ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Σκυλακάκης: H Ευρυτανία ανάμεσα στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος δασικής διαχείρισης

Η Ευρυτανία θα είναι η μια από τις περιοχές που εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα δασικής διαχείρισης, με ανταποδοτικό όφελος στους κατοίκους της. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Είναι κρίσιμο τα δάση μας να αποκτήσουν διαχείριση. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και μεγάλα και πλούσια δάση, όπως τα δάση της Ευρυτανίας, δεν έχουν σήμερα τη διαχείριση που θα έπρεπε, και αυτό είναι πραγματικά αμαρτία. Εκεί πέρα, λοιπόν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει άμεσα και δραστικά» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Θωμαΐδος Οικονόμου.


«Σ’ ό,τι αφορά την Ευρυτανία ειδικά, είναι στις προθέσεις μας να προτεραιοποιηθεί στην εφαρμογή του καινούργιου συστήματος και να αποτελέσει μία από τις περιοχές-πιλότο. Ειδικά η Ευρυτανία έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας, από δημιουργία πλούτου, από αξιοποίηση αυτού του καταπληκτικού δασικού οικοσυστήματος το οποίο διαθέτει. Όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατευθεί και από την κλιματική αλλαγή», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Παλιότερα τα δάση μας τα μεγάλα ήταν τελείως απρόσβλητα λόγω της πολύ υψηλής υγρασίας τους μήνες του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει στα επόμενα χρόνια και στις επόμενες δεκαετίες. Για αυτό και είναι ανάγκη όλα τα δάση να μπουν σε διαχείριση και σε όλα τα δάση να έχουμε παρέμβαση. Είναι ένα σισύφειο έργο, πολύ δύσκολο, αλλά θα ξεκινήσουμε από την Ευρυτανία, ανάμεσα στις άλλες περιοχές» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Η βουλευτής της ΝΔ Θωμαΐς Οικονόμου αναφέρθηκε στη σημασία να στηριχθούν τα νοικοκυριά των ορεινών περιοχών. «Εξαγγείλατε τη θέσπιση νέων αντισταθμιστικών οφελών, σε είδος και σε χρήμα, για όλα αυτά τα νοικοκυριά που θα προέλθουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος δασικής διαχείρισης, ενός θεσμού που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, μέσα από την ανάπτυξη και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο, λοιπόν, πολύ μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερα για νομούς όπως η Ευρυτανία», είπε η κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι «ένα ποσοστό της αποληπτόμενης βιομάζας, η οποία και θα τιμολογείται και θα επιδοτείται, θα πηγαίνει στους κατοίκους των ορεινών περιοχών και με τον τρόπο που πήγαινε τώρα, δηλαδή με κάλυψη αναγκών θέρμανσης με τη μορφή ξύλου, αλλά ένα άλλο ποσοστό θα πηγαίνει με οικονομικούς όρους και θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο καθαρισμός και η αξιοποίηση της βιομάζας από τα δάση μας, θα είναι ένας καινούργιος, πολύ σημαντικός μηχανισμός από όπου θα προκύψουν πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ.

Πηγή: iefimerida.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button