Σημεία της Αθήνας που έχουν το αποτύπωμα της Μαρίας Κάλλας
Το ιστορικό κτίριο της Πατησίων, το Μουσείο στην οδό Μητροπόλεως, το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, το άγαλμα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά και δρόμοι με το όνομά της
Το όνομα της Μαρίας Κάλλας συζητιέται ξανά και έντονα, με αφορμή τόσο την ταίνια Maria που κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και τη νέα σειρά της ΕΡΤ «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.
Όταν η νεαρή Μαρία Κάλλας έφυγε από τη γενέτειρά της τη Νέα Υόρκη και ήρθε στην Αθήνα το 1937, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο, έζησε σε ένα διαμέρισμα με την μητέρα και την αδερφή της, στην γνωστή πολυκατοικία Παπαλεονάρδου στην Πατησίων. Τα χρόνια της στην Αθήνα που ήταν και τα «μαθητικά» της λόγω των σπουδών της ήταν καθοριστικά για εκείνη.
Άλλοι την αποκαλούν φαινόμενο, για άλλους, η φωνή της άλλαξε τον κόσμο. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί σημείο αναφοράς για την όπερα του 20ού αιώνα, με μια ζωή γεμάτη σκοτεινές και εκθαμβωτικές πτυχές. Μερικές παραμένουν άγνωστες μέχρι σήμερα.
Η Μαρία Κάλλας έχει αφήσει το στίγμα της στα σημεία της πόλης όπου έζησε για οκτώ χρόνια, στα μέρη όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλά και σπουδαία κεφάλαια από τη ζωή της. Στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, υπάρχουν σήμερα χώροι που έχουν πάρει το όνομά της και είναι αφιερωμένοι σε εκείνη, όπως το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας.
1. Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, Πατησίων 61.
Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου στην οδό Πατησίων 61, σχεδιάστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη. Σε ένα από τα διαμερίσματα του κτιρίου έζησε η Μαρία Κάλλας από το 1937 ως το 1945, με τη μητέρα και την αδερφή της.
Το εμβληματικό κτίριο βρίσκεται σε τροχιά αποκατάστασης μετά από δεκαετίας ερήμωσης, ενώ πριν μερικούς μήνες το Δ.Σ. της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», ανακοίνωσε πως πρόκειται εκεί να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης.
2. Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, Ακαδημίας 59.
Το τοπόσημο της οδού Ακαδημίας, το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, για περισσότερα από 50 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Εκεί η Μαρία Κάλλας είχε αναλάβει κάποιους δευτερεύοντες ρόλους, ενώ το επίσημο επαγγελματικό ντεμπούτο της έγινε εκεί κατά τη σεζόν 1940 – 1941.
3. Μουσείο Μαρία Κάλλας, Μητροπόλεως 44.
Το Μουσείο της Μαρίας Κάλλας, είναι ένα ιστορικό βιογραφικό μουσείο και το μοναδικό στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην σοπράνο. Το έτος 2000 ξεκίνησε η συλλογή των αντικειμένων της Κάλλας, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι.
Σήμερα, στο Μουσείο στην οδό Μητροπόλεως υπάρχουν πάνω από 1000 αντικείμενα της.
4. Το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Το 2021, το χάλκινο άγαλμα «Μαρία Κάλλας» της γλύπτριας Αφροδίτη Λίτη, τοποθετήθηκε επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από την είσοδο του ρωμαϊκού Ωδείου Ηρώδου Αττικού.
Το άγαλμα ωστόσο από την πρώτη στιγμή δέχθηκε σωρεία αντιδράσεων καθώς οι περισσότεροι επισημαίνουν πως καμία σχέση έχει με την ρεαλιστική απεικόνιση της Κάλλας.
5. Οδός Μαρίας Κάλλας
Δρόμοι στην Αθήνα με το όνομα της σοπράνο υπάρχουν σε διάφορες περιοχές. Οδός Μαρίας Κάλλας υπάρχει στο Μαρούσι και το Περιστέρι.
Πέρα από τα σύνορα της Αττικής, αξίζει να αναφερθεί πως στην Καλαμάτα υπάρχει επίσης η οδός Μαρία Κάλλας αλλά και το Μουσικό Σχολείο της πόλης έχει πάρει το όνομά της. Η Κάλλας είχε καταγωγή από τη Μεσσηνία καθώς ο πατέρας της Γεώργιος Καλογερόπουλος ήταν από το Νεοχώρι Ιθώμης Μεσσηνίας.
Στο πιστοποιητικό γεννήσεώς της αναγράφεται το όνομα Sophie Cecelia Kalos («Σοφία Καικιλία Κάλος»), το οποίο αργότερα μετέτρεψε σε «Κάλλας» για λόγους ευφωνίας.
Έλενα Σαλαντή – reader.gr