ΕκδηλώσειςΡοή Ειδήσεων

Στο μοναστήρι του Αη Συμιού η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Χρ. Σιάσου

Στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού του Αη Συμιού,πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή κ. Χρήστου Σιάσου με τίτλο: «Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Θεοδόχου»- «Το Καταφύγιο των Χριστιανών».

H σχετική ανακοίνωση για την παρουσίαση του βιβλίου αναφέρει:


Μεγάλη επιτυχία είχε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Χρήστου Σιάσου,κάτω από τον πλάτανο του ΑηΣυμιού

ΟΑύγουστος, από την αρχή μέχρι το τέλος του, είναι αφιερωμένος στην Παναγιάς μας, όλοι μας αναζητούμε παρηγοριά μπροστά στην εικόνα Της, κάνοντας την προσευχή μας και ανάβοντας ένα κεράκι και την παρακαλούμε για ότι το καλύτερο, για την Πατρίδα μας,την όμορφη Ελλάδα μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, τον κόσμο όλον.
Την Τετάρτη 8 Αυγούστου και στο Μοναστήρι του ΑηΣυμιού τελέστηκε, με μεγάλη κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμά και τον Πρεσβύτερο π. ΣταύροΠαπασπύρο,η παράκληση προς την Παναγία μας. Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μονής του Αγίου Συμεών και του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού, κάτω από τον πλάτανο όλοι παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή κ. Χρήστου Σιάσου με τίτλο: «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΧΟΥ» και υπότιτλο ‘Το Καταφύγιο των Χριστιανών’.


Συμβολικός ο επιλεγμένος χώρος καθ’ ότι, εκεί δίπλα στο πηγάδι συγκεντρωνόταν οι Αρματολοί και οι Κλέφτες του Ζυγού υπό τον Δημήτρη Μακρή και άλλων Οπλαρχηγών και έπαιρναν τις αποφάσεις για τον αγώνα προς την Λευτεριά και, εδώ βρήκαν καταφύγιο, εδώ βρήκαν την αγάπη της Εκκλησίας μας οι εναπομείναντες Εξοδίτες, εδώ η ψυχή του ΕξοδίτηΜεσολογγίτη τραγούδησε το, «Παιδιά μ’ να νταγιαντίσουμε στον Πλάτανο να πάμε να μετρηθούμε μια φορά να ιδούμε ποιοι μας λείπουν…».


Επίσης, στον χώρο αυτό κάθε χρόνο την ίδια πάντα ημέρα, υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κκ Κοσμά γίνεται η τελετή λήξης των Κύκλων Μελέτης της Αγίας Γραφής των πόλεων, Μεσολογγίου και Αιτωλικού.
Ο κ. Γιάννης Δακαλάκης, συντονιστής της εκδήλωσης, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ Κοσμάς μίλησε για τον ευλογημένο τόπο που ζούμε για τους Αγίους μας, το ιστορικό αυτό Μοναστήρι που πριν λίγο κάναμε την παράκληση προς την Παναγιά μας, για την λήξη των Κύκλων και αναφέρθηκε συνοπτικά για το βιβλίο του κ. Χρήστου Σιάσου. Ακολούθησε εμπεριστατωμένη αναφορά – ανάλυση για το βιβλίο του συγγραφέα, ο κ. Κωνσταντίνος Νάκος, Μαθηματικός – Σχολικός Σύμβουλος Νομού Αιτωλ/νίας. Αρχικά ανέφερε ότι ο κ. Σιάσος αφιερώνει το βιβλίο του στην Ηγουμένη Βερονίκη και τη Μοναχή Θεόκλητη, τους Πνευματικούς θεματοφύλακες της Ιεράς Μονής ως μικρό «εκχύλισμα» Σεβασμού και Αγάπης.


Πρόκειται, είπε, για ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης «γεμίζει» με πλήθος γνώσεων που πρέπει να γνωρίζει κάθε χριστιανός, κάθε κληρικός και λαϊκός, για το Μοναστήρι αυτό. Στις κοσμημένες από πλήθος φωτογραφιών σελίδες του, αρχικά, παρουσιάζεται η Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών και τάφος του στο λόφο Καταμόνας ως επίσης η ζωή και τα θαύματα του Αγίου. Γίνεται αναφορά στη συνάντηση του Αγίου με το Θείο Βρέφος στην αγκαλιά Του μέσα στο Ναό με την Παναγία μας, τον Ιωσήφ και την προφήτιδα Αγία Άννα.
Επίσης μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα διαβάσετε για την ανοικοδόμηση του Μοναστηριού, την οργάνωση και το θεόπνευστο χριστιανικό έργο που επιτελείται από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα αλλά και τις αδιάψευστες μαρτυρίες του ιερού έργου του κατά την ημέρα της μεγάλης σφαγής τη νύχτα του χαλασμού, 10 Απριλίου 1826, στο Μεσολόγγι, που σύμφωνα με τους ιστορικούς συγκλόνισε τον κόσμο όλο.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να γράφει κανείς για τις πνευμονοφόρες πηγές του Ορθόδοξου Ελληνισμού, για τους Αγιασμένους τόπους, για τις πνευματικές κολυμβήθρες των Χριστιανών, για τα Μοναστήρια, της Παναγιάς μας και όλων των Αγίων της Εκκλησιάς μας, όπως ο φίλος Χρήστος Σιάσος.Οι χώροι αυτοί, στο πέρασμα των αιώνων, γίνονται τόποι προσκύνησης και προσευχής όλων των Χριστιανών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Μοναχισμό και πιο συγκεκριμένα για τις τρείς μοναχικές υποσχέσεις που δίνει ο κάθε μοναχός και μοναχή ενώπιον του Θεού. Η πρώτη είναι η υπόσχεση της υπακοής, η δεύτερη η υπόσχεση της παρθενίας και η Τρίτη της ακτημοσύνης λέγοντας λίγα λόγια για την κάθε μια.

Κλίνοντας, εξήρε την συγγραφική δουλειά του κ. Σιάσου διαβάζοντας όλα τα βιβλία που έχει γράψει μέχρι σήμερα και αφού τον ευχαρίστησε για την τιμή που του έκανε να παρουσιάσει το βιβλίο αυτό στον ιστορικό χώρο του ΑηΣυμιού του ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του.

Ακολούθησαν ευχαριστίες προς όλους από τον κ. Χρήστο Σιάσο και η όμορφη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις πατρικές ευχές και νουθεσίες από τον Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη κκ Κοσμά ο οποίος στο τέλος έδωσε από μία εικόνα του Αγίου Συμεών προσφορά του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ προς την Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών.

Η Ηγουμένη Βερονίκη για το βιβλίο μεταξύ των άλλων μας δήλωσε: «…ευχαριστίες πολλές στον Σύνδεσμό σας, τόσο και στα σεβαστά αυτού μέλη, όσο και στους φίλους της Ιεράς Μονής μας, αντευχόμενη πλούσια τα αγαθά του Θεού στη ζωή σας.Είναι παρήγορο να υπάρχουν τέτοιες δραστηριότητες τη σήμερον!»Από την Ιερά Μονή προσφέρθηκε νηστήσιμο κέρασμα σε όλους.

Στην όμορφη, λιτή και γεμάτη αγάπη αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί, φίλες και φίλοι της Ιεράς Μονής που ο καθένας κάτι καλό είχε να πει. Μεταξύ αυτών διακρίναμε, τον κ. Σκαρμούτσο Αν. Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου από το Δήμο Μεσολογγίου, τον επικεφαλής του Κύκλου Αγίας Γραφής Αιτωλικού Γιατρό – Θεολόγο κ. Παντελή Λεονάρδο, τον Πρόεδρο της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας Καθηγητή κ. Παναγιώτη Κοντό, τον Πρόεδρο Θεολόγων Νομού Αιτωλ/νίαςκ. Σπύρο Παπαθανασίου,την Πρόεδρο του Συλλόγου ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ Μεγάλης Χώρας Αγρινίου κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου, τον Πρόεδρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Αθανάσιο Σπυρόπουλο, τον Αντιπρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών κ. Θεόδωρο Μυλωνά, τον Πρόεδρο των Ιεροψαλτών κ. Παναγιώτη Ρεπάσο, τον υποψήφιο Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο, του Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε. κ. Γιώργο Σωτηρακόπουλο, την καθηγήτρια – συγγραφέα κ. Ειρήνη Τριανταφύλλο – Παπαγεωργίου.

Σ.Σ.

Τοπική Διαφήμιση
one Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button