West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Ένας σπάνιος πίνακας ζωγραφικής Ιταλού στρατιώτη στα χρόνια της Κατοχής, στην Κατούνα

Ο Νίκος Ράππος είναι ένας παθιασμένος συλλέκτης, ο οποίος διατηρεί ένα σπάνιο λαογραφικό μουσείο στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου, με εκατοντάδες σπάνια εκθέματα από διάφορα σημεία του κόσμου. Λάτρης της τέχνης και της παράδοσης εντόπισε ένα σπάνιο πίνακα ενός Ιταλού στρατιώτη στα χρόνια της Κατοχής, στην Κατούνα και μας γράφει:

Του Νίκου Ράππου, Λαογράφου


Με την παράδοση της Ελλάδας τον Απρίλο του 1941, οι Γερμανοϊταλοί διεχώρησαν τη χώρα μας σε τμήματα επιρροής τους.
Η δική μας Δυτική Ελλάδα περιήλθε στα χέρια των Ιταλών. Ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις στρατοπέδευσαν σε πολλά χωριά του Ξηρομέρου.
Στην Κατούνα (Σημ: Δήμου Ακτίου Βόνιτσας) ένα τάγμα Ιταλών βρήκε κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση στη θέση Ραχούλα.
Απέναντι ακριβώς έστεκε μεγαλοπρεπώς το αρχοντικό των Αδελφών Κασούρα. Ο,τι καλύτερο γι αυτούς. Οι Ιταλοί το επέταξαν (Επίταξη: Εξαναγκαστική κατάληψη και χρήση ξένης ιδιοκτησίας) αμέσως και εγκατέστησαν τους Αξιωματικούς τους.

Ο πίνακας ζωγραφικής του Ιταλού στρατιώτη W. JOVANETO στα χρόνια της Κατοχής, που απεικονίζει το φουρναριό στο αρχοντικό των Κασουραίων στην Κατούνα Ξηρομέρου

Στις 11 Αυγούστου 1943, ένας αξιωματικός απ αυτούς ονόματι (με κάποια παρέκκλιση) W. JOVANETO ζωγραφίζει το φουρναριό των Κασουραίων, όπως το βλέπουμε στην εικόνα, με μια καταπληκτική τεχνική που φανερώνει άριστο Ζωγράφο που “έπαιζε” στα δάκτυλα τις ακουαρέλες και τον τοποθετεί στο γραφείο του………….

Οι αμέσως κατοπινές εξελίζεις ήταν ραγδαίες και τραγικές.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε με τους Συμμάχους και η νέα ηγεσία διέταξε όλα τα διάσπαρτα στρατιωτικά της σώματα, να σταματήσουν τον πόλεμο και να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Τα τμήματα του Ξηρομέρου κατέφυγαν -φυσικά- στην Κεφαλλονιά όπου τους περίμενε η μήνη των Γερμανών.
Πάνω απο 12.000 απ αυτούς εκτελέστηκαν ή πνίγηκαν.
Όσοι γλύτωσαν απ το μακελειό περιφέρθηκαν για χρόνια στα χωριά του Ξηρομέρου (έχουμε πολλά στοιχεία για μερικούς και θα επανέλθουμε).
Εικάζεται λοιπόν ότι η τύχη του ζωγράφου μας W. JOVANETO να είχε τραγική κατάληξη. Άφησε ευτυχώς πίσω του την ζωγραφιά του. Μοναδικό κειμήλιο για μας σήμερα.

Το φουρναριό των Κασουραίων όπως είναι σήμερα

Το παρόν αποτελεί ευγενική προσφορά του Κωνσταντίνου Θεοφ. Κασούρα και τον ευχαριστούμε θερμά, τόσο για την σπουδαιότητα της προσφοράς του όσο και για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε.

xiromeronews

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button