Δυτική Ελλάδα

ΣΕΠΕ: Στοχευμένοι έλεγχοι ενόψει εορτών

geg-emporika-agrinio-28-12-146Σαρωτικούς και στοχευμένους ελέγχους ξεκίνησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ενόψει της εορταστικής περιόδου. Ήδη με αφορμή το εμπορικό γεγονός της «Black Friday», έχει τεθεί σε εφαρμογή και πραγματοποιείται εκστρατεία ελέγχων ενόψει των εορτών σε όλη τη χώρα.

Η υλοποίηση του πλάνου αυτού θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, που ουσιαστικά υποβαθμίστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-14.

Ο προγραμματισμός των στοχευόμενων ελέγχων επικεντρώνεται σε κλάδους που βάσει στατιστικών δεδομένων παρατηρείται υψηλή παραβατικότητα. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στοχοποίηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αντίθετα ανταποκρίνεται στον πραγματικό ρόλο του ΣΕΠΕ.

Οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε παράπονα περί στοχοποίησης, ενημερώνονται από το υπουργείο Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση εξαίρεσης από την ανάγκη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, όπως δεν θα υπάρξουν και εξαιρέσεις από τους ελέγχους.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται και ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε έλεγχος σε μία και μόνο επιχείρηση, σε περισσότερα από 30 υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα, μέσα σε ένα 24άωρο.

Το ΣΕΠΕ έχει ήδη προγραμματίσει για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς μια σειρά παρεμβάσεων. Σε αυτό τον σχεδιασμό θα αξιοποιηθούν τα εργαλεία εκτίμησης κίνδυνου που παρέχονται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ. Με τα καινούργια εργαλεία, εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΣΕΠΕ για στοχευμένους ελέγχους με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως η εστίαση και οι εν γένει χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σε ό,τι αφορά την αδήλωτη εργασία.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button