ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σούζες, όργωμα και αγώνες ταχύτητας στο πρώτο ράλι τρακτέρ το 1970 στη Λαμία

Ήταν φιέστα της χούντας

Τον Μάιο του 1970 τρακτέρ από διάφορες περιοχές συγκεντρώθηκαν στη Λαμία για να λάβουν μέρος στο πρώτο στην Ελλάδα -και ίσως στον κόσμο-, ράλι τρακτέρ.

Το πρωτότυπο ράλι διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Γεωργικής και Βιομηχανικής Έκθεσης “Θερμοπύλεια” και κατάφερε να “επισκιάσει” ακόμη και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν σε ένα χωράφι, που χρησιμοποιήθηκε ως πίστα. Ανάμεσά τους και ένα πρωτοποριακό, για την εποχή του μίνι τρακτέρ που είχε καταφθάσει από το χωριό Αχλάδι.

Σύμφωνα με τα “Επίκαιρα”, το 1o πανελληνίως ράλι τρακτέρ αποσκοπούσε στην «ενίσχυση της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των γεωργών» περιλαμβάνοντας τα εξής αγωνίσματα άνευ κράνους και προστατευτικής στολής: κάλυψη τμήματος δρόμου, διεξαγωγή δεξιοτεχνίας, φρεζάρισμα (όργωμα).

trakter rali2
Ο αγώνας ήταν εντυπωσιακός με τους οδηγούς να χειρίζονται με δεξιοτεχνία τα βαριά και δυσκίνητα οχήματα. Οδηγούσαν ανάμεσα σε εμπόδια και δεν έλειψαν και οι θεαματικές “σούζες”

Το δεύτερο ράλι

Το 1ο ράλι τρακτέρ Λαμίας εντυπωσίασε τόσο τους συμμετέχοντες ,όσο και τους επισκέπτες της έκθεσης. Έτσι στις 6 Ιουνίου του 1971 πραγματοποιήθηκε το 2ο Ράλι Τρακτέρ.

Οι αγώνες είχαν χορηγούς τις εταιρείες BP και Goodyear και έγιναν πάλι στο πλαίσιο της έκθεσης «Θερμοπύλεια», απ’ όπου και το βίντεο που ακολουθεί. Στα πλάνα από τα “Επίκαιρα” 30 τρακτέρ διαγωνίστηκαν σε διάφορα αγωνίσματα, όπως δεξιοτεχνίας, με την παρουσία κόσμου που παρακολουθούσε εντυπωσιασμένος.

Οι νικητές βραβεύτηκαν με έπαθλα και χρηματικά ποσά σε τελετή στην νομαρχία της πόλης.

Τη δεκαετία του ΄60, το 35% των Ελλήνων ζούσε από τη γη. Ο βασικός φορέας προβολής του γεωργικού κόσμου και των εξελίξεων στον αγροτικό τομέα ήταν η λαμπερή ΔΕΘ με τους υψηλούς προσκεκλημένους. Παράλληλα ξεκίνησε και η Πανελλήνια Γεωργική και Βιομηχανική Έκθεση, στη Λαμία.
Αυτή την ευκαιρία θέλησε να αξιοποιήσει το χουντικό καθεστώς, που έχτιζε φιλολαϊκό προφίλ. Διέγραψε αγροτικά χρέη και μετέτρεψε σε πίστα τα χωράφια της Λαμίας. Η φιέστα με την διοργάνωση αγώνων τρακτέρ ήταν ένα ακόμα επεισόδιο της αβάσταχτης ελαφρότητας των συνταγματαρχών και πήγε πολύ καλά.

trakter rali3
Αφίσα του 4ου Ράλι Τρακτέρ που διοργανώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1973. Τρακτέρ διασχίζουν δρόμους της Λάρισας κατευθυνόμενα προς την “πίστα”

mixanitouxronou.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button