Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σεισμός στην Πάργα: «Η σεισμική δόνηση της Ζακύνθου ήταν 30 φορές μεγαλύτερη» λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Στις διαφορές μεταξύ του σεισμού της Πάργας και αυτού της Ζακύνθου αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ μίλησε και για το ηφαίστειο της Σαντορίνης που αναστάτωσε τους κατοίκους την προηγούμενη εβδομάδα

Τη διαφορά σεισμικού μεγέθους του σεισμού της Πάργας που είχαμε πριν λίγα 24ωρα με εκείνον της Ζακύνθου του 2018 εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο γνωστός σεισμολόγος επισημαίνει ότι η μετασεισμική ακολουθία στην Πάργα εξελίσσεται ομαλά, όπως ομαλά εξελίσσεται και η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή νότια της Ζακύνθου όπου το 2018 υπήρξε ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ, ενώ αποκαλύπτει ότι ο σεισμός της Ζακύνθου ήταν 30 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Πάργας παρά του ότι η διαφορά μεγέθους των δυο σεισμών ήταν περίπου μια μονάδα.

Ο κ. Χουλιάρας μέσω του λογαριαμού του στο facebook ανέφερε με αφορμή την 24ωρη παρακολούθηση του σεισμού στην Πάργα ότι: «Ο σεισμός της Ζακύνθου ήταν 6,8 Ρίχτερ και αυτός της Πάργας 5,6 Ρίχτερ. Η περίπου μια μονάδα διαφορά στα Ρίχτερ όμως είναι κατά 30 φορές περίπου μεγαλύτερη σε κλίμακα ενέργειας, σεισμικής ενέργειας.

Ο σεισμός της Ζακύνθου ήταν κατά 30 φορές περίπου μεγαλύτερος από της Πάργας και οι μετασεισμικές ακολουθίες και η διάρκεια τους εξαρτώνται από τις διαστάσεις των συγκεκριμένων ρηγμάτων την γεωμετρία τους και την συμπεριφορά τους στις εξασκούμενες τάσεις. Οι σεισμοί είναι το θερμόμετρο του σεισμολόγου και έτσι μελετάει τις αυξήσεις και τις μειώσεις με τα σεισμόμετρα του και άλλα γεωφυσικά όργανα».

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρθηκε και στο ηφαίστειο της Σαντορίνης που την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια μικρή δόνηση προκαλώντας μια μικρή ανησυχία στους κατοίκους. Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ανεφερε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την δραστηριότητα παντού σε όλη την Ελλάδα σε όλα τα σημεία και βάθοι των σεισμών και καταγράφηκαν χθες δυο σεισμοί στην ηφαιστειακή Νίσυρο με μέγεθος 3 και 2,9 Ρίχτερ στα 142 και 124 χιλιόμετρα βάθος.

«Αυτοί οι σεισμοί που ανιχνεύτηκαν, αναλύθηκαν και καταχωρήθηκαν στον κατάλογο. Όσο για το άλλο αγαπημένο μας ηφαίστειο που παρακολουθούμε ενόργανα, θυμίζω στους φίλους μου κατοίκους ότι η καταγραφή από την Σαντορίνη την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν καταχωρημένη εκείνη την ημέρα λόγω του πολύ μικρού μεγέθους της και δεν ασχολήθηκε καθόλου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Εκείνη η δόνηση μετρήθηκε από το ΕΚΠΑ μόλις στα 2,2 Ρίχτερ και ασχολήθηκα εγω προσωπικά ως διευθυντης ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με το συγκεκριμένο θέμα εφόσον ήμουν ο πρώτος που τηλεφώνησε και μίλησε στον συγκεκριμένο συνάδελφο Δημήτρη Μάκαρη στην βάρδια μας αμέσως μετά από την καταγραφή στον σεισμογράφο της Θηρασιάς», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Πηγή
protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button