Γεγονότα

Σκηνικό ανατροπής: Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα θα ισχύει για την ελιά «Καλαμών»

epi-elia-kalamonΜε εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, διορθώνεται η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα».

Όσον αφορά δηλαδή, τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς «Καλαμών», επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, γεγονός που δημιουργεί  νέα δεδομένα και σκηνικό ανατροπής σχετικά με την ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, που μόλις πρόσφατα προκάλεσε πανηγυρισμούς σε τοπικό επίπεδο ενώ μόλις πριν από λίγο σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε σήμερα και από τον ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας, που όπως φαίνεται δεν είχε ενημέρωση για την ξαφνική αλλαγή στάσης του αρμόδιο Υπουργείου.

Οι σημερινές αντιδράσεις των Μεσσηνίων

Απόφαση «εσφαλμένη και βλαπτική» όχι μόνο για το τοπικό αλλά και το εθνικό συμφέρον, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Μεσσηνίας αυτή που έλαβε το ΥπΑΑΤ σύμφωνα με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της «ποικιλίας Καλαμών» το «Καλαμάτα». «Με την ενέργεια του αυτή το Υπουργείο ανοίγει μακροπρόθεσμα το δρόμο για την απαξίωση του προϊόντος, με την παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με το ΠΟΠ Καλαμάτα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Περιφέρειας, προαναγγέλοντας την προσφυγή σε ένδικα μέσα.

Η αναλυτική τοποθέτηση από το Γραφείο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας έχει ως εξής:

Η Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της «ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ» το «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», είναι εσφαλμένη και βλαπτική όχι μόνο για το τοπικό αλλά και για το εθνικό συμφέρον, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλευθούν την εμπορική ισχύ του ονόματος «Καλαμάτα».

Με την ενέργεια του αυτή το Υπουργείο ανοίγει μακροπρόθεσμα το δρόμο για την απαξίωση του προϊόντος, με την παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με το ΠΟΠ Καλαμάτα. Κύριο μέλημα του Υπουργείου έπρεπε να είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού εθνικού προϊόντος και των παραγωγών και όχι η πρόταξη οιουδήποτε άλλου συντεχνιακού συμφέροντος, το οποίο δύναται και να μην ταυτίζεται με προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

Η αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, υπήρξε άμεση και ασφαλώς θα εκφραστεί και με συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο των δικονομικών και λοιπών μέσων, που παρέχει η Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία, με στόχο την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών, καθότι αυτό αποτελεί για εμάς μοναδική προτεραιότητα.

Παράλληλα, σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι πως θα κινηθούν οι παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς της Μεσσηνίας.»

Φαίνεται πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις και το θέμα ανοίγει και πάλι… Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση συνδέεται με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα, ώστε ο κ. Τσίπρας να μην βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις.
Η -σε πανηγυρικό ύφος- σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας ,  πριν την ανατροπή που όπως φαίνεται προκαλεί η νέα απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:
Μετά από 20 χρόνια αδιαφορίας, επανάπαυσης, τοπικιστικών μεθοδεύσεων και σφαλμάτων, το Υπουργείο Α.Α. & Τροφίμων δίνει λύση στη δυσλειτουργία της αγοράς με το πρόβλημα της Ελιάς Καλαμών. Η εξαγγελία έγινε από τον γ.γ. του Υπουργείου Νίκο Αντώνογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΛΑΙΑ και έγινε πράξη με την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που τη συμπεριλαμβάνει στο εθνικό κατάλογο ποικιλιών, με την ονομασία «Ελιές Καλαμάτας» η «Kalamata Olives” και θα κοινοποιηθεί στην ΕΕ μέχρι 1-1-2017. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί η διακίνηση, πώληση, εμπορία με την ονομασία « Ελιές Καλαμάτας» ή “ Kalamata olives”.
Η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για ένα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν όπως είναι οι ελιές Καλαμάτας και έρχεται να καλύψει ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι έβλεπαν ένα δυναμικό αγροτικό προϊόν του Νομού μας να έχει υποβαθμισθεί σε προϊόν δύο ταχυτήτων, δεδομένου ότι ο νομός Αιτ/νίας είναι ο νομός με την μεγαλύτερη παραγωγή πανελλαδικά (περί τους 40000 τόνους). Επίσης, η απόφαση αυτή είναι καταπέλτης για ορισμένους αγροτοπαράγοντες που σήμερα πανηγυρίζουν για δήθεν δικαίωση του αγώνα τους , όταν είναι γνωστό ότι για μια «εύκολη» σχετικά πολιτική απόφαση όπως είναι η παραπάνω, τόσα χρόνια , είτε δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό, είτε ήταν μέρος της κωλυσιεργίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο προχωρά στην παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο, έτσι ώστε να θέσει νέες βάσεις στην αγροτική παραγωγή , να αναβαθμισθεί η παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας, παράγοντας προιόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και αναγνωρισιμότητας.

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας – Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button