ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Θάνος Μωραΐτης: “Τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων θα την επιβάλλουν οι προοδευτικοί πολίτες”

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (13/7) και το δημοσιογράφο Γιώργο Κατσίγιαννη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Πως αξιολογείτε το μήνυμα της κάλπης των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Η βούληση των πολιτών είναι απολύτως σεβαστή. Ωστόσο, μετά την ήττα, πραγματική αξία έχει να επικεντρωθούμε αφενός στην αντοχή των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου στην προοπτική αυτής της αντοχής. Όσοι δημοσιολογούσαν και προφήτευαν κατάρρευση και εξαΰλωση διαψεύστηκαν. Το τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο: ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον κυρίαρχο πολιτικό φορέα που εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Την πολιτική σφραγίδα έβαλαν οι προοδευτικοί πολίτες με την ψήφο τους. Δυστυχώς για κάποιους, η Κεντροαριστερά δεν πλάθεται σε συνθήκες «μιντιακού εργαστηρίου». Αναδύεται και χαλυβδώνεται μέσα από την αυθόρμητη βούληση των πολιτών και όχι επειδή το λέει έτσι κάποιος παρουσιαστής ή αρθρογράφος.


Η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση του Α. Τσίπρα και λοιδορήθηκε από τους πρώην συντρόφους σας στο ΠΑΣΟΚ και παρεξηγήθηκε από στελέχη της αριστεράς, που ομνύουν στη στεγανότητα και καθαρότητα του χώρου. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Δεν πρόκειται για προσωπική δικαίωση ή στοίχημα. Η εδραίωση μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης αποτελεί ένα ιστορικής σημασίας αίτημα συνολικά του προοδευτικού χώρου, που υπερβαίνει προσωπικές επιλογές, επιθυμίες, εγωισμούς. Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με σύγχρονους όρους και ευρείες κοινωνικές συμμαχίες, που θα διεκδικεί δυναμικά την διακυβέρνηση της χώρας. Γι΄αυτό παλεύω με συνέπεια όλα τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας και δύσκολες αποφάσεις. Αυτό υπηρετούν όλες οι πολιτικές μου επιλογές. Η επικρότηση του αγώνα αυτού με την λαϊκή ψήφο δυναμώνει την πίστη μου για το πώς πρέπει να πορευτούμε στη συνέχεια.

Ένα κόμμα για να γίνει παράταξη, όπως ανέφερε και ο Α. Τσίπρας, δεν θα πρέπει να «ανοικοδομηθεί» εκ του μηδενός;

Οι παρατάξεις αντανακλούν ιδέες και αξίες που έχουν ζυμωθεί στον χρόνο. Τίποτα δεν γίνεται από το μηδέν. Κάθε φορά που επιχειρήθηκε να παραχθεί πολιτικό αποτέλεσμα εκ του μηδενός τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά έως απολίτικα. Συνεπώς, το εγχείρημα δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Απαιτεί τόλμη και γενναιότητα στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που μπορεί να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να ανταποκριθεί στην ιστορική αυτή αναγκαιότητα. Έχει επίγνωση των δυσκολιών αλλά και της ανάγκης για πολιτική σύνθεση.

Ο τίτλος ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία με την ύπαρξη επιμέρους ομάδων, τάσεων ή κινήσεων, εξυπηρετεί το σχέδιο του «μετασχηματισμού» σε ενιαία συντεταγμένη και αδιαίρετη παράταξη;

Η τόλμη και η γενναιότητα δεν αφορούν μόνο τον ηγέτη. Αφορούν όλες τις πλευρές ή τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο εγχείρημα ανοίγματος μια παράταξης. Όπως σας είπα το εγχείρημα δεν είναι απλό, για αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί απλοϊκά με όρους απορρόφησης τάσεων και ομάδων. Η «σύνθεση» και ο «σεβασμός των διαφορετικών απόψεων» είναι τα στοιχεία που ορίζουν αυτήν την πορεία. Σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη κανείς δεν ρίχνει – και δεν πρέπει να ρίχνει – «λευκή» ιδεολογική πετσέτα αλλά και δεν χτίζει με εμμονή «τείχη». Αργά ή γρήγορα αυτά τα τείχη καταρρέουν μπροστά στην ιστορική αναγκαιότητα. Όπως και να έχει, τον δρόμο της μεγάλης παράταξης τον έδειξε η ίδια η κοινωνία. Καμία ομάδα, τάση, κίνηση ή πρόσωπο δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό το ιστορικό αίτημα.

Πρόσφατα ο Α. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ηγεσία του ΕΣΚ προκειμένου οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στην σοσιαλιστική οικογένεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προοδευτική συμμαχία δημιουργήθηκε πρωτίστως γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε σε μια συζήτηση που διεξάγεται αυτή την στιγμή σε όλη την Ευρώπη. Είναι το αίτημα για συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας. Η συζήτηση θα κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο και θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα. Το αίτημα των προοδευτικών πολιτών είναι η συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να στηθεί ανάχωμα σε συντηρητικές πολιτικές, στην άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και να συγκροτηθούν ισχυρές εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης.

Θεωρείτε πως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα το ΚΙΝΑΛ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας με τον Α. Τσίπρα στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές?

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κόμμα που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Μπορεί όμως ένα κόμμα να επιλέγει έναν μοναχικό δρόμο πολιτικής απομόνωσης. Είναι δικαίωμα τους και μπορεί να βολεύει την ανάγκη επιβίωσης μιας ηγεσίας. Το κρίσιμο θέμα είναι το τι τελικά πρεσβεύει κάθε κόμμα. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με αμφίσημες θέσεις έβαλε το κόμμα στο κέντρο ενός πολιτικού και ιδεολογικού ανεμοστρόβιλου με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τι πρεσβεύει σήμερα το ΚΙΝΑΛ. Η επιλογή τους φαίνεται ότι είναι να εκπροσωπεί ένα απολίτικο φορέα που θα ετεροπροσδιορίζει τις θέσεις του. Οι αντοχές μιας τέτοιας επιλογής νομίζω είναι πολύ συγκεκριμένες. Την οδό της συνεργασίας και της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων θα την επιβάλλουν οι ίδιοι οι προοδευτικοί πολίτες. Αν κάποιος εθελοτυφλεί απλά θα συμπαρασυρθεί από την δύναμη ενός πανίσχυρου ιστορικού πολιτικού αιτήματος.

Πηγή: εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button