ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια – Ο ρόλος των self test

Την μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου θα ανοίξουν και πάλι τα Λύκεια, ενώ η επανέναρξη των Γυμνασίων αναμένεται να γίνει στις 19 Απριλίου.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν επέτρεψε το άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο από αύριο Δευτέρα 5 Απριλίου, όμως η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Την μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου θα ανοίξουν και πάλι τα Λύκεια, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, ενώ η λειτουργία των Γυμνασίων αναμένεται να γίνει μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου.

Για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να επανεκκινήσουν πλέον μετά το Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι φέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, όπως είχε γίνει πέρυσι.

Αντιθέτως έχει ήδη ανακοινωθεί η παράταση του σχολικού έτους έως το τέλος Ιουνίου και όχι πέραν αυτού.

Η ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις θα επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν στη χώρα, αλλά και με τη διαθεσιμότητα των self test τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στα φαρμακεία. Στο μεταξύ από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων με αδιάθετα εμβόλια.

Με self test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων με self test θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σημαντικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τα self test για τον κορονοϊό, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τονίζοντας ότι τα self test θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε γνωστό ότι έχει γίνει η παραλαβή ενός σημαντικού αριθμού τεστ και συνεχίζεται η προμήθειά τους από τα φαρμακεία, από την οποία θα κριθεί και το άνοιγμα των σχολείων. “Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουμε με τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα τα Λύκεια. Έχει γίνει μια συζήτηση να έχουν πάρει τα φαρμακεία τα self test και θα θέλαμε την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 12 του μήνα, να ανοίξουν τα λύκεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

Για τη διαδικασία, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο κάθε μαθητής θα κάνει το self test στο σπίτι του και εάν βγει θετικό, θα το δηλώνει στην πλατφόρμα και θα πηγαίνει για επιβεβαιωτικό τεστ. Εάν είναι αρνητικό, θα παίρνει βεβαίωση για να τη δίνει στο σχολείο. “Το πρώτο βήμα είναι να εξηγήσουμε τη σημασία του μέτρου στους γονείς, όπως είχε γίνει με τις μάσκες. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε τους θετικούς, κυρίως τους ασυμπτωματικούς”, πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως.

Πηγή: thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button