ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Σταρακά: «Να παραιτηθεί το δημοτικό συμβούλιο για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο»

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας

«Ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια ο εμπαιγμός για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Αυτή τη φορά  το καταστροφικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατάργηση τμημάτων, δεν θα περάσει».

Τα ανωτέρω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου, «Αγρίνιο Μπορείς» αναφορικά με τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο πανεπιστημιακό πεδίο σε βάρος των τμημάτων της περιοχής.

«Η παράταξη μας, προτείνει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, στην οποία  μας έταξαν οι πολίτες του Αγρινίου. Όχι ως μια πράξη επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά ως μια ύστατη κραυγή διαμαρτυρίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τονίζεται:

«Μόνο μια δυναμική και αποτελεσματική αντίδραση θα μπορέσει να ανατρέψει τα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδιά τους.

Απαιτείται συνολική κινητοποίηση για να ανατρέψουμε αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Η αποχή, η παθητικότητα και οι προσωπικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά.

-Επειδή η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, αποφάσισε αυθαίρετα την κατάργηση Πανεπιστημιακών τμημάτων εξαφανίζοντας την περιοχή από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Επειδή μια ακόμη δήθεν μεταρρύθμιση στην Παιδεία αρχίζει και τελειώνει στην Αιτωλοακαρνανία και σε νομούς πέριξ της Αχαΐας.

-Επειδή διαχρονικά οι κυβερνήσεις εμπαίζουν τους φοιτητές και τους γονείς τους με τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές τμημάτων από το Αγρίνιο.

-Επειδή το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει ακαδημαϊκή βούληση για την ανάπτυξη τμημάτων  σε άλλες περιοχές πλην της πόλης της Πάτρας .

-Επειδή η δημοτική αρχή ,εκ του αποτελέσματος ,φαίνεται ότι χειρίζεται με λάθος τρόπο το κρίσιμο αυτό θέμα, ως παρατηρητής των γεγονότων.

-Επειδή οι πολίτες του Αγρινίου δεν είναι δεύτερης κατηγορίας και δεν κατοικούν σε “μια ακόμη πόλη που θέλει σχολές” όπως λένε οι φιλοκυβερνητικοί “μπροστινοί” διαφόρων αθηναϊκών Μ.Μ.Ε

-Κι επειδή ο λαός του Αγρινίου εμπαίζεται και λοιδορείται ως ο κουτοπόνηρος επαρχιώτης που θέλει να ζει παρασιτικά από “ενοίκια και σουβλάκια“, ενώ η αλήθεια είναι ότι είναι ο μόνος που έχει χάσει τμήματα και σχολές στον τόπο του:

Η παράταξη μας, προτείνει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, στην οποία  μας έταξαν οι πολίτες του Αγρινίου. Όχι ως μια πράξη επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά ως μια ύστατη κραυγή διαμαρτυρίας.

Να δηλώσουμε έτσι την αντίθεσή μας στην συστηματική απαξίωση, στην ακύρωση, στην καταστροφική ισοπέδωση του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για εφησυχασμό, για αναμονή. Η τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε λάθος και δεν έφερε αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε να παριστάνουμε την τοπική εξουσία όταν δεν έχουμε απολύτως καμιά δυνατότητα να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας κι όταν η κεντρική εξουσία δείχνει ότι δεν μας υπολογίζει».

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά δηλώνει σχετικά:

« Η παράταξη μας, προτείνει να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, προκειμένου να δει το Υπουργείο ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε “χάντρες και καθρεφτάκια” με σχολές που ίσως κάποτε γίνουν, την ώρα που αποψιλώνεται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην πόλη μας.

Πάνω από όλα, οφείλουμε να παραιτηθούμε και να έρθουν οι κυβερνώντες να διοικήσουν την πόλη ,που τιμωρούν σχεδόν εμμονικά μαζί με τους παρατρεχάμενους/διαδρομιστές των Υπουργείων και τους εντολοδόχους αρθρογράφους που προσβάλλουν μονίμως μια πόλη που δεν γνωρίζουν στο ελάχιστο.

Η ευθύνη μας για το γεγονός ότι πολλοί και διάφοροι αγνοούν και θίγουν το Αγρίνιο είναι μεγάλη, ας τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες και δεν βλέπουμε τους συμπολίτες μας ψηφοθηρικά, όπως διατείνονται.

Όλοι εμείς, που μετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να σκίσουμε την όποια κομματική ταυτότητα έχει ο καθένας μας.

Η πρωτοβουλία περνά στα χέρια του δημάρχου που αγνοείται από το κόμμα του ,εξίσου με όλους εμάς τους υπόλοιπους αιρετούς».

3 Σχόλια

 1. Όταν οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών διακηρύσσουν στον τοπικό τύπο ότι σύντομα θα ικανοποιηθούν και τα 3 αιτήματά τους που δεν ενέκρινε η κα υπουργός τα οποία αφορούν την αφαίρεση του στρατηγικού τομέα Ζωικής Παραγωγής από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου, τη μεταφορά του τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα και την κατάργηση μέσω της συγχώνευσης του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Αγρινίου, δεν πρέπει κανείς να μιλά γιά παραίτηση.
  Σύντομα έρχεται ο Σεπτέμβριος που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και με βάση τα οποία θα κριθούν τα λεγόμενα αδύναμα τμήματα και τότε το πρυτανικό συμβούλιο θα τα ξαναστείλει γιά έγκριση από την ΕΘΑΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει τώρα πριν να είναι αργά όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας να ομονοήσουν επιτέλους. Να συγκεντρωθούν, να συσκεφθούν και να αποφασίσουν να ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ, ΤΟ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟ ΠΑΤΡΩΝ γιά τη διαχρονική αντιπεριφερειακή πολιτική τους.
  Δε φτάνει το blame game της μίας παράταξης ενάντια στην άλλη, γιατί και οι τρεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) ευθύνονται γιά όλες τις καταργήσεις ή μεταφορές τμημάτων από τις πόλεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το 1998(Οικονομικό Αγρινίου), στην εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά(2013), στις συγχωνεύσεις του Γαβρόγλου(2019) μέχρι τις καταργήσεις των 38 τμημάτων (μέσα στα οποία και τα 2 του Πανεπιστημίου Πατρών)το 2020 επί Κεραμέως και τις καταργήσεις των 4 σημερινών με ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.
  Όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το καθηγητικό κατεστημένο του Πανεπιστημίου Πατρών προς τους ταλαίπωρους ιθαγενείς της Δυτικής Ελλάδας είναι αποτελέσματα του χαϊδέματός τους τόσο από την κεντρική, όσο κι από την τοπική εξουσία. Όταν το 1976 ιδρυόταν η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το καθηγητικό κατεστημένο της Αττικής αρνιόταν όχι μόνο την ευόδωσή της, αφού δεν ενέκρινε! την εκλογή ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού σ’ αυτό, αλλά και συνολικά του Πανεπιστημίου Πατρών, Από τότε, όλοι οι ιθαγενείς της περιοχής ακούγανε τους πρυτάνεις: να μην το πειράξουμε το Πανεπιστήμιο Πατρών, να το ενισχύσουμε και λοιπά. Μέχρι που εδώ και κάμποσα χρόνια έγιναν κι εκείνοι κατεστημένο κι αναπτύσσουν το λεγόμενο ακαδημαϊκό λαϊκισμό που συνίσταται στην απαίτηση να είναι όλες οι σχολές έξω από τα σπίτια τους στο Ρίο. Είναι τόσο κοντόφθαλμη αυτή η τακτική ώστε δε σέβεται και την προοπτική της πόλης των Πατρών γιά μητροπολιτικό κέντρο το οποίο θα απορροφήσει σύντομα τις γειτονικές Ναύπακτο, Αίγιο και Μεσολόγγι, αφού οι εισηγήσεις γιά μεταφορές ή καταργήσεις τμημάτων περιλαμβάνουν κι αυτές. Έτσι λοιπόν τους διακρίνει κι ένας ιδιότυπος απομονωτισμός τους πρίγκιπες του Ρίου. Αυτός ο απομονωτισμός επεκτείνεται και στην επεκτατική συμπεριφορά του νυν πρύτανη στα κτίρια του πρώην ΑΤΕΙ το οποίο με δηλώσεις τους υποβαθμίζουν. Έτσι, αντί να τοποθετήσουν πινακίδες με την ένδειξη Πανεπιστημιούπολη 2 στο Κουκούλι, όπως έγινε και με τα κτίρια των ΑΤΕΙ που αποτέλεσαν το ΠΑΔΑ στη Δυτική Αττική, συνεχίζουν την επαρχιώτικη πολιτική που τα αποκαλεί ακόμα σαν ΤΕΙ.
  Καμία απόδειξη δεν υπάρχει ότι τα πανεπιστήμια που είναι πλήρως αποκεντρωμένα δεν έχουν διεθνείς επιτυχίες, όπως λέει ο νυν πρύτανης. Η κατρακύλα του Πανεπιστημίου Πατρών σε σχετικούς πίνακες κατάταξης, είναι αποτέλεσμα του εσωτερικού και του εξωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ των ιδρυμάτων και της μη επαρκούς χρηματοδότησης από το κράτος στα νέα τμήματα και της μη στελέχωσής τους πράγμα γιά το οποίο ευθύνεται κι εκείνος. Τα αδύναμα τμήματα είναι νέα τμήματα κι όχι αποτυχημένα. Όταν μάλιστα φρόντισαν και οι διαπραγματευτές καθηγητές του 2019 να κάνουν τη Μουσειολογία του Πύργου αδύναμο κρίκο. Γιατί, αντί να αφήσουν το νεοιδρυόμενο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στον Πύργο που ενδεικνυόταν γιά τοπικούς αναπτυξιακούς λόγους, επέλεξαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των καθηγητών του που ήθελαν να πάνε Πάτρα επαναλαμβάνοντας την περίπτωση του Οικονομικού του Αγρινίου. Ενώ αν μεταφερόταν η Μουσειολογία στην Πάτρα, θα μπορούσε να λειτουργήσει σ’ αυτήν έστω ως αντικείμενο, επειδή σίγουρα θα βρίσκονταν καθηγητές από άλλα τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών. Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης άφησαν μόνη της τη Μουσειολογία στον Πύργο γιά να έρθουν αργότερα να κλείσουν και το γνωστικό αντικείμενο.
  Στο μεταξύ υπάρχουν διάφοροι πρόθυμοι στην περιοχή να αναπαράγουν την προπαγάνδα που απορρέει απ’ αυτούς, η οποία στηρίζεται βέβαια από τα παπαγαλάκια του αθηνοκεντρικού κράτους. Σύντομα θα καταλάβουν ότι τους εκμεταλλεύονται κι αυτούς οι πρίγκιπες του Ρίου.

 2. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών είπε ξεκάθαρα, ότι για να διατηρήσει το πανεπιστήμιο του στα 1000 καλύτερα του κόσμου η αποκέντρωση δε βοηθά, ειδικά όταν τα επόμενα χρόνια η κρατικές επιχορηγήσεις θα βαίνουν μειούμενες. Διατηρώντας το ψηλά στην κατάταξη σημαίνει αναγνωρισιμότητα και έσοδα από προγράμματα κτλ..

 3. Κλείστε τα σύνορα εκεί στην αιτωλοακαρνανια . Να μην μπαίνει και να μην βγαίνει κανεις. Θα μας κάνετε μεγάλη χάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button