Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σεισμός στην Πάργα: Πώς είναι η εξέλιξη της δραστηριότητας μια εβδομάδα μετά

Σεισμός στην Πάργα: Για φυσιολογική εξέλιξη σε πλήθος από μικρούς μετασεισμούς που δεν έχουν δημιουργήσει απολύτως κανένα πρόβλημα κάνει λόγο ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μια εβδομάδα έχει περάσει από τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Πάργας και οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο μιλούν για ομαλή εξέλιξη. Την περασμένη Τετάρτη υπήρξε ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους αλλά και αυτός εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 103 μετασεισμοί εκ των οποίων δυο είχαν μέγεθος 4,1 και 4 Ρίχτερ, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μεγέθους 1,5 έως και 3,6 Ρίχτερ με τους περισσότερους να εντάσσονται στο μέγεθος των 2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα «όλοι οι μετασεισμοί έχουν καταγραφεί και αναλυθεί στην μετασεισμική ακολουθία των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα – Καναλάκι με μέγιστο μέγεθος τα 4,1 Ρίχτερ. Είμαστε ακόμη στην αρχή της ακολουθίας με φυσιολογική εξέλιξη σε πλήθος από μικρού μεγέθους μετασεισμούς που δεν έχουν δημιουργήσει απολύτως κανένα πρόβλημα στους κατοίκους και υποδομές μέχρι στιγμής. Ισχύει ότι οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι σε εγρήγορση για τυχόν ισχυρούς μετασεισμούς και συνεχίζουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα στα σπίτια τους».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο σεισμός είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου 2020 και κούνησε όλη την Ήπειρο, ενώ από τη δόνηση υπήρξαν τρεις τραυματίες, αλλά και ζημιές που εντοπίστηκαν σε κατοικίες στο Καναλάκι, την Γλυκή, την Ποταμιά, την Κυψέλη, την Σκαφιδωτή και το Σκοτεινό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται ομαλά ενώ αναμένονται και άλλες δονήσεις.

Πηγή
protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button