ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Σταρακά προς κυβέρνηση εκ μέρους των αγροτών: «Πότε θα επιστραφεί ο ΕΦΚ πετρελαίου για το 2023;»

Το «καυτό» θέμα, για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, της καθυστέρησης στην καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου, αποτελεί αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλε στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.

Στην επίκαιρη ερώτησή της η κυρία Σταρακά υπενθυμίζει ότι αν και η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου έχει εξαγγελθεί από τις αρχές του έτους στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της του 2023 δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους.


Και επικαλούμενη αυτά που λένε όλοι οι παραγωγοί ενόψει των καλλιεργειών της περιόδου 2023 – 2024 και της ζωτικής ανάγκης να καλυφθεί το εξοντωτικό για κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο κόστος ενέργειας, η Χριστίνα Σταρακά ρωτά ευθέως την κυβέρνηση:

  1. Προτίθεστε να υλοποιήσετε την εξαγγελία σας για την καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες και εάν ναι, πότε σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε την καταβολή ;
  2. Ποια άλλα μέτρα θα ληφθούν για την μείωση του κόστους ενέργειας αγροτών και κτηνοτρόφων;

Ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη

Θέμα: Καθυστέρηση στην καταβολή της επιστροφής ΕΦΚ Πετρελαίου στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. 

Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της αυξημένης τιμής της ενέργειας για τους αγρότες έχει εξαγγελθεί για το 2023 η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου προκειμένου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν το σημαντικό κόστος από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας και των αγροτικών εφοδίων. Όμως παρά το γεγονός ότι αυτό έχει εξαγγελθεί από τις αρχές του 2023, λίγο πριν την ολοκλήρωση του έτους το αντίστοιχο ποσό δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους.

Επειδή σε λίγο αρχίζουν οι καλλιέργειες της περιόδου 2023-24 με τα χειμερινά σιτηρά και οι αγρότες (ειδικά των περιοχών που έπαθαν σημαντικές ζημιές από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα) χρειάζεται άμεσα να προμηθευτούν αγροτικό πετρέλαιο για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.  

Επειδή χρειάζεται άμεσα κάλυψη του κόστους ενέργειας με καταβολή της επιστροφής ΕΦΚ Πετρελαίου, αλλιώς τα αδιέξοδα στην παραγωγική διαδικασία και οι ζημιές στους αγρότες και κτηνοτρόφους θα μεγαλώσουν.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να υλοποιήσετε την εξαγγελία σας για την καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες και εάν ναι, πότε σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε την καταβολή;
  2. Ποια άλλα μέτρα θα ληφθούν για την μείωση του κόστους ενέργειας αγροτών και κτηνοτρόφων;

Η ερωτούσα βουλευτής,

Χριστίνα Σταρακά

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button