ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Σπάνιο χρυσό ρωμαϊκό κολιέ έρχεται στο φως… από μια τυχαία ανακάλυψη!

Ένα ιστορικό μυστήριο από τους ρωμαϊκούς χρόνους ανακαλύφθηκε πριν μερικές μέρες στο δάσος Ždánice νοτιοανατολικά του Μπρνο, όπου οι ερασιτέχνες κυνηγοί θησαυρών βρήκαν ένα χρυσό κολιέ που χρονολογείται από την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν άλλες αρχαιολογικές ενδείξεις της ρωμαϊκής παρουσίας στον χώρο για να εξηγήσουν καλύτερα την προέλευση του κολιέ ή γιατί βρισκόταν σε αυτήν την τοποθεσία.

Οι ερασιτέχνες κυνηγοί θησαυρών επικοινώνησαν με το Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Διατήρησης του Μπρνο (UAPPBrno) αμέσως μετά την ασυνήθιστη ανακάλυψή τους. Οι αρχαιολόγοι πήγαν γρήγορα στον χώρο και παρότι χρειάστηκαν ανασκαφές έκτασης 2,5 μέτρων, δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα άλλο.

Το κολιέ που ανακαλύφθηκε, βάρους 32 γραμμαρίων, είχε ένα δαχτυλίδι σε σχήμα αχλαδιού στο ένα άκρο και ένα κουμπί στο άλλο. Κατασκευάστηκε από λεπτή πεπλατυσμένη χρυσή κορδέλα και ήταν διακοσμημένη με ακανόνιστο στολίδι. Οι μετρήσεις προσανατολισμού έδειξαν καθαρότητα 900/1000 με ελαφριά ανάμιξη αργύρου και χαλκού. Η ανακάλυψη ήταν ασυνήθιστη, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε στο έδαφος των λεγόμενων βάρβαρων της Κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το UAPP, περιδέραια με κλείσιμο σε σχήμα αχλαδιού από πολύτιμα μέταλλα εμφανίζονται συχνότερα στους πλούσιους στολισμένους τάφους της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν σε οικισμούς από το τελευταίο τέλος αυτής της περιόδου τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ. . Αυτός ο τύπος κοσμημάτων δεν έχει βρεθεί ποτέ στη Μοραβία, αν και έχουν βρεθεί περιδέραια αυτού του τύπου στις γύρω περιοχές στα δυτικά (Βοημία), βόρεια (Πολωνία, Γερμανία) και ανατολικά (Σλοβακία).

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το κολιέ μπορεί να είχε μετακινηθεί από έναν κοντινό άγνωστο τάφο, να είχε χαθεί ή να είχε ταφεί ως προσφορά για θρησκευτικούς λόγους.

Η μόδα μπορεί να έχει αλλάξει από τότε που κατασκευάστηκε για αυτό το υπέροχο ρωμαϊκό περιδέραιο που ανακαλύφθηκε στην Τσεχία, ωστόσο αυτό που μένει αναλλοίωτο είναι η αναπόσπαστη σχέση των ανθρώπων με τα χρυσά κοσμήματα.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Kosmima24.grμπορείτε… πολύ πιο εύκολα να ανακαλύψετε μοντέρνα και κλασικά χρυσά κολιέ χειροποίητα μέσα από μια εξαιρετική συλλογή από φανταστικά μοδάτα σχέδια, χρώματα και διακόσμηση από πολύτιμες πέτρες.

Ολοκληρώστε εύκολα και γρήγορα τις αγορές σας και παραλάβετε την παραγγελίας σας σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε μέσα σε πολυτελή συσκευασία.

Επικοινωνήστε σήμερα με την ομάδα του Kosmima24 και αφήστε το έμπειρο προσωπικό του να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στην ιδανική επιλογή από τα αμέτρητα χρυσά κολιέ που κοσμούν την καλοκαιρινή του συλλογή 2020.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close