Σκολίωση – δισκοκήλη – σπονδυλική στένωση: Πως αντιμετωπίζονται οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Για όλες τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ο κατάλληλος γιατρός είναι ο ορθοπεδικός και μάλιστα εκείνος που έχει ειδικευτεί ως προς την αντιμετώπιση δύσκολων και συχνών παθήσεων όπως είναι η σκολίωση, η δισκοκήλη και η σπονδυλική στένωση.

Σπονδυλική στένωση

Συμβαίνει όταν στενεύει ο σωλήνας της αυχενικής ή οσφυϊκής μοίρας με παράλληλη πίεση στον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.Αν δεν αντιμετωπιστεί, τότε τις περισσότερες φορές καταλήγει σε εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης.


Ο ορθοπεδικός θα ξεκινήσει την αντιμετώπιση με αντιφλεγμονώδη ή κορτιζόνη για να επιτύχει μία καλή καθημερινότητα στον ασθενή που πονάει και έχει σταματήσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Αν η καθημερινότητά του είναι αρκετά περιορισμένη ακόμα και μετά τη φαρμακευτική αγωγή, τότε είναι επιβεβλημένη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία στοχεύει στην μόνιμη αποσυμπίεση των νεύρων που πιέζονται. Αυτό μπορεί να γίνει με μικρές τομές και πολύ καλή αποκατάσταση!

Δισκοκήλη

Η κήλη στην αυχενική ή οσφυϊκή μοίρα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες αν δε παρακολουθείται από εξειδικευμένο χειρουργό.Η συντηρητική αγωγή ξεκινάει με αντιφλεγμονώδη και αν ο πόνος είναι οξύτατος δίνονται και οπιοειδή. Επόμενο στάδιο για την θεραπεία στηνδισκοκήλη είναι η φυσικοθεραπεία και η άσκηση. Το άτομο δεν πρέπει να βρίσκεται σε κατάκλιση συνέχεια γιατί η κατάσταση ίσως χειροτερέψει.

Στην συνέχεια μία λύση είναι οι επισκληρίδιες περινευρικές εγχύσεις που γίνονται σε περιβάλλον χειρουργείου, χωρίς να χρειάζονται νάρκωση. Τέλος, ανάλογα με την κατάσταση υγείας του ασθενούς ο γιατρός μπορεί να επιλέξει πιο δυναμική χειρουργική μέθοδο.

Σκολίωση

Για την θεραπεία της σκολίωσης ο γιατρός πρέπει να λάβει υπόψιν του πολλές παραμέτρους, ώστε να αποφασίσει αν θα προβεί σε χειρουργείο ή σε συντηρητική θεραπεία. Σίγουρα ο κηδεμόνας είναι μία λύση, όταν η οστική ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα για να τροποποιήσει αν γίνεται την κατάσταση.

Σε μικρές σκολιώσεις, η αντιμετώπιση βασίζεται σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες. Όταν η κύρτωση είναι μεγάλη, τότε η σπονδυλοδεσία είναι μία ολοκληρωμένη λύση. ακολουθούμενη από οπίσθια σπονδυλοδεσία.

Ορθοπεδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Σταραντζής Κωνσταντίνος

starantzis.com

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: δισκοκήλη