντιδρά διαφορετικά. Αν πρέπει να πω τι μου έκανε εντύπωση, θα πω ότι ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας. Η ενημέρωση ήταν τις 48 πρώτες ώρες να θα ζήσει το παιδί ή θα πεθάνει.
«Οι νοσηλεύτριες είναι εξειδικευμένες και έχουν δύσκολο έργο. Είναι παρούσες όταν μπαίνουν και βγαίνουν οι γονείς. Υπήρξαν αναφορές ότι υπάρχει ένα συναίσθημα που δε δικαιολογούσε την εικόνα που βλέπαμε. Οταν έχεις ένα παιδί στη ΜΕΘ περιμένεις πιο έντονες αντιδράσεις» είπε ο κ. Ηλιαδης.

Προέδρος: Υπάρχουν γονείς που αντιδρούν αλλιώς;

Μάρτυρας: Ο κανόνας είναι πως πάντα το βλέπουμε. Για παράδειγμα όμως έχουν πιο ψυχρή αντιμετώπιση οι γονείς παιδιών από το εξωτερικό. Η μητέρα μου είπε «παγοκολώνα θα με βλέπετε γιατί έχω περάσει πολλά». Το κρατώ αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες.

Πρόεδρος: Υπάρχουν γονείς που εκδηλώνουν την έντονη αγωνία τους με άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Υπήρχε διάχυτο στη μονάδα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν η αναμενόμενη για την εικόνα που είχε η μικρή.

Πρόεδρος: Είπατε ότι σας έκανε εντύπωση ότι ο πατέρας ρωτούσε αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω, ενώ η μητέρα όχι;

Μάρτυρας: Με ρωτούσε για τις φωτογραφίες παιδιών που έχω στο γραφείο μου κι έχουν περάσει δύσκολα. Υπήρξε μια διαφοροποίηση με τη μητέρα. Ενώ περιμένεις να σου πουν «τι θα γίνει με το μωρό μου» εδώ δεν έγινε. Η μητέρα δεν είχε αυτή την επικοινωνία που ένιωσα από τον πατέρα. Σε ανύποπτο χρόνο ζήτησε να μάθει για ένα Ιταλακι που έκανε καιρό να μιλήσει και να περπατήσει.

Πρόεδρος: Πως ήταν η ανταπόκριση των γονιών για λογοθεραπεία και φυσικοθεραπεια;
Μάρτυρας: Εκεί υπήρχε ενδιαφέρον. Δε μπορώ να πω. Ακολουθούσε το πρόγραμμα και με ενημέρωνε γι’ αυτό.
Πρόεδρος: Για την γαστροστομία ποιος εκπαιδεύτηκε;

Μάρτυρας: Η μητέρα είχε εκπαιδευτεί.

Απαντώντας σχετικά με την επικοινωνία που είχε με την Ρούλα Πισπιρίγκου μέσω Viber ο κ. Ηλιαδης εξήγησε ότι αφορούσε μόνο Ιατρικά θέματα του παιδιού. «Ερχόταν η πληροφορία γραμμένη σωστά με ιατρικούς όρους, που δεν το περίμενε κανείς. Μου έλεγε έκανε εμετό, θα αυξήσουμε το φάρμακο με ρωτούσε. Ήθελα να διατηρήσω στενή σχέση με τη μητέρα» είπε ο γιατρός.

Για τα επεισόδια που φέρεται να εκδήλωσε η Τζωρτζίνα το διάστημα (19/1/22 έως της 26/1/22) που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίο, ο κ. Ηλιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν διαπιστώθηκαν ποτέ αυτά τα επεισόδια. «Κάθισα και μελέτησα πολλές ώρες τα βίντεο της μητέρας. Με κανένα τρόπο δεν παρουσιάζουν επεισόδιο σπασμών. Είναι ένα παιδί που κλαίει. Η εικόνα του είναι αναμενόμενη. Εγώ ζητούσα βίντεο του παιδιού κι υπάρχει εικόνα το μόνιτορ. Έδειχνε ταχυκαρδίες. Υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα» ανάφερε και συμπλήρωσε: «Ένα από τα επεισόδια είχε αυξημένη τροπονίνη. Η τιμή ήταν 498 και μου έκανε εντύπωση. Αυτή η τρόπονηνεμία είχε μια πτωτική τάση και μηδένισε και μπήκε στα φυσιολογικά όρια. Κατέληξα ότι φαίνεται να είναι μια δυσπραγία της καρδιάς σε κάτι. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλεί ταχυκαρδία. Ένα υποξικό συμβάν φέρνει ταχυκαρδία και μετά βραδυκαρδία. Εγώ αυτό το αποδίδω στην έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά με τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Παράλληλα μια γιατρός είδε διαστολή στην κόρη του ματιού. Αν κάποιος πάρει φάρμακα, υπάρχουν ουσίες που διαστέλλουν την κόρη. Υπάρχουν πάρα πολλά κατασταλτικά φάρμακα που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Υπάρχει η κεταμίνη που χαρακτηριστικά κάνει διαστολή της κόρης και ταχυκαρδία και έπειτα βραδυκαρδία. Γιατί μετά το παιδί επανερχόταν».

Πρόεδρος: Πως γίνεται το παιδί στην κλινική να σχέση επεισόδια σύμφωνα με τη μητέρα και να έρχεται στην εντατική και να μην έχει;

Μάρτυρας: Σας είπα…είχε red flags. Μια από αυτές ήταν και αυτό. Όταν το παιδί είναι καλά μακριά από το φροντιστή είναι κόκκινη σημαία. Είχα μεγάλη αγωνία κι έχω καταγράψει όλη την πορεία του παιδιου στην εντατική. Ένα βράδυ κάλεσα με βιντεοκληση και τραγουδούσαμε.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, για το ζήτημα του ψυχιάτρου αντέδρασε ο πατέρας, ενώ ο ψυχίατρος του ανάφερε πως η μητέρα δεν έχει κάποιο οξύ ψυχωσικό σύνδρομο.

Πρόεδρος: Την ώρα της ανακοπής σας πήρε τηλέφωνο η μητέρα;

Μάρτυρας: Ναι. Δε θυμάμαι έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Η κεταμίνη

Ερωτήσεις δέχθηκε ο μάρτυρας και για την κεταμίνη, για την οποία είπε πως «Είναι ναρκωτικό. Είναι κλειδωμένο. Γίνεται πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης. Χρησιμοποιείται στην επείγουσα διασωλήνωση παιδιών, γίνεται χρήση για την εισαγωγή στην αναισθησία, στην διατήρηση της καταστολής» είπε ο κ. Ηλιαάδης.

«Είχαμε δώσει στη Τζωρτζίνα κατά την εισαγωγή της. Δεν φοβόμαστε την κεταμίνη στα χέρια τα δικά μας. Είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια, πρέπει να το πω. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ατροπίνη και μετά κεταμίνη για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει. Έχει ένα εύρος αρκετά ασφαλές η κεταμίνη. Επίσης μεταβολίζεται γρήγορα και δε μένει στο σώμα του μικρού παιδιού» ανάφερε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να αγοραστεί σε φαρμακεία.

Πρόεδρος: Αν δοθεί σε άλλη δοσολογία η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Μου έχει τύχει να δώσω σε κανονική δοσολογία και δημιούργησε αναπνευστικό, αλλά αέρισα με ΑΜΠΟΥ και προχώρησαμε.

Εισαγγελέας: Αν δοθεί σε λιγότερη δόση; Τι συμπτώματα έχει; Μπορεί να προκαλέσει εμετο;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Πτώση οξυγόνου; Ταχυκαρδία;

Μάρτυρας: Ναι. Μπορεί να προκαλέσει εμετο, πτώση οξυγόνου στο αίμα, αύξηση αναπνοών και ταχυκαρδία.

Πηγή: reader.gr

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button