ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Σταρακά: «Η ΚΥΑ για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αποκλείει ώριμα έργα και ενισχύει τις πελατειακές εξαρτήσεις»

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έθεσε το θέμα της νέας Κ.Υ.Α, για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης».

Η κ. Σταρακά κατά την τοποθέτησή της, επισήμανε:


«Το Υπουργείο Εσωτερικών, για πολλοστή φορά αιφνιδιάζει την αυτοδιοίκηση .Ερήμην της  , χωρίς καμία θεσμική διαβούλευση και αυτοσχεδιάζοντας, εξέδωσε Κ.Υ.Α για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ,« Αντώνης Τρίτσης», που αποκλείει ώριμα έργα κι ενισχύει τις πελατειακές εξαρτήσεις.

Μεταξύ των αλλαγών, προβλέπεται ότι πλέον οι Ο.Τ.Α, ομαδοποιούνται σε 7 κατηγορίες, εκ των οποίων οι 6 αφορούν τους Δήμους και η 7η τις Περιφέρειες, ενώ παράλληλα εξειδικεύεται το ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού (πλαφόν) προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για κάθε κατηγορία.

Κατά  τον υπολογισμό του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων, λαμβάνονται υπόψη τα έργα κάθε δυνητικού δικαιούχου, που έχουν ενταχθεί στο “Φιλόδημος Ι” και μεταφέρθηκαν στο « Αντώνης Τρίτσης»  , καθώς και τα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα ένταξης στο “Φιλόδημος Ι” και η ένταξή τους θα γίνει στο « Αντώνης Τρίτσης».

Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, ουσιαστικά θα συνυπολογίζει για κάθε Δήμο έργα που εντάχθηκαν, με αυτά που δύνανται να ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης», παρότι τα δύο προγράμματα αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, καταστρατηγώντας κάθε έννοια   αυτοτέλειας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , επιδιώκοντας να επαναφέρει παλαιοκομματικές μεθόδους, – για ακόμη μία φορά- «κατ’ εξαίρεση» και κατόπιν «εισήγησης» της Επιτροπής Αξιολόγησης, παρέχει τη δυνατότητα στον Υπουργό με «ειδικώς αιτιολογημένη Απόφασή του», να εντάξει προτάσεις που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί στον δυνητικό δικαιούχο και οι οποίες αφορούν  έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό, υγειονομικό ή αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, δημιουργούν στρεβλώσεις και αδιέξοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με τέτοιες πρακτικές, η αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οπισθοχωρεί σε σκηνές παλαιοκομματικού παρελθόντος, καθιστώντας τους αιρετούς  « ζητιάνους» στο  «σαλόνι αναμονής» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απαιτούμε  να  τροποποιηθεί  η Κ.Υ.Α , σε κατεύθυνση περισσότερο προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες των ΟΤΑ, με όρους λιγότερο υπουργο-κεντρικούς και  χωρίς να αναγκάζει στην υποτέλεια των ΟΤΑ, προς τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών-.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να ενισχυθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας εντάξεων έργων στο Πρόγραμμα, ώστε κάθε Απόφαση να προκύπτει αποκλειστικά μέσα από σαφώς προκαθορισμένες δικλείδες ασφαλείας, χωρίς “παραθυράκια” ανεξέλεγκτης διακριτικής ευχέρειας της πολιτικής ηγεσίας.

Απαιτούμε για τον Δήμο μας, αξιοπρέπεια , αξιοκρατία και δίκαιη αντιμετώπιση».

 


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button