ΕξελίξειςΠολιτική

Στα αρμόδια Υπουργεία επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων του Αυλακίου Βάλτου

koi-avlaki-terna1

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης κατέθεσαν με τη μορφή αναφοράς στους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, παιδείας και Θρησκευμάτωντην επιστολή των κατοίκων Αυλακίου με την οποία διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που,όπως αναφέρουν,  δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυσή τους.

Η επιστολή αναφέρει:


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΥΛΑΚΙΟΥ

ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. κα ΚΟΡΙΝΑ ΚΡΕΤΣΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εμείς οι κάτοικοι του χωριού Αυλακίου και δραστηροποιούμαστε στην παράκτια περιοχή του Αχελώου στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας διαμαρτυρόμαστε εντόνως προς κάθε αρμόδια αρχή για τις επιπτώσης κατασκευής και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι. 
Πρώτον, με την έναρξη των εργασιών του φράγματος το 2007 καταστράφηκε ενα φαράγγι 7περίπου χλμ κατά μήκος του Αχελώου όπου περέμενε μέχρι τότε χωρίς ανθρώπινη επέμβαση. 
Το φαράγγι αυτό όπου διέρχεται ο Αχελώος ποταμός σε φυσική ομορφιά ξεπερνά άλλα φαράγγια τα οποία αξιοποιήθηκαν με ανθρώπινη παρέμβαση και αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς και τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι το μοναδικό μέρος της επαρχίας Βάλτου αλλά ίσως και του νομού όπου ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή (κωδικός αριθμός ΑΤ 2013040). Με την έναρξη των εργασιών έγινε βίαιη εκδίωξη της άγριας πανίδας, της τοπικής κτηνοτροφίας καθώς και παραμόρφωση του φυσικού τοπίου.
Δεύτερον, με την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του Υ/Φ πολλαπλασιάστηκαν και τα προβλήματα της παράκτιας περιοχης και των τοπικών κοινωνιών. Ιδιοκτησίες υπερήλικων ανθρώπων που τις κληρονόμισαν από τους προγόνους τους και εχουν ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους,καθώτι τις καλλιεργούσαν χειρωνακτικά όλες οι γενιές κατά τη διαδοχή και είναι από τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που έχουν να αφήσουν στα εγγόνια τους, με ψυχική οδύνη παρατηρούν να χάνονται κάθε χρόνο από τις πλημμύρες και τα φερτά υλικά του ποταμού(πράγμα που δεν είχε συμβει ποτέ πριν την κατασκευή του φράγματος) ανύποροι να τα υπερασπιστούν απένατι στα μεγάλα συμφέροντα των εταιρειών.
(άνισες οι δυνατότητες)
Τρίτον,οι πολιτιστικές κληρονομιές όπως η γέφυρα Αυλακίου-Καταφυλλίου που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα από την αρχαιολογική υπηρεσία, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό ώστε να κριθέι ακατάλληλη. Οι παράκτιοι δρόμοι και οι οδικοί οδοί που ενώνουν τα χωριά της Αργιθέας, Ευρυτανίας και Βάλτου χάνονται απο προσώπου γης σε μεγάλη εκτασή τους μετά από κάθε πλημμύρα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των τοπικών περιφερειών. Ακόμα το περιβάλλον της περιοχής έγινε από ποτάμιο σε λίμνιο και από ξερό σε υγρό.
Επίσης οι όποιες αθλητικές δραστηριότηες κανόε-καγιάκ και πεζοπορίας διακόπηκαν δια παντός.

Μετά από μελέτες μας η εταιρία κατασκευής του Υ/Φ ευθύνεται για όλα τα παραπάνω αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην τοπική περιοχή. Δε διαμόρφωσε σήραγγες, δεν προέβει στην πραγματοποίηση κανενός αντιπλημμυρικού έργου, δεν προστάτεψε τα μνημεία όπως την πέτρινη γέφυρα, καθώς και τις ιδιοκτησίες (καλλιέργιες, περιφράξεις, αντλιοστάσια κτλ) και την γύρω περιοχή.

Συμπεραίνοντας, πληρώσαμε όλοι ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και ειδικότερα ως τοπική κοινωνία το πληρώσαμε ποικιλοτρόπως χωρίς να οφεληθούμε το παραμικρό προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη και τα συμφέροντα μιας εταιρίας. Τέτοιου είδους ανάπτυξη είναι ζημιογόνα για την περιοχή και την τοπικη οικονομία και το περιβάλλον.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button