ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Στ. Καμμένος: “Χωρίς Φιλόδημο και ΕΣΠΑ – Για ποια τοπική αυτοδιοίκηση μιλάμε;”

"Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η παραμικρή ανακοίνωση και ενημέρωση των πολιτών του Δήμου"

Με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Σταύρος Καμμένος αναφέρεται στην κατάργηση του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», πρόγραμμα που χαρακτηρίζει πως είχε την “ευρύτατη αποδοχή από το σύνολο των στελεχών της Αυτοδιοίκησης και για το οποίο ουδέποτε είχε διατυπωθεί η παραμικρή καταγγελία ή παράπονο για την κατανομή των πόρων”.

Ο κ. Καμένος όμως, κάνει αναφορά και στην επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία, αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα έργα του ΠΕΠ-ΕΣΠΑ, ποσού ύψους 8 δις ευρώ, που δεν είναι ήδη συμβασιοποιημένα, κάνονας λόγο για “ένα ακόμη αυταρχικό βήμα του ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ με πρόσχημα την κρίση, για τον στραγγαλισμό της αυτονομίας των ΟΤΑ”.


Παράλληλα ζητά από τις παρατάξεις να “βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμένα να προχωρήσουμε αποφασιστικά και με τη συμμετοχή των πολιτών στο σταμάτημα της πολιτικής της απένταξης των έργων”

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

“Όπως είναι γνωστό ήδη, με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργού εσωτερικών κ Θεοδωρικάκου , καταργήθηκε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Ένα πρόγραμμα που είχε ευρύτατη αποδοχή από το σύνολο των στελεχών της Αυτοδιοίκησης και για το οποίο ουδέποτε είχε διατυπωθεί η παραμικρή καταγγελία ή παράπονο για την κατανομή των πόρων. ΄Ενα πρόγραμμα στο οποίο με εντελώς διαφανείς διαδικασίες , απλοποιημένες και γρήγορες , είχαν ενταχθεί 502 έργα ύψους 1235 δις €  σε ένα μόλις χρόνο , έργα βασικά και  αποφασιστικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες . Για τέτοια σημαντικά έργα είχε υποβάλει προτάσεις και είχαν γίνει δεκτές , και ο Δήμος Αγρινίου. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Δήμαρχος , όπως και όλοι εξάλλου οι συνάδελφοί του Πανελλαδικά επαινούσαν δημόσια το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο , που στοχευμένα έδινε λύσεις.

Σαν  να  μην έφθανε όμως αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ , δια του Υπουργείου Ανάπτυξης , με απόφαση και εξαιρετικά επείγουσα επιστολή (7/4/2020) του κ. Υφυπουργού Ανάπτυξης  κ. Τσακίρη προς όλες τις περιφέρειες της Χώρας , με αντικείμενο τη δέσμευση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο του προϋπολογισμού  των ΠΕΠ-ΕΣΠΑ (2014-2020) ενημέρωσε ότι αναστέλλονται όλα τα προγραματισμένα έργα , ποσού ύψους 8 δις ευρώ, που δεν είναι ήδη συμβασιοποιημένα. Δηλαδή ένα ακόμη αυταρχικό βήμα του ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ με πρόσχημα την κρίση, για τον στραγγαλισμό της αυτονομίας των ΟΤΑ και του δημοκρατικού προγραμματισμού. Και όλα αυτά μόλις ένα χρόνο πριν τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου επιλεξιμότητας (2023).

Αυτή η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης μέσα στην κρίση, χτυπά άμεσα και επώδυνα τους πολίτες , τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες  και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού στην ουσία παγώνει την πρόοδο  των ενταγμένων έργων , εμποδίζει την ένταξη νέων, και ανατρέπει πλήρως το σχεδιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, οδηγώντας μετά βεβαιότητος στην απένταξη των έργων που δεν θα προλάβουν  να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023. Ευτυχώς δεν κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, αλλιώς δεν θα μιλούσαμε  καθόλου για το υφιστάμενο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω , είναι απορίας άξιο  πώς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η παραμικρή ανακοίνωση και ενημέρωση των πολιτών του Δήμου μας τόσο από τη Δημοτική Αρχή  και τον κ Δήμαρχο προσωπικά, αλλά ούτε και από τον κ Περιφερειάρχη, για την τύχη και  την εξέλιξη τόσο σοβαρών για το Δήμο μας έργων , που είχαν ενταχθεί στα ανωτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν είναι δυνατόν  από τη μία με λιτή και άνευρη ανακοίνωση της ΕΝΠΕ  να αναγνωρίζουν όλα τα ανωτέρω , και κυρίως τον κίνδυνο να χαθούν έργα- (η ΚΕΔΕ δεν προέβη σε καμιά ανακοίνωση)- και να μην ενημερώνουν από την άλλη τους πολίτες  αναλυτικά.

Επειδή το έργο των ΟΤΑ είναι αναντικατάστατο αποκούμπι της κοινωνίας, οφείλουμε όλοι μας, και κυρίως η κυβέρνηση  να μην το υπονομεύει, εκμεταλλευόμενη την κρίση  και την εθνική προσπάθεια προστασίας των πολιτών. Άλλωστε η Τ.Α έχει αποδείξει ότι συμβάλλει αποφασιστικά  στην προάσπιση και υπεράσπιση και της υγείας των πολιτών.

Καλούμε λοιπόν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας, τόσο τον κ. Δήμαρχο όσο και τον κ Περιφερειάρχη  να ενημερώσουν άμεσα , τεκμηριωμένα τους πολίτες του Δήμου μας για την τύχη των έργων , καθώς και να αναλάβουμε όλοι μαζί πρωτοβουλίες και δράσεις που θα καταργήσουν αυτή την πολιτική απένταξης έργων της ΤΑ δια του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και έργων για τη Χώρα 8 δις ευρώ.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα δεχθείτε να παίξετε διακοσμητικό ρόλο στην συνέχεια της θητείας σας , αφού εάν στερηθείτε αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων  θα έχει ανατραπεί πλήρως κάθε σχεδιασμός για την Περιφέρεια και τον Δήμο μας.

Ζητούμε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις  να βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμένα να προχωρήσουμε αποφασιστικά και με τη συμμετοχή των πολιτών στο σταμάτημα της πολιτικής της απένταξης των έργων.

ΥΓ  Για την αντικατάσταση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι με το νέο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ  θα επανέλθουμε.

Για την

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ”.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button