Δυτική Ελλάδα

"Σημάδια ζωής" από την ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική

aktio-ambrakia1Απομακρύνεται το ενδεχόμενο της κήρυξης ως έκπτωτης της κοινοπραξίας Ιόνιος ΑΕ-ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική-Consorzio Stabile Italimprese από το έργο της κατασκευής του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία, με τη ζωή να επιστρέφει σταδιακά στον πρώτο κάθετο άξονα της Ιόνιας Οδού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο κονσόρτσιουμ είχε δοθεί προθεσμία δύο εβδομάδων για να επιδείξει «κινητικότητα», ώστε να μην κηρυχθεί έκπτωτο, δεδομένου ότι η πρόοδος του έργου, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, ήταν ανύπαρκτη τουλάχιστον τους τελευταίους 10 μήνες, οπότε οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε αναστολή.

Αυτή τη στιγμή, καταγράφεται κινητικότητα στα εργοτάξια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έργο υλοποιείται με ρυθμούς 2009, όπως σημειώνουν πηγές των εργοταξίων. Ωστόσο, εάν η πρόοδος υλοποίησης του Ακτίου – Αμβρακία αυξηθεί και το project δεν «βαλτώσει» εκ νέου, τίθενται οι βάσεις για τη σταδιακή αποπεράτωση του άξονα, που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία τον περασμένο Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική έχει καταβάλει τμήμα των δεδουλευμένων αποδοχών που όφειλε στους εργαζόμενους, με την εταιρεία να προχωρά σε κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει το μνημόνιο συναντίληψης, που υπέγραψε η εταιρεία με τις Άκτωρ, Alpha Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, βάσει του οποίου η θυγατρική της Ελλάκτωρ απέκτησε την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.

Η επανέναρξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο μήκους 48,5 χλμ συμπίπτει με την σταδιακή επαναλειτουργία των εργοταξίων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα ακόμη έργο που εκτελεί η ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική και στο οποίο η Άκτωρ λειτουργεί συμβουλευτικά.

Μεγάλης σημασίας για την αντιστροφή της «πορείας» της ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική είναι η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 271,5 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από την Alpha Bank και την Πειραιώς. Το δάνειο θα κατευθυνθεί στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της εισηγμένης αλλά και για την χρηματοδότηση της δραστηριότητάς της.

Σε επίπεδο μεγεθών, τα αποτελέσματα του ομίλου ΑΕΓΕΚ επιδεινώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες λογιστικές καταστάσεις, η εισηγμένη εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 3,5 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώνονται σε 24,2 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις ανήλθαν στα 13,4 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου μόλις στις 22,9 χιλιάδες ευρώ.

dimitris.delevegos@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button