ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Χριστίνα Σταρακά για αρδευτικά δίκτυα: “Υλοποιούμε μια ακόμα δέσμευσή μας ως Περιφερειακή Αρχή”

Τα αρδευτικά δίκτυα στην Αιτωλοακαρνανία, στην πλειοψηφία τους, έχουν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες 1960 – 1970 και πλησιάζουν να εξαντλήσουν- ή έχουν εξαντλήσει ήδη- το όριο ζωής τους.

Παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού καθώς και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν εξυπηρετούν πλέον τις απαιτήσεις αξιοποίησης της γεωργικής γης.


Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, αναγνωρίζοντας ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών έργων αποτελεί προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, προχώρησε στην επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών καθώς και στη σύνταξη νέων μελετών, όπου οι υφιστάμενες δεν επαρκούσαν, στα αρδευτικά δίκτυα Κάτω Αχελώου, όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες. Ειδικότερα, μελετήθηκαν έργα για την αντικατάσταση των αγωγών και την βελτίωση των Αρδευτικών Δικτύων στα ΤΟΕΒ περιοχής Οινιαδών (Κατοχής, Νεοχωρίου και Λεσινίου).

Συνολικά η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προϋπολογισμού 7,9 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της δράσης 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, έπειτα από πρόσκληση που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν :

1. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Α3 & Α4, της ζώνης 8 του αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Κατοχής, με αιτούμενο ποσό 1.600.000 ευρώ.

2. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Α2/ζώνης (9Α) & Α2/ζώνης (9Β+9Γ) αρδευτικού έργου Τ.Ο.Ε.Β Νεοχωρίου, με αιτούμενο ποσό 2.200.000 ευρώ.

3. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Λ1 & Λ4 κτήματος Λεσινίου του αρδευτικού έργου Τ.Ο.Ε.Β Λεσινίου, με αιτούμενο ποσό 2.200.000,00€.

4. Αντικατάσταση Αγωγών & Εκσυγχρονισμός του Αρδευτικού Δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. Μεσολογγίου με εγκατάσταση Σύγχρονου Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού, με αιτούμενο ποσό 1.987.091,87 ευρώ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά: «Με την χρηματοδότηση και την κατασκευή των έργων αυτών θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο και επαρκές αρδευτικό και στραγγιστικό δίκτυο στην υπηρεσία των αγροτών, το οποίο θα εξασφαλίσει μείωση του κόστους της άρδευσης. Από το 2014 θέσαμε ως πρώτο στόχο τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, δουλέψαμε μεθοδικά με υπηρεσιακές μελέτες και χωρίς ένα ευρώ κόστος καταφέραμε να είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη στιγμή και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Στηρίζουμε έμπρακτα τους αγρότες μας και τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας».

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button