Σεβασμός για όλους ή μόνο για μερικούς?

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη, γράφει ο Κοσμάς Γκαίδας , μαθητής από το Αγρίνιο
Πρόσφατα, χριστιανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη, θεωρώντας ότι προσβάλλουν τη θρησκεία τους. Ζητούν σεβασμό για τα θρησκευτικά τους σύμβολα και προστασία από ό,τι τους θίγει.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Εκκλησία αντιτίθεται στη λειτουργία του ναού του Πανός στην Αρκαδία, ενός χώρου αφιερωμένου στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Αυτή η στάση δείχνει ξεκάθαρα μια αντίφαση που δεν είναι νέα. Αντιθέτως, αποτελεί συνέχεια μιας μακράς παράδοσης καταπίεσης και έλλειψης σεβασμού προς διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η καταπίεση της διαφορετικής πίστης ήταν συχνή πρακτική στους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου. Κατά τη μετάβαση από την πολυθεϊστική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο χριστιανικό Βυζάντιο, οι διώξεις κατά των αρχαίων θρησκειών ήταν συστηματικές και σκληρές.
Διάταγμα του Θεοδοσίου Α’ (391 μ.Χ.): Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ εξέδωσε διατάγματα που απαγόρευαν κάθε μορφή ειδωλολατρίας. Οι αρχαίοι ναοί έκλεισαν ή καταστράφηκαν, και η τέλεση θυσιών θεωρήθηκε έγκλημα.
Καταστροφή του Μαντείου των Δελφών: Το φημισμένο μαντείο των Δελφών, το κέντρο της αρχαίας θρησκείας, εγκαταλείφθηκε σταδιακά λόγω των χριστιανικών διωγμών και της πολιτικής απαγόρευσης των τελετών.
Κατεδάφιση ναών και καταστροφή αγαλμάτων: Πολλοί αρχαίοι ναοί λεηλατήθηκαν ή μετατράπηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες. Στα έργα των χριστιανών ιστορικών, παρουσιάζεται ξεκάθαρα η εχθρότητα απέναντι στους παγανιστές και τις λατρείες τους.
Αν οι χριστιανοί ζητούν σεβασμό για τα πιστεύω τους σήμερα, είναι λογικό να απαιτείται από αυτούς να επιδείξουν σεβασμό και προς τις θρησκευτικές επιλογές των άλλων.
Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ιστορία, όπου οι διώξεις κατά των αρχαίων θρησκειών ήταν εντυπωσιακά βίαιες και άδικες. Και όμως, αυτοί που σήμερα διεκδικούν δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, φαίνεται πως αδυνατούν να την αναγνωρίσουν για τις άλλες θρησκείες.
Το να ζητάς σεβασμό χωρίς να τον δίνεις είναι υποκρισία. Οι χριστιανοί έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπίζονται την πίστη τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος άλλων θρησκειών. Η ελευθερία της θρησκείας πρέπει να είναι αμοιβαία και ισότιμη για όλους.
Η θρησκευτική ελευθερία είναι δικαίωμα όλων, όχι μόνο εκείνων που ακολουθούν την πλειοψηφούσα θρησκεία. Το παρελθόν διδάσκει ότι η καταπίεση της διαφορετικότητας οδηγεί μόνο σε διχασμό και αδικία. Αν πραγματικά πιστεύουμε στην ελευθερία της πίστης, τότε αυτή η ελευθερία πρέπει να ισχύει για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει.