ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Εδώ και έξι μήνες ανέμεναν σεισμό στην Ζάκυνθο- Υπήρχε πρόβλεψη

Ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που “χτύπησαν” την Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν ήταν ένας σεισμός που ξάφνιασε τους επιστήμονες αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, κάνοντας γνωστό ότι υπήρχε πρόβλεψη για μεγάλη σεισμική δόνηση.

Είναι ενδεικτικό, όπως λέει στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η περιοχή όπου τελικά εκδηλώθηκε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε αρχίσει να δείχνει έντονη δραστηριότητα.

Μάλιστα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι πως όταν λίγο πριν τον σεισμό της Παρασκευής η περιοχή σείστηκε από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για προσεισμό και έτσι ανέμεναν εκείνον που τελικά ήρθε πέντε λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα.

Όσα προμήνυαν οι προσεισμοί

Αυτό που γνωρίζουν με βάση τις μετρήσεις του οι σεισμολόγοι και ήταν ως τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μια προσεισμική περίοδο έξη μηνών (περίπου).

Το πλήθος των προσεισμών και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά και δίνουν σημαντικά στοιχεία στους σεισμολόγους για το μέγεθος και τον χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.

Η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών δίνει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος του σεισμού που επίκειται.

Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο είχαν περάσει έξι μήνες, το εξάμηνο των προσεισμών έκλεινε δηλαδή και έτσι έπρεπε να εκδηλωθεί, βάσει στατιστικών, και ο κύριος σεισμός. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στις 17/10/2018 τα 4,2 Ρίχτερ, τότε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησαν ότι η γένεση του κύριου σεισμού ήταν θέμα χρόνου.

thecaller.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button