Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά
Σπιτικό λικέρ κεράσι: Θέλει υπομονή και… ηλιοθεραπεία

Το σπιτικό λικέρ κεράσι είναι ένα από τα πιο αρωματικά και γευστικά παραδοσιακά λικέρ, αλλά όντως απαιτεί λίγο χρόνο, υπομονή και… ηλιοθεραπεία!
Παρακάτω σου παραθέτω μια κλασική συνταγή:
Σπιτικό λικέρ κεράσι (βύσσινο ή γλυκό κεράσι)
Υλικά:
- 1 κιλό κεράσια (ή βύσσινα), ώριμα και χωρίς χτυπήματα
- 700 γρ. ζάχαρη
- 750 ml τσίπουρο ή κονιάκ ή βότκα (ανάλογα με την προτίμηση)
- 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
- 2–3 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Πλύσιμο & προετοιμασία:
Πλύνε καλά τα κεράσια και αφαίρεσε τα κοτσάνια. Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να τα αφήσεις με το κουκούτσι. (Το κουκούτσι δίνει ελαφρώς αμυγδαλένια γεύση.) - Ανακάτεμα με ζάχαρη:
Βάλε τα κεράσια σε ένα μεγάλο βάζο που να κλείνει αεροστεγώς. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά (αν χρησιμοποιήσεις). Ανακίνησε λίγο το βάζο να πάει η ζάχαρη παντού. - Ηλιοθεραπεία:
Άφησε το βάζο στον ήλιο (μπαλκόνι, παράθυρο) για 20–30 μέρες, ανακινώντας το κάθε μέρα για να λιώνει σιγά σιγά η ζάχαρη και να βγάζουν τα κεράσια τους χυμούς. - Προσθήκη αλκοόλ:
Όταν λιώσει η ζάχαρη και έχει δημιουργηθεί σιρόπι, πρόσθεσε το αλκοόλ της επιλογής σου. Κλείσε καλά το βάζο και άφησέ το να ωριμάσει για άλλες 15–30 μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. - Σούρωμα & εμφιάλωση:
Σούρωσε το λικέρ με τουλπάνι ή φίλτρο καφέ για να απομακρύνεις τα φρούτα και τα υπολείμματα. Βάλε το λικέρ σε μπουκάλια και άφησέ το να “δέσει” για λίγες εβδομάδες ακόμη πριν το καταναλώσεις.
Tips:
- Όσο περισσότερο μένει, τόσο καλύτερη γεύση αποκτά.
- Τα κεράσια που θα περισσέψουν είναι τέλεια σε γλυκά ή παγωτό!
- Η αναλογία αλκοόλ μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλεις να είναι το λικέρ.
Χορηγούμενη