ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Στεγαστικά δάνεια: “Κόκκινοι” και “πράσινοι” δανειολήπτες στο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Από 300 έως 600 ευρώ θα είναι η επιδότηση που μπορεί να πάρει δανειολήπτης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ακόμη και για τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Δικαιούχοι μόνο όσοι έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Από την 1η Αυγούστου «ανοίγει» η πλατφόρμα. Αναλυτικά τα κριτήρια.

To πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά την 9μηνη επιδότηση «πράσινων» και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτη κατοικίας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (17.07.2020) στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το νομοσχέδιο για τα δάνεια θα κατατεθεί μέχρι το βράδυ στην Βουλή.

Όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια και θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης, θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τις αρχές Αυγούστου και έως 30 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τα μέτρα στήριξης από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Γέφυρα» που θα αφορά όλους όσους επλήγησαν από την πανδημία και έχουν δάνεια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, το πρόγραμμα για τα δάνεια: φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους που έχουν πληγεί, ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθερους επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητα (μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%), δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσοντας την ΣΥΡΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο

Για τα Εξυπηρετούμενα δάνεια

Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κριτήρια είναι: Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 57.000, ευρώ, οι καταθέσεις έως 40.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 6000.000 ευρώ.

Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Για τα ΜΗ εξυπηρετούμενα δάνεια

Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κριτήρια είναι: Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 250.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000, οι καταθέσεις έως 25.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 5000.000 ευρώ.

Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Για τα Μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί

Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κριτήρια είναι: Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 200.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 οι καταθέσεις έως 15.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ.

Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά και η πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Αυγούστου.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι για πρώτη φορά έρχεται το κράτος και στέκεται στους “κόκκινους” και τους “πράσινους” δανειολήπτες, παίρνει ένα βάρος τους.

Το κόστος του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ είναι μέσα στο συνολικό κόστος των 59 μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης.

Πηγή: Newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button