ΕξελίξειςΠολιτική

Σε συμβούλους η αξιολόγηση της περιουσίας των αλυκών

epi-alykes1

Για τον κυβερνητικό σχεδιασμό και την επικείμενη αξιοποίηση της εταιρείας του δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988 και αποτελείται από 7 αλυκές, ενημερώνει με έγγραφό του προς τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συμβούλους θα ανατεθεί η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.». Οι σύμβουλοι θα επιφορτισθούν και με την εκπόνηση μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την παρουσίαση του συνόλου των δραστηριοτήτων της εταιρείας, τη λογιστική απεικόνιση τους και την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης έως και του συνόλου των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερωτήσεων, μια από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Μωραϊτη, Νίκο Καραθανασόπουλο και Χρήστο Κατσώτη και μια από την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα σχετικά με την «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ».

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών «κύριος στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που θα συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη». Η μεταφορά επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό τους, θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, οδηγώντας σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυξημένα φορολογικά έσοδα, αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Οι βουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή επισημαίνουν ότι στις «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» το δημόσιο ελέγχει το 55% της εταιρείας, το 20% ανήκει στους δήμους και το 25% στην εταιρεία ΚΑΛΑΣ. Οι ελληνικές αλυκές είναι ο μοναδικός παραγωγός άριστης ποιότητας θαλασσινού αλατιού, με σημαντικά κέρδη. Ειδικά οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν καταγγείλει ότι για τους παραπάνω λόγους η εταιρεία «έχει μπει στο μάτι επιχειρηματικών ομίλων» αλλά η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται προς όφελος του λαού και συνεπώς για το ΚΚΕ οι «Ελληνικές Αλυκές» πρέπει να περάσουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε επισημάνει ότι η “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ” παράγει άριστης ποιότητας πρωτογενές θαλασσινό αλάτι και διαχειρίζεται 7 αλυκές ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτή της πόλης του Μεσολογγίου. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στη γενικότερη αύξηση της δυναμικής του κλάδου ενώ η διαπιστωμένη κερδοφορία της τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει την καλή διαχείριση τόσο σε οικονομικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο».

patrastimes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button