Τέχνες

Σπουδαίος πίνακας δωρεά της οικογένειας Πιερράκου στη Ναύπακτο (video)

pinakas-pierrakos

Ένα σπουδαίο πίνακα του αειμνήστου Έλληνα ζωγράφου, Άλκη Πιερράκου, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Ναυπακτίας, Γιάννης Ράπτης.
Ο κ. Ράπτης μίλησε για την σχέση που είχε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα της ζωής του ο ζωγράφος με την πόλη και παρουσίασε τον πίνακα που πρόσφατα δώρισε η οικογένειά του και ο οποίος θα κοσμεί την Πινακοθήκη της Ναυπάκτου, όταν αυτή δημιουργηθεί.

Ποιος ήταν ο Άλκης Πιερράκος

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1920, ο Άλκης Πιερράκος πέρασε τα πρώτα του εφηβικά χρόνια στη Γιουγκοσλαβία. Ως γιος διπλωμάτη, έζησε εκτός Ελλάδος μέχρι το 1938. Μετά τον πόλεμο, έφυγε πάλι για το εξωτερικό και ταξίδεψε στην Ευρώπη. Σπούδασε στην Ελβετία (Gewerbeschule, Basel, 1949-1951), και στο Λονδίνο (Slade School of Fine Arts και Central School of Arts and Crafts, 1951-1953), όπου μαθήτευσε για ένα διάστημα κοντά στον Oskar Kokoschka.

Κατά την περίοδο των σπουδών του γνωρίστηκε με σημαντικούς διανοούμενους, καλλιτέχνες και συλλέκτες, ασχολήθηκε περιστασιακά με τη σκηνογραφία και, το 1954, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αγγλία (Heffer Gallery, Cambridge). Την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και ανέπτυξε σημαντική καλλιτεχνική και εκθεσιακή δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε να εκθέτει έργα του από το 1964. Στις αρχικές φάσεις του έργου του είναι εμφανής μια διαδικασία αφομοίωσης επιρροών από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό και τις ακουαρέλες του Kandinsky, μαζί με στοιχεία από τη λυρική αφαίρεση της δεκαετίας του ’50.

Οι θεματικές αφετηρίες των έργων του απηχούν ερεθίσματα και εμπειρίες, τόσο από τον κεντροευρωπαϊκό όσο και από τον μεσογειακό χώρο. Τοπία, κτίσματα, ανθρώπινες μορφές, μεταμορφώνονται σε ελλειπτικές εικόνες ψυχικής έντασης, που κινούνται μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης.

npress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button