Σταρακά και Ζαμπάρας θέτουν τα προβλήματα σε μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία

Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί των μουσικών σχολείων της χώρας, απέστειλε η Χριστίνα Σταρακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με την συνυπογραφή του τομεάρχη Παιδείας του κόμματος και βουλευτή Κιλκίς, Στέφανου Παραστατίδη.
Στην αναφορά της επισυνάπτει την επιστολή της ομάδας εκπαιδευτικών Μουσικών Σχολείων, η οποία εκθέτει εκ νέου το πρόβλημα σχετικά με τον αδιαφανή τρόπο που λαμβάνουν χώρα οι μεταθέσεις και αποσπάσεις στα εν λόγω σχολεία καθώς και την αρχική επιστολή που εστάλη στο ΥΠΑΙΘΑ πριν από δύο χρόνια με τις υπογραφές 430 πληττόμενων εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η Επιστημονική Επιτροπή Μουσικής Παιδείας και το ΚΥΣΔΕ λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου από τον οποιονδήποτε.
«Το μεροληπτικό σύστημα μεταθέσεων/αποσπάσεων, το οποίο ισχύει ειδικά για τον συγκεκριμένο τύπο σχολείων, άγνωστο γιατί, εξαιρεί τους εκπαιδευτικούς των Μουσικών Σχολείων από το μοριοδοτούμενο, διαφανές σύστημα που ισχύει οριζόντια για όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς στην επικράτεια» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις από τον Υπουργό αναφορικά με τις προθέσεις του για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης αδικίας εις βάρος του συγκεκριμένου κλάδου των εκπαιδευτικών.
SOS για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία: Άμεση στήριξη για υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου ζητά ο Ζαμπάρας
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας, σε συνεργασία με άλλους (14) δεκατέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καλλιτεχνικά σχολεία σε όλη τη χώρα.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, ο θεσμός των Καλλιτεχνικών Σχολείων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες με καλλιτεχνικές δεξιότητες και ανησυχίες να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να ακολουθήσουν σπουδές με δημιουργικό προσανατολισμό. Ωστόσο, για να επιτελέσουν τον σημαντικό αυτό ρόλο, απαιτείται ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα, τα καλλιτεχνικά σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, ακατάλληλες υποδομές και γενικότερη υποχρηματοδότηση, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργία τους και στερεί από τους μαθητές την εκπαιδευτική εμπειρία που δικαιούνται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης αποτελεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου, το οποίο, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, στεγάζεται σε ακατάλληλους χώρους δύο διαφορετικών σχολικών μονάδων και σε κοντέινερ. Παρά τη μεγάλη ζήτηση και το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών, το στεγαστικό πρόβλημα καθιστά αδύνατη την εγγραφή περισσότερων παιδιών, αποκλείοντας νέους ταλαντούχους μαθητές από την καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, το Καλλιτεχνικό σχολείο Μεσολογγίου – καθώς και πανελλαδικά – τα καλλιτεχνικά σχολεία στερούνται κατάλληλων εργαστηρίων, ενώ τα εξειδικευμένα μαθήματα πραγματοποιούνται χωρίς αναλυτικά προγράμματα σπουδών και επαρκές εκπαιδευτικό υλικό. Οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό καλύπτονται, σε πολλές περιπτώσεις, από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Επιπλέον, η μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες αποτελεί ένα ακόμη άλυτο πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας καλεί την κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών και να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον των καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας.