Σπάνιος μαυρόγυπας εντοπίστηκε στα Ακαρνανικά, πάνω από την Πάλαιρο

Ένας υπέροχος νεαρός μαυρόγυπας έκλεψε την παράσταση κατά την παρακολούθηση των Όρνιων στα Ακαρνανικά Όρη, που γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογκή Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP4NATURA.
Ο σπάνιος, για τα δεδομένα της Νότιας Ελλάδας γύπας (ο μοναδικός πληθυσμός του στη χώρα είναι στην περιοχή της Δαδιάς), εντοπίστηκε παρέα με δεκάδες Όρνια στους γκρεμούς του Τσέρεκα, πάνω από τον οικισμό της Πάλαιρου, που φιλοξενούν και σημαντικό αριθμό φωλιών Όρνιου.
Η παρουσία του σπανιότατου γύπα στα Ακαρνανικά, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία των Ακαρνανικών ως κρίσιμης περιοχής για τη διατροφή των γυπών, ειδικά τον χειμώνα.
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του LIFE-IP 4 NATURA – του μεγαλύτερου σε διάρκεια και χρηματοδότηση προγράμματος για τη φύση που έχει λάβει ποτέ η χώρα – δώδεκα εταίροι, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «ασπίδα» για την ελληνική φύση, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
Ένα σημαντικό ορόσημο του έργου LIFE-IP 4 NATURA επιτυγχάνεται με την πρόσφατη έγκριση των 8 Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την προστασία απειλούμενων ειδών και τύπων οικοτόπων της χώρας μας.
Τα συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης αφορούν τη θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta, την πεταλούδα Parnassius apollo, το είδος χλωρίδας Silene holzmannii, το Αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica), τον βάτραχο της Καρπάθου Pelophylax cerigensis, τα αυτόχθονα είδη πέστροφας της Ελλάδας, τα είδη ορνιθοπανίδας Γυπαετό (Gypaetus barbatus), Όρνιο (Gyps fulvus) και Μαυρόγυπα (Aegypius monachus), καθώς και τον οικότοπο προτεραιότητας 2250 *Θίνες των παραλίων με Juniperus spp.