Γεγονότα

Σε έκτακτη ανάγκης κηρύχτηκε ο δήμος Καρπενησίου – Εκκενώθηκε το Κρίκελλο (φωτο)

geg-krikello-ekkenosiΟι ιδιαίτερα έντονες βροχές που εκδηλώνονται από την Παρασκευή είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Eυρυτανίας και πτώσεις αντιστηρικτικών τοιχίων, ενώ καταγράφονται μεμονωμένες περιπτώσεις όπου στέγες σπιτιών έχουν μετατοπισθεί. Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες κυρίως στις περιοχές Φουρνάς, Δομνίστας και Προυσού, όπου πολλά είναι αδύνατη η επικοινωνία με πολλά χωριά. 

Έτσι, σήμερα το πρωί, ο δήμος Καρπενησίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Πρωτοφανής φυσική καταστροφή χτύπησε το Κρίκελλο Ευρυτανίας. Οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν υποχώρηση του εδάφους στο σημείο πάνω από το Δημοτικό Σχολείο, με αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι από λάσπη, πέτρες και φερτά υλικά να κατέβουν προς τα κάτω και να πλημμυρίσουν την πλατεία του χωριού.

Γρήγορα πάρθηκε απόφαση για εκκένωση του χωριού, υπό τον φόβο επέκτασης των κατολισθιτικών φαινομένων, καθώς η βροχή δεν έχει ακόμα σταματήσει.

Την ίδια στιγμή, σε απόσταση περίπου 1χλμ από το χωριό ο δρόμος κόπηκε στη μέση και η πρόσβαση προς το Κρίκελλο ήταν αδύνατη. Εκεί στήθηκε μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων του χωριού (περίπου 80 άνθρωποι), οι οποίοι με δικά τους μέσα έφθαναν στο σημείο, όπου βρίσκονταν πυροσβέστες από την Π.Υ.  Καρπενησίου, άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία, μέλη του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας κ.α. και με τη χρήση πυροσβεστικής σκάλας περνούσαν τα ορμητικά νερά. Ακολούθως, με λεωφορεία που ναύλωσε η Νομαρχία θα μεταφέρονταν με ασφάλεια στο Καρπενήσι.

Στο σημείο έφθασε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, αντιδήμαρχοι κ.α, που ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

j

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία, έχει ως εξής:

Την κήρυξη τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Καρπενησίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε με έγγραφό του ο Δήμος Καρπενησίου μετά την έντονη και συνεχόμενη βροχόπτωση της 31ης Ιανουαρίου 2015.
Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί ζημιές στο σύνολο σχεδόν του επαρχιακού δικτύου με έντονες καθιζήσεις δρόμων, πτώσεις αντιστηρικτικών τοιχίων, ενώ καταγράφονται μεμονωμένες περιπτώσεις όπου στέγες σπιτιών έχουν μετατοπισθεί. Τα Δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες κυρίως στις περιοχές Φουρνάς, Δομνίστας και Προυσού, όπου πολλά είναι αδύνατη η επικοινωνία με πολλά χωριά.
Αναλυτικά οι καταστροφές που σημειώθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο σε όλη την έκταση του Δήμου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου 2015, ως εξής:

 Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς

  • Κατάρρευση τοίχου εσωτερικά στην Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Χωριού
  • Μεγάλης έκτασης καθίζηση επαρχιακό δρόμο Ανιάδα- Άγιοι Θεόδωροι
  • Κατολίσθηση επαρχιακού δρόμου Μουζίλο –Ανιάδας

Δημοτική Ενότητα Δομνίστας:

  • Τ.Κ. Μεσοκώμης: Ετοιμόρροπα τοιχία προς κατάρρευση με ορατό κίνδυνο να συμπαρασύρουν  τον παράπλευρο δρόμο καθώς και οικίες
  • Κατολίσθηση σε επαρχιακό δρόμο Δομνίστας- Μεσοκώμης
  • Σε όλη την έκταση της Δ.Ε. Δομνίστας δεν λειτουργούν δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Δημοτική Ενότητα Προυσού:

  • Ρηγμάτωση με άμεση επικινδυνότητα κατάπτωσης στον επαρχιακό δρόμο Προυσού – Τόρνου (Θέση Παστρέικα)

Δημοτική Ενότητα Φουρνάς

  • Κατάπτωση σε επαρχιακό δρόμο εσωτερικά στην Τοπική Κοινότητα Φουρνάς
  • Έντονη ρηγμάτωση πλάκας οροφής στο τούνελ στη Θέση Βράχος  με άμεσο κίνδυνο πτώση.

Σημειώνουμε ότι η ανωτέρω καταγραφή συνεχίζεται όπως αποκαθίστανται η πρόσβαση στις Δημοτικές Ενότητες Προυσού, Δομνίστας και Φουρνάς. Κάθε επικοινωνία με τις τοπικές κοινότητες Προυσού, Δομνίστας και Φουρνάς είναι μέχρι αυτή την ώρα αδύνατη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούνται οι Δημότες και οι επισκέπτες του Δήμου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button