Pressαρίσματα

Σε αναζήτηση συμμαχιών

po-kalpes-2014dΟ β’ γύρος θα είναι αυτός τελικά που θα βγάλει και τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα για την μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια. Είναι δεδομένο βέβαια πως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και τοπικοί παράγοντες ειδικά σε περιοχές όπου η ψήφος δεν ήταν και τόσο πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, στην Περιφέρεια αναγνωρίζεται η προσπάθεια του κ. Κατσανιώτη που απο πολύ χαμηλή αφετηρία πέρασε στον β’ γύρο και έθεσε εκτός τον κ. Χατζηλάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ που φιγουράριζε ως φαβορί για να περάσει στον β’ γύρο. Η συσπειρωση της ΝΔ ωφέλησε τους υποψηφιους της στα αστικά κέντρα, όπως την Πάτρα και το Αγρίνιο. Και σε αυτήν την περίπτωση οι μεγάλες διαφορές που έδιναν τα  exit polls δεν επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη. Ο κ. Κατσιφάρας, αν και είχε δυο “αγκάθια” στα πλευρά του (Σώκος, Ζαφειρόπουλος) άντεξε και έκοψε πρώτος το νήμα και ήδη με δηλώσεις καλεί σε συστράτευση τους προοδευτικούς ψηφοφόρους από τους “συγγενείς” πολιτικούς χώρους.

Το δίλλημα “ψηφίστε τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για να πέσει η κυβέρνηση” που τέθηκε επιτακτικά ειδικά από τον κ. Χατζηλάμπρου, δεν έπεισε σε καμία περίπτωση και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός τοπικά στο κόμμα για την πολύ χαμηλή επίδοση του βουλευτή. Ίσως αυτό το δίλλημα να πέρασε κάπως στα αστικά κέντρα, αν δούμε τα αποτελέσματα σε Πάτρα και στην πόλη του Αγρινίου για παράδειγμα, αλλά περιφερειακά έπεσε στο κενό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους της Αιτωλ/νίας είχαν επίσης πολύ χαμηλή επίδοση και διασώθηκε μόνον ο κ. Λουκόπουλος στη Ναύπακτο, που έχει αναφορές και σε άλλους “συγγενείς” πολιτικούς χώρους και έτυχε μιας ευρύτερης αποδοχής. Κατά τα άλλα αδυναμία υπήρχε και στα ψηφοδέλτια. “Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε την Περιφέρεια, όταν κατεβαίνουμε σαν να πηγαίνουμε σε συνδικαλιστικές εκλογές”, έλεγε χαρακτηριστικά γνωστό τοπικό στέλεχος του κόμματος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αδυναμία ψηφοδελτίων ειδικά περιφερειακά και για άλλους “εκλεκτούς” του κόμματος  που έθεσαν ψηλά τον πήχη, όπως οι κ. Τραπεζιώτης και Παπαδόπουλος.

Στη μάχη του β’ γύρου, είναι δύσκολα τα προγνωστικά, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαφορές είναι μικρές. Μόνο στην Αμφιλοχία ο Απ. Κοιμήσης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Στο Αγρίνιο ο Π. Μοσχολιός, ήδη έκανε το πρώτο κάλεσμα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, ζητώντας να μην χαθεί το “προοδευτικό πρόσημο” που έχει το Αγρίνιο από το 1974. Θεωρείται από συνεργάτες του πως ο κ. Παπαναστασίου, “έπιασε οροφή” στα ποσοστά του, αφού ξεπέρασε και αυτό το ποσοστό των εκλογών του 2012 στο δήμο Αγρίνιου για τη ΝΔ και υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που βρίσκεται πιο κοντά στην παράταξη του νυν δημάρχου. Όμως, πρόκειται για μια αναμέτρηση που έχει και άλλους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο , μικρό ή μεγαλύτερο στην τελική έκβαση του αποτελέσματος

Από την πλευρά του ο κ. Παπαναστασίου επιμένει να παίζει το χαρτί της ανανέωσης, της ανεξαρτησίας και της ανάγκης αλλαγής στον δήμο, κρίνοντας πως αυτή η τακτική είχε αποδοχή στον α’ γύρο. Τα επόμενα 24ωρα είναι πάντως ιδιαίτερα κρίσιμα , εάν παράλληλα λάβουμε υπ’όψιν και την τρίτη κάλπη που θα στηθεί την ερχόμενη Κυριακή, αυτή των ευρωεκλογών, όπου η πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στα ύψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button