Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Σκεφτείτε καλά πριν ξαναθυμώσετε, κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Την επόμενη φορά που θα θυμώσετε με κάποιον στο τηλέφωνο ή με ένα μποτιλιάρισμα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.
Γιατί ο θυμός μπορεί πραγματικά να σας σκοτώσει, σύμφωνα με επιστήμονες στην Αμερική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σύντομες στιγμές θυμού μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού για έως και 40 λεπτά.


Ο Δρ Daichi Shimbo, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, δήλωσε: «Είδαμε ότι η πρόκληση μιας κατάστασης θυμού οδήγησε σε δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ερευνητές περιέγραψαν αυτό το αποτέλεσμα ως «βλάβη στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων».

Η διακοπή της παροχής αίματος μπορεί, θεωρητικά, να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 280 εθελοντές ηλικίας 26 ετών, κατά μέσο όρο.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να χαλαρώσουν για 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν τους επιτρεπόταν να μιλήσουν, να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους, να διαβάσουν ή να κοιμηθούν.

Έγινε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πριν μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

Κάποιος τους ζήτησε να θυμηθούν μια προσωπική ανάμνηση που τους έκανε να θυμώσουν.

Άλλοι ζήτησαν από εθελοντές να θυμηθούν μια στιγμή άγχους ή να διαβάσουν μια σειρά από καταθλιπτικές προτάσεις που είχαν δημιουργηθεί για να προκαλούν ένα αίσθημα θλίψης.

Άλλη δοκιμασία απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να μετρούν επανειλημμένα μέχρι το 100.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και της διαστολής των αγγείων έγιναν μετά από τρία λεπτά και ξανά στα 40, 70 και 100 λεπτά αργότερα.

Ελήφθησαν επίσης δείγματα αίματος για την αξιολόγηση της υγείας των κυττάρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι: «Οι δοκιμασίες που ανακαλούσαν γεγονότα του παρελθόντος και προκαλούσαν θυμό οδήγησαν σε διαταραχή της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, μέχρι και 40 λεπτά μετά.

Η βλάβη δεν ήταν πλέον παρούσα μετά τα 40 λεπτά.

Γράφοντας στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές, ωστόσο, αναγνώρισαν το μικρό μέγεθος της μελέτης.

Σημείωσαν ότι ήταν «ασαφές εάν τα αποτελέσματα είναι ίδια για ηλικιωμένους με άλλες παθήσεις υγείας, οι οποίοι πιθανότατα θα έπαιρναν φάρμακα.

Οι πρόωροι θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία, από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία.

Τα περιστατικά καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών μεταξύ των κάτω των 75 ετών είχαν μειωθεί από τη δεκαετία του 1960 χάρη στην πτώση των ποσοστών καπνίσματος, τις προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και τις επιστημονικές ανακαλύψεις όπως τα στεντ και οι στατίνες.

Αλλά τώρα, τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στα καρδιακά νοσήματα.

dnews.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button