ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Σημαντική συνάντηση για τη συνεννόηση των παραγωγών ελιάς Καλαμών σε εθνικό επίπεδο

Πρωτοβουλία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Αρχαία Ωλένεια» στη Σταμνά

Μετά από το κοινό δελτίο τύπου της 12/09/2022 στο οποίο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχαία Ωλένεια που εδρεύει στη Σταμνά Μεσολογγίου, είχε απευθύνει ευχαριστίες προς όλους τους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΔΟΕΠΕΛ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμο Μεσολογγίου, Επιμελητήρια) για την λύση στο πρόβλημα της ονομασίας και των εξαγωγών παράλληλα, στη συνέχεια απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο που θα ενώσει όλους του φορείς της ελιάς καλαμών ώστε να αποφευχθούν οι δικαστικές διαμάχες.

Έτσι, επιτεύχθηκε η διεξαγωγή μιας κοινής συνάντησης συνεταιρισμών και φορέων παραγωγής ελιάς Καλαμών, στην Καλαμάτα, όπου και ελήφθησαν κάποιες πρώτες αποφάσεις με σκοπό τη θωράκιση του προϊόντος , της Γεωγραφικής Ένδειξης και εμπορικής ονομασίας “Καλαμάτα” κλπ.


Στην ίδια συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη σύστασης ενός Πανελλαδικού Φορέα Εκπροσώπησης των παραγωγών της Ελιάς Καλαμών.

Αναλυτικά, όπως ενημερώνει ο συνεταιρισμός της Σταμνάς:

«Συναντηθήκαμε στην πόλη της Καλαμάτας με τον ΣΥΜΕΠΟΠ, την συντονιστική επιτροπή Λακωνίας κι άλλους παραγωγικούς φορείς της Μεσσηνίας. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και μετά από τετράωρη συζήτηση καταλήξαμε σε μια πρώτη συμφωνία που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε σε έναν διευρυμένο διάλογο με όλους τους φορείς της ελιάς Καλαμών της χώρας.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ζητάμε την επέκταση του ΠΟΠ σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ή αν δεν είναι εφικτό να ακολουθήσουμε μια άλλη λύση που να καλύπτει το σύνολο της χώρας μέσω ενός ΠΓΕ ή άλλης τεχνικής λύσης ώστε να σταματήσει επιτέλους η δικαστική διαμάχη μεταξύ νομών, περιφερειών, παραγωγών και μεταποιητών. Έτσι με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων παραγωγών από την Μεσσηνία και την Λακωνία ολόκληρη η ελληνική αλυσίδα της ελιάς Καλαμών (παραγωγοί, μεταποιητές και εξαγωγείς) θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία kalamata olives για ελληνικές ελιές ποικιλίας Καλαμών.

Για το σκοπό αυτό θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ελιά καλαμών (παραγωγικοί φορείς, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι, Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, ΠΕΜΕΤΕ, μεταποιητές,) ώστε να διερευνηθούν τρόποι μεγαλύτερης θωράκισης της ελληνικής ελιάς καλαμών / Kalamata olives έναντι των τρίτων χωρών μέσω του ΠΟΠ ή ενός ΠΓΕ ή όποιας άλλης τεχνικής λύσης μπορεί να καλύψει ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Αν συμφωνηθεί ότι η μόνη λύση για την καλύτερη θωράκιση έναντι των τρίτων χωρών είναι η επέκταση του ΠΟΠ τότε κρίνεται αναγκαίο να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε τους όρους του ΠΟΠ καθώς η “συνταγή” του δεν μπορεί να “πουλήσει” στο εξωτερικό.

Θα προσπαθήσουμε μέσα από τον ειλικρινή διάλογο να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις για ένα εθνικό προϊόν που χαρακτηρίζεται από όλους Ferrari της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθεί η απόφαση των φορέων που συμμετείχαν στην συνάντηση:

Στην Καλαμάτα σήμερα 9 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας συναντήθηκαν οι κάτωθι φορείς:
· Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας” (Μεσσηνία)
· Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) – (Μεσσηνία)
· Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας (Λακωνία)
· Αγροτικός Συνεταιρισμός “Αρχαίας Ωλένειας” (Αιτωλοακαρνανία)
· Αγροτικός Συνεταιρισμός “Καινούργιου” Τριχωνίδας (Αιτωλοακαρνανία)
· Αγροτικός Συνεταιρισμός “Γερακίου” (Λακωνία)
· Ομάδα Παραγωγών “Κυνουρίας” (Αρκαδία)
· Αγροτικός Συνεταιρισμός “Λιβανάτων” (Φθιώτιδα)
· Αγροτικός Συνεταιρισμός Λοκρίδας (Loolive) (Φθιώτιδα)

Mε αφορμή τα ζητήματα γύρω από την Ελληνική Ελιά Καλαμών και την “Ελιά Καλαμάτας” ΠΟΠ
Μετά από διάλογο συμφωνήθηκε η ανάγκη θωράκισης της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών

Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:
Α) Η διεξαγωγή σειράς συναντήσεων τους επόμενους 6 μήνες ώστε να τεκμηριωθεί και συμφωνηθεί η διαδικασία θωράκισης της παραγωγής και διακίνησης της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών
Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω επιβάλλεται να θωρακιστεί η Γεωγραφική Ένδειξη και εμπορική ονομασία “Καλαμάτα” για χρήση από αμιγώς Ελληνικές Ελιές Καλαμών μέσω της διερεύνησης της διαδικασίας επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης όπου καταστεί εφικτό στην χώρα σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.

Β) Επειδή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της Ελιάς Καλαμών έχουν πολλαπλασιαστεί κρίνεται αναγκαία η σύσταση Πανελλαδικού Φορέα Εκπροσώπησης των παραγωγών της Ελιάς Καλαμών
Προς υλοποίηση των ανωτέρω θα συσταθεί συντονιστική επιτροπή κατά τις επόμενες συνεδριάσεις η οποία θα διερευνήσει και την διαδικασία εκσυγχρονισμού των προδιαγραφών της “Ελιά Καλαμάτας” ΠΟΠ».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button