sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Απολογισμός Φαρμάκη για την Αιτωλοακαρνανία-εξήγγειλε έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ (φωτο)

Παρεμβάσεις από τους δημάρχους

Με τις παρεμβασεις των δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εγκωμιαστικές, ξεκίνησε, στο διοικητήριο της Περιφέρειας στο Μεσολογγι, ο ετήσιος απολογισμος της Περιφερερειακής αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Μιλώντας ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης του είπε χαρακτηριστικά: “Περιφερειάρχη πρόσεχε τους συνεργάτες σου αν είναι αυτοί είναι καλά θα είμαστε και εμείς”. Τον ευχαρίστησε και για τα έργα που έγιναν μέχρι στιγμής στην περιοχή του.

Οι κ. Παπαναστασίου και Γκίζας έδωσαν κι αυτοί τα συγχαρητήρια τους και έδειξαν πνεύμα συνεργασίας.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλακης ευχαρίστησε για την αρωγή της περιφέρειας. “Η Αιτωλοακαρνανία είναι πλέον στον χάρτη των έργων”, τόνισε.

Ένταξη έργων για την πόλη του Μεσολογγίου ζήτησε ο Κώστας Λύρος ενόψει και των εορτασμών για το 2026 ώστε να είναι “όλοι υπερήφανοι όχι μόνο οι Μεσολογγίτες αλλά όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι”.

Κατά την παρέμβαση του δημάρχου Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα, σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος, μιας και στην περιοχή επικρατει κακοκαιρία.

Όλοι οι δήμαρχοι πάντως, στάθηκαν στους καλούς συνεργάτες και την ταχύτητα της περιφέρειας, όπου αυτή απαιτείται.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι “δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να λυθούν τα πάντα. Πετυχημένοι νιώθουμε όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια τρύπα κλείσαμε και ότι ήμασταν εκεί όταν ο κόσμος μας χρειάστηκε. Τα έργα είναι δικά μας, της Αιτωλοακαρνανίας, δεν παρακαλέσαμε κανέναν”.

Ξεκινώντας, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που περιφερειακή αρχή καταγράφει και παρουσιάζει όσα έκανε στον πρώτο χρόνο της θητείας της.

“Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις απόψεις όλων για τα όσα κάναμε και τα όσα δεν κάναμε. Στόχος να κάνουμε την Αιτωλοακαρνανία καλύτερη, τη Δυτική Ελλάδα καλύτερη”, τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Αναφέρθηκε στις έκτακτες καταστάσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική έλευση του κορωνοϊού και στην συμβολή της Περιφέρειας για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

“Και το τελευταίο ευρώ που δώσαμε για την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων παραμένει ως προίκα. Είμαι περήφανος για τη δουλειά που κάναμε. Έχουμε όραμα για τον τόπο που πρέπει να γίνει πράξη. Ειδάλλως το όραμα θα μετατραπεί σε όνειρο θερινής νυκτός”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η Αιτωλοακαρνανία μοιάζει με κοιμισμένο γίγαντα. Παράδειγμα το πλούσιο υδάτινο δυναμικό της. Το οποίο και μετατράπηκε σε εφιάλτη με τις πρόσφατες πλημμύρες”, συμπλήρωσε ο κ. Φαρμάκης.

Αναφέρθηκε στην “ευλαβική τήρηση” δυο αρχών: Την Ισονομία και την διαφάνεια. “Πρώτο και κυρίαρχο βήμα μας αυτό”, σημείωσε για να συμπληρώσει πως όλοι έχουν την ίδια ανάγκη για έργα, ώστε να μείνει πίσω η πολύχρονη εγκατάλειψη που είναι μεγάλη.

Τόνισε ακόμη πως κυρίαρχο μέλημα της Περιφερειακής Αρχής είναι η ωρίμανση και εκτέλεση της σύνδεσης με το Αγρίνιο και πως η Περιφέρεια είναι έτοιμη να διαθέσει ακόμη και δικούς της πόρους για την εκτέλεση του έργου
Προτεραιότητα είναι επίσης το Αγρίνιο-Καρπενήσι και Πλατυγιάλι – Αστακός, συμπλήρωσε.

“Πετύχαμε να ζωντανέψουμε το έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κόρινθο στο Ρίο κι από εκεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Ένα έργο στο οποίο είχαν βάλει ταφόπλακα”.

Συνέχισε κάνοντας αναφορές στο υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα τα έργα που θα γίνουν για την προστασία και ανάδειξη της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

“Ορεινό οδικό δίκτυο και αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να μπουν σε πρώτο πλάνο και αυτό κάνουμε”, είπε ακόμη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μέσω κεφαλαίων κίνησης παρέχοντας στήριξη ακόμη και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Ως προς την εκτέλεση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 , έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασίων, “ώστε να επιτύχουμε την τόνωση του τοπικού ΑΕΠ και της αγοράς εργασίας. Εντάξαμε μάλιστα νέα έργα και πετύχαμε να υλοποιήσουμε το σύνολο του επιχειρησιακού προγράμματος κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από άλλη περιφερειακή αρχή. Αυξήσαμε κατακόρυφα της ταχύτητες και είμαστε αισιόδοξοι ότι τα έργα του ΕΣΠΑ θα τελειώσουν στην ώρα τους”.

Ο κ. Φαρμακης, αναφέρθηκε και στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης του προγράμματος ΒΑΑ στο Αγρίνιο, “Ίδια λογική ακολουθήθηκε στην ωρίμανση έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε μέσα σε σαράντα με εξήντα μέρες από την ένταξη τους τα έργα μπορούν να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Συμπλήρωσε επίσης, την ένταξη πέντε νέων έργων επέκτασης και συντήρησης οδικού δικτύου καθώς και τεσσάρων ακόμη αντιπλημμυρικών έργων 67.5 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, αλλά και στις μελέτες 6.5 εκ. ευρώ για τα ποτάμια , που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εν συνεχεία ο Περιφερειάρχης τόνισε: “Μέσα από λεπτομερή διάλογο με τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας προχωρήσαμε στην ωρίμανση έργων τα οποία θα αρχίσουν να εκτελούνται το 2021. Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν υπάρχει κανένα έργο που να μην είναι αρκετά ώριμο.

Δέσμευσή μας υπήρξε η στήριξη των δήμων μας. Γνωρίζοντας καλά τις υπαρκτές αδυναμίες οριοθετήθηκαν στόχοι και καταγράφηκαν αναγκαία έργα και βαθμός ωριμότητας. Και τι κάναμε; Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων για την τεχνική υποστήριξη των δήμων. Έτσι προκρίθηκαν σαράντα έργα για τους δήμους που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα”.

“Συζητάμε από κοινού με δήμους, πρώτο μέλημα η ωριμότητα των έργων, είναι συμφωνία κυρίων», τόνισε χαρακτηριστικά. «Όσο πιο ώριμο ένα έργο τόσο ευκολότερα προχωράμε. Δεν υπάρχει μυστική συνταγή επιτυχίας. Συνεργασία απαιτείται”.

Καταλήγοντας ο Ν. Φαρμάκης ανέφερε: «Δε θα δώσουμε υποσχέσεις εκατομμυρίων στο τέλος της θητείας μας. Τα δίνουμε τώρα για να έχουμε και την κρίση του λαού μέσα από το βίωμά τους. Δεν περισσεύει χρόνος για την Αιτωλοακαρνανία. Ιδιοκτήτες των έργων οι πολίτες και θα κριθούμε από το τι αφήνουμε σε αυτούς.

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Περιφέρειας. Δείχνουν πραγματική αγάπη για τον τόπο τους. Αποτελούν πολύτιμους συμπαραστάτες και συνεργάτες. Ευχαρίστησε τα μέλη της παράταξής του αλλά και το σύνολο των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου για το υψηλό πολιτικό επίπεδο. Τέλος ευχαρίστησε τους δημάρχους της περιφέρειας: “Πάνω και πέρα από πολιτικές αφετηρίες και διάφορες η αυτοδιοίκηση ενώνεται και αυτό είναι συγκινητικό”.

Σε ερώτηση της AgrinioMedia αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα ανέφερε:

“Η έπαρση και η σιγουριά απέναντι στα φυσικά φαινόμενα είναι κακός σύμβουλος. Δεν θα πω ότι είμαστε έτοιμοι έναντι στα καιρικά φαινόμενα. Άμεσα βάζουμε βάσεις για σχεδιασμό και υλοποίηση έργων. Πάνω από εξήντα εκατομμύρια για εκτέλεση έργων και πάνω από έξι για μελέτες. Με το χέρι στην καρδιά να λέμε δόξα τω Θεώ που περάσαμε αλώβητοι σε γενικές γραμμές με την επαγρύπνηση των αρμοδίων για την προστασία των πολιτών. Στα πλαίσια του νόμου πάντα. Πολίτης στη Στράτο ανέφερε ότι πάλι καλά που έγινε καθαρισμός πριν είκοσι μέρες στο ρέμα του Ρύακα”.

Η ανακοίνωση τύπου της Περιφέρειας:

Ν. Φαρμάκης: «Η μείωση των μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, το πρώτο και κυρίαρχο βήμα για την συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας»

«Στην δική μας αντίληψη, δεν υπάρχουν “παιδιά και αποπαίδια”. Η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αποτελεί το πρώτο και κυρίαρχο βήμα για την συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Οι πολίτες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, στις πόλεις και στα χωριά, έχουν την ίδια ανάγκη να απολαύσουν έργα που θα αναβαθμίσουν τον τόπο τους, που θα τον κάνουν πιο ελκυστικό για επενδύσεις και πιο όμορφο».

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ευρισκόμενος σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αιτωλοακαρνανία, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα έργα της περιοχής και έπειτα από συνάντηση που είχε με τις δημοτικές αρχές της περιοχής.

Ο κ Φαρμάκης προχώρησε σε ολοκληρωμένη αποτύπωση των έργων που έχουν ενταχθεί ή εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ίσοι με κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Τέρμα λοιπόν οι περιοχές α’ και β’ διαλογής, τέρμα οι διαχωρισμοί των πολιτών και των κοινωνιών» τόνισε, παρουσιάζοντας ένα «πακέτο» ώριμων έργων για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας που είτε έχουν εγκριθεί, είτε μπορούν να δημοπρατηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε 8 έργα εγκεκριμένα και ενταγμένα συνολικού προϋπολογισμού 38.480.000,00€, 29 προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ συνολικού προϋπολογισμού 49.520.544,48€ και 6 έργα υπό ένταξη χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 12.068.656,16€. Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν 27 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 88.574.000,00 € που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας και περιλαμβάνουν σημαντικά έργα για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και1 έργο υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 12.400.000,00€ που αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας (και τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας), ενώ υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις που υλοποιούνται στο σύνολο της Περιφέρειας και κατανέμονται ισόποσα στις τρεις περιφερειακές ενότητες, ύψους 26.000.000,00€.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως «τα προβλήματα και τα ελλείμματα είναι ακόμα μεγάλα», αντέτεινε όμως: «Το ίδιο μεγάλη όμως είναι και η αποφασιστικότητά μας, αυτή η εσχατιά της ανάπτυξης και της προκοπής, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βγει μπροστά. Να ξαναγίνει ένας όμορφος και ανεπτυγμένος τόπος που θα μπορεί να θρέψει τα παιδιά του και να τους προσφέρει ευκαιρίες».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία σύνδεσης της Ιονίας Οδού με το Αγρίνιο, σημειώνοντας πως αυτός ο οδικός άξονας, μαζί με τον άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι αλλά και τον οδικό άξονα Πλατυγιάλι – Αστακός, τίθενται πλέον ως τμήματα ενός μεγάλου και εμβληματικού οδικού άξονα που θα συνδέει τη Δυτική Ελλάδα με την ανατολική χώρα και την ΠΑΘΕ. «Η υπεροτοπική σύνδεση της Δυτικής με την Ανατολική Ελλάδα, μέχρι σήμερα, γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και της Αθηνών – Πατρών. Γι’ αυτό η κατασκευή του νέου οδικού άξονα στο εσωτερικό της χώρας που θα συνδέει τις δυτικές ακτές της περιοχής μας με την Λαμία, θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα στη χώρα» επεσήμανε.

Επίσης, υπογράμμισε πως το υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να αποτελέσει πηγή κέρδους και όχι προβλημάτων. «Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα ένα περιβαλλοντικό στολίδι σαν τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου για την ανάδειξη της οποίας εμείς θα διαθέσουμε 30 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο επαρχιακό δίκτυο, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών.

Τέλος, εστιάζοντας στην πανδημία και στις επιπτώσεις της, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια έχει διοχετεύσει σχεδόν το 25% του ΠΕΠ σε δράσεις στήριξής της επιχειρηματικότητας. «Δράσεις ύψους 46 εκ ευρώ έτρεξαν μέσα στο χρόνο που κύλησε. Και επίσης, πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης και με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ, ώστε να παρέχουμε επιχορηγήσεις από 5.000 έως 50.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας, ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνονταν στα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα» είπε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Πριν τη Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με Δημάρχους της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας τους οποίους κι ευχαρίστησε για την συνεργασία, επισημαίνοντας: «Ειλικρινά, συγκινούμαι, όταν βλέπω ότι πέρα από πολιτικές αφετηρίες και διαφορές, η αυτοδιοίκηση μπορεί να ενωθεί στο κοινό όραμα ενός τόπου καλύτερου για τους πολίτες. Αυτή είναι η μαγεία της αυτοδιοίκησης.

Και αυτή είναι η ευθύνη όλων μας: Να υπηρετήσουμε από την πρώτη γραμμή τον συμπολίτη μας. Να γευθούμε από πρώτο χέρι την ικανοποίηση της παρέμβασής μας ή και συχνά να γίνουμε δέκτες των παραπόνων, δικαίως ή αδίκως».

Πρόσθεσε ότι «οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Η προσδοκία της κοινωνίας είναι μεγάλη, το ξέρετε καλύτερα από μένα. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες μας. Κανένας δεν έφτασε στο τέλος του δρόμου. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Και οι ανηφοριές μας περιμένουν. Όμως, μαζί θα τις ανέβουμε και μαζί θα κοιτάξουμε την όμορφη θέα από την κορυφή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button