sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από το καταφύγιο της Φιλοζωικής στο ΔΑΚ Αγρινίου

Αποκαλυπτικό πόρισμα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας

Θλιβερές είναι οι διαπιστώσεις σχετικά με την κατάσταση που εδώ και πάνω από μια δεκαετία επικρατεί με το καταφύγιο αδέσποτων που διατηρεί στην περιοχή του ΔΑΚ Αγρινίου η Φιλοζωική Οργάνωση.

Ενα καταφύγιο που κανονικά, εδώ και χρόνια δεν έπρεπε να βρίσκεται σε λειτουργία, μιας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, κατά την αυτοψία που έκανε τον περασμένο Απρίλιο, διαπίστωσε πολύ σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις και όχι μόνον.


Το σχετικό έγγραφο της αυτοψίας, έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, την αστυνομία και τον δήμο Αγρινίου (που είναι και ο αρμόδιος για τα αδέσποτα), που καλούνται σε ενέργειες άμεσα, μιας και οι διαπιστώσεις είναι αρκούντως ανησυχητικές.

Το πόρισμα κάνει ξεκάθαρα λόγο για κινδύνους για τη δημόσια υγεία και περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Συμπληρωματικά, όπως αναφέρεται, ο χώρος δεν διαθέτει καμία άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, πρόκειται για αυθαίρετη και ανοργάνωτη εγκατάσταση που δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές ενώ και τα άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες εκεί, ούτε εκπαίδευση έχουν, ούτε τηρούν κανόνες υγιεινής, όταν φροντίζουν τα ζώα.

Στον επιτόπιο έλεγχο, δεν ήταν δυνατό να μετρηθούν τα σκυλιά που φιλοξενούνταν και κατά δήλωση της γυναίκας που εμφανίστηκε ως υπεύθυνη του χώρου, ήταν 39, ενώ εξωτερικά του χώρου βρίσκονταν και άλλα αδέσποτα, που κατά δήλωση της, δεν τα διαχειρίζεται η Φιλοζωική. Οι ελεγκτές δε μπόρεσαν να εισέλθουν εσωτερικά του χώρου, μιας και υπήρχε κίνδυνος επίθεσης από τα ζώα.

Στο σχετικό πόρισμα ακόμη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην γυναίκα που εμφανίστηκε ως υπεύθυνη, και γράφεται επί λέξει ότι «φαίνεται να αδυνατούσε να διαχειριστεί την κατάσταση» και έδειχνε εκνευρισμένη και φοβισμένη…

Πέραν των παραπάνω πάντως, γίνονται αναφορές και στη σημασία των εθελοντικών δραστηριοτήτων, όπως της Φιλοζωικής, όμως αυτές θα πρέπει πάντα να διέπονται από κανόνες, όρους και προδιαγραφές, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τους ίδιους τους εθελοντές και τα φιλοξενούμενα ζώα.

Το agriniopress, επικοινώνησε με την πρόεδρο της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου, Βούλα Αναγνωστοπούλου, η οποία επανειλημμένα ανέφερε πως δεν έχει κοινοποιηθεί στην Οργάνωση κανένα τέτοιο πόρισμα.

Επιβεβαίωσε την αυτοψία που διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δίχως όμως έκτοτε να έχει νεότερα. Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν έχει κοινοποιηθεί το οτιδήποτε όχι μόνο στη Φιλοζωική αλλά ούτε και στον Δήμο Αγρινίου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σπύρος Φλώρος, από μεριάς του επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος έχει γνώση του πορίσματος, πλην όμως τονίστηκε ότι δεν έχει ουδεμία δικαιοδοσία για ενέργειες.

Αποσπάσματα από το πόρισμα:

Χορηγούμενη

7 Σχόλια

  1. Και γιατί η Φιλοζωικη δεν δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο τις οικονομικές της καταστάσεις ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να μην αναρωτιέται που καταλήγουν τα χρήματα? Απλό είναι… Μια ιστοσελίδα και όλα στο φως μέχρι τελευταίου ευρώ..

  2. Η κυρία πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου,εθελόντρια όπως κι όλοι οι υπόλοιποι που βοηθούν,καθαρίζουν,φροντίζουν,όλα αυτά τα αδέσποτα που έγινα από την έλλειψη αγάπης προς τα ζώα.Επιπλέον κάθε μέρα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με πεταμένα παντού και έξω από το καταφύγιο.Αντί να κρίνεται βοηθήστε και αφήστε αυτά για την δημόσια υγεία.Που πάνε όλα αυτά τα χρήματα από κονδύλια από την Ευρωπαική Ένωση,σε ποια τσέπη………………..Πριν κρίνεται κάποιον καθαρίστε πρώτα την αυλή σας.Στα λόγια είμαστε καλοί στις πράξεις?

    1. Μαντεψε σε ποια τσεπη πανε…οσα περισσοτερα αδεσποτα,τοσο καλυτερα..θα υπαρχει λογος να βγαινουν κονδυλια..

  3. Σε λίγο καιρό θα έρθει και η χολέρα αν υπάρχει, συνεχείς ολιγωρία και ανευθυνότητα, από όλους αυτούς που δήθεν και τάχα είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!!!!
    ΌΛΑ ΚΑΛΆ 😴😴😴😴

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button