sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Σε απόγνωση οι παραγωγοί πορτοκαλιών στα Καλύβια-προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με την τιμή του πορτοκαλιού που κρίνεται ασύμφορη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν καν τη διάθεση να μαζεύουν την παραγωγή τους.

Το ζοφερό αυτό κλίμα, μετέφερε χθες Τρίτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δημήτρης Αναστασίου, συνοδευόμενους από αγρότες της περιοχής.


Ο κ. Αναστασίου περιέγραψε με στοιχεία την υφιστάμενη κατάσταση, εξηγώντας πως το εισόδημα που χάνεται, προκαλεί αρνητική επίπτωση στην αγορά του Αγρινίου και κατ’επέκταση, σε όλους.

Ζήτησε ακόμη τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου κι παρέμβαση από τον δήμο, πιθανώς και σε συνεργασία με την Περιφέρεια προς το αρμόδιο υπουργείο, στην κατεύθυνση διασφάλισης μια τιμής που θα κάνει βιώσιμη την καλλιέργεια.

Κατατέθηκε επίσης ένα ψήφισμα, που έγινε αποδεκτό απο την συντριπτική πλειοψηφία του Συμβουλίου (απείχε ο κ. Κατσιπάνος, για λόγους που εξήγησε).

Στο Συμβούλιο επικράτησε ένα ευρύτερος προβληματισμός για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας στην περιοχή του Αγρινίου, μετά και την παύση της καλλιέργειας του καπνού. Το Αγρίνιο πρόκοψε και μεγάλωσε μέσα από το εισόδημα των αγροτών. Από τη στιγμή που αυτό έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο δραματικό βαθμό, είναι φυσιολογικό και στην πόλη να υφίσταται μια οικονομική δυσπραγία, που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο του μεσαζόντων και στην τεράστια διαφορά που υπάρχει στην τιμή του προϊόντος απο το χωράφι στο ράφι και στο γεγονός ότι μεσάζοντες και μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης κλπ δρουν ανεξέλεγκτα. Κουβέντα έγινε και για το περιβόητο «παραγωγικό μοντέλο» της περιοχής που όλοι συμφωνούν πως πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποιος ουσιαστικός σχεδιασμός, με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων (κυβερνήσεων, υπηρεσιών, αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμών κλπ).

Ο κ. Παπαναστασίου συμφώνησε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί συνολικά το ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης και το πώς ο δήμος μπορεί να συνδράμει. Παράλληλα είπε πως θα επιδιωχθεί άμεσα μια συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά για το τρέχον θέμα με την παραγωγή πορτοκαλιού, που έχει ξεκινήσει απο τις αρχές Νοεμβρίου, με τους χειρότερους οιωνούς.

Ακολουθεί το ψήφισμα , που υιοθετήθηκε απο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου:

«Οι παραγωγοί πορτοκαλιών Δήμου Αγρινίου και ειδικότερα της περιοχής των Καλυβίων διαμαρτυρούμαστε και ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και φαίνεται να παγιώνεται και έχεις ως αποτέλεσμα να αγοράζονται τα πορτοκάλια μας με τιμή κιλού στα 0,17 ευρώ και να πωλούνται στα ράφια των πολυκαταστημάτων αντί 1,20 ευρώ ανά κιλό.

Η παραγωγή πορτοκαλιών είναι σημαντική καλλιέργεια για τον Δήμο Αγρινίου αλλά και για την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης που προέκυψε από την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις πενιχρές τιμές, έχουμε οδηγηθεί σε απόγνωση, παρόλο που τα προϊόντα μας έχουν την καλύτερη ποιότητα πανελλαδικά.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι μονόδρομος ο περιορισμός και εν τέλει η εγκατάλειψη της καλλιέργειας πορτοκαλιών.

Τα υφιστάμενα και ήδη ορατά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε να μην οδηγηθεί η παραγωγή πορτοκαλιών όπως παλιότερα άλλες παραγωγές στο τέλμα και εν τέλει στην απαξίωση.

Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλη εγκατάλειψη. Χρειαζόμαστε την στήριξη και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία και εν γενεί την Κυβέρνηση με ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο για την μείωση του κόστους παραγωγής όσο και την διασφάλιση των τιμών σε αξιοπρεπές επίπεδο διαφορετικά η καλλιέργεια πορτοκαλιού θα αποδειχθεί μη βιώσιμη».

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button