ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Σε ημικωματώδη κατάσταση έφτασε το 10 μηνών βρέφος από την Αμφιλοχία στο νοσοκομείο

Ειδικός ορός στο 10 μηνών βρέφος, από την περιοχή της Αμφιλοχίας, που τσιμπήθηκε από τη «μαύρη» αράχνη – Ο Εντατικολόγος Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο περιγράφει πώς έσωσαν τη ζωή του

Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και συνάμα αρκετά κρίσιμη για την ανθρώπινη ζωή βρέθηκε ο γιατρός και υπεύθυνος της Εντατικής Μονάδας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, Ανδρέας Ηλιάδης ο οποίος κατάφερε να σώσει το 10 μηνών κοριτσάκι το οποίο έφεραν εσπευσμένα όταν χτυπήθηκε από το δάγκωμα αράχνης γνωστής ως «μαύρη χήρα».

Είναι το πρώτο παιδί που δαγκώθηκε από αυτού του είδους την θανατηφόρα αράχνη και το πρώτο στο οποίο δόθηκε ειδικό φάρμακο για να αντιμετωπιστεί το δηλητήριο.

O Εντατικολόγος Παίδων και Υπεύθυνος της Εντατικής Μονάδας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κ. Αντρέας Ηλιάδης μίλησε στο protothema.gr για το πόσο γρήγορα έδρασαν οι γιατροί για να σώσουν το παιδί αλλά και για την ετοιμότητα των γονιών, οι οποίοι χωρίς να χάσουν χρόνο ζήτησαν αμέσως ιατρική βοήθεια.

«Ήταν “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για εμάς»

«Καταφέραμε να νικήσουμε τη “μαύρη χήρα” και το ευχάριστο είναι ότι λειτούργησαν όλα πολύ καλά. Το παιδάκι ήρθε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση. Στην αρχή όταν μας είπαν οι γονείς για “μαύρη αράχνη” ήμασταν λίγο δύσπιστοι γιατί είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο και δεν έχει αναφερθεί ποτέ κάτι τέτοιο σε παιδί.

Όταν καταλάβαμε ότι ο ασθενής μας άρχιζε να έχει σοβαρές επιπλοκές από αυτό το δηλητήριο που έχει το στοιχείο της νευροτοξίνης , ήταν “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για εμάς, μέχρι να αποφασίσουμε να του χορηγηθεί αυτός ο ειδικός ορός ώστε να σώσουμε το παιδί από το δηλητήριο της “μαύρης χήρας”. Είχε χτυπήσει ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και όχι μόνο. Τις πρώτες πρωινές ώρες δώσαμε το φάρμακο μέσα στην εντατική και ευτυχώς πήγαν καλά τα πράγματα. Είναι το πρώτο παιδί από όσο γνωρίζω, που έρχεται σε επαφή με “μαύρη χήρα” και μάλιστα πρέπει να είναι και το πρώτο παιδί , στο οποίο του δόθηκε αυτός ο ειδικός ορός . Δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για να σώσουμε το παιδί γιατί το δηλητήριο της “μαύρης χήρας”μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Μάλιστα αυτό το φάρμακο ήρθε από την Αθήνα από τον ΙΦΕΤ ειδικά για την περίσταση του παιδιού.

Σήμερα το κοριτσάκι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και επικοινωνεί με τους δικούς του. Εμείς σαν γιατροί νιώθουμε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να δώσουμε στους γονείς και πάλι πίσω το παιδί τους, γερό. Οι γονείς έδρασαν πάρα πολύ γρήγορα και ήταν σωτήριο ότι ζήτησαν αμέσως ιατρική βοήθεια», στο protothema.gr ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

Το δηλητήριο της «μαύρης χήρας» είναι απίστευτα τοξικό και σπανιότατο

«Η “μαύρη χήρα” έχει νευροτοξίνη ενώ οι απλές αράχνες δεν έχουν τέτοια ικανότητα. Το δηλητήριο της “μαύρης χήρας” είναι η νευροτοξίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το θάνατο. Να φανταστείτε, ότι το δηλητήτριό της είναι εκατό φορές πιο δυνατό από τον κροταλία. Είναι απίστευτα τοξικό, σπανιότατο βέβαια.

Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει και το θάνατο αυτή η νευροτοξίνη. Αυτή η αράχνη είναι ενάμισι με δύο εκατοστά περίπου, έχει στην κοιλιά της σημάδια χρώματος πορτοκαλί και κόκκινο και συνιστώ σε όποιον βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια αράχνη να μην την ενοχλήσει γιατί η “μαύρη χήρα” χτυπάει μόνο όταν νιώσει απειλή. Η νευροτοξίνη που έχει η συγκεκριμένη αράχνη, μπαίνει απίστευτα γρήγορα μέσα στο αίμα μας και δεν προλαβαίνεις να κάνεις κανένα χειρισμό. Με το τσίμπημα, η νευροτοξίνη αμέσως “ταξιδεύει” στα διάφορα όργανα του σώματός μας, παραλύει τους μύες, κάνει καρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, υπέρταση, οξεία κοιλία και πολλά άλλα ακόμα. Οπότε συνιστώ στον κόσμο πολύ μεγάλη προσοχή» πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης.

Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrobectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριό της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.
Λίνα Κέκεση

protothema.gr

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close