ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

«Σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει αυτονομία σε φυσικό αέριο, λέει ο Σκρέκας

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα με τον σχεδιασμό για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να εντάσσεται εντός του 2023, όπως τονίζει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρεκάς, και μία παραγωγική γεώτρηση να έρχεται ύστερα από δύο με δυόμισι χρόνια, πλησιάζοντας τον απώτερο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Σκρέκας, ανέφερε πως μια παραγωγική γεώτρηση μπορεί να προκύψει «εφόσον τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε».


«Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, να είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας. Επεσήμανε δε, πως δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Μάλιστα, αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Υπό την έννοια αυτή στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μάλιστα, αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα. «Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.


Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button