Δυτική Ελλάδα

Σχεδιάζεται εργοστάσιο στέβιας στο Βόλο

koi-stevia-bolosΗ ανάγκη προώθησης της καλλιέργειας της στέβιας αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα υπάρξουν στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα, μέσω της δημιουργίας εργοστασίου για την επεξεργασία της, τέθηκαν στο επίκεντρο του 1ουΒαλκανικού Συνεδρίου Στέβιας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την διοργάνωση ανέλαβε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.


Οι προοπτικές που ανοίγονται συντείνουν προς την κατεύθυνση της προώθησης της συγκεκριμένης καλλιέργειας, ενώ όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη «πρέπει να επικροτούνται τέτοιου είδους προσπάθειες, δεδομένου ότι υπάρχει πεδίο εξέλιξης».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι βρίσκονται σε στάδιο συζητήσεων οι προσπάθειες για την δημιουργία εργοστάσιου παραγωγής στέβιας στην περιοχή μας και ήδη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του στόχου, επεσήμανε ο ίδιος, είναι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας και στο σημείο αυτό έγκειται και η σημασία της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Διαβάστε Επίσης

Στο συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι από την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Τουρκία, οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για το μέλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπαν Ζούσι, Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας «μόλις επιστρέψουμε στην Αλβανία θα αρχίσουμε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, προκειμένου να αρχίσουμε και στην χώρα μας να καλλιεργούμε στέβια, και να δώσουμε την δυνατότητα και στους Αλβανούς να ενημερωθούν γι’ αυτό το καινούργιο προϊόν, που είναι βιολογικό και δίνει γλυκιά γεύση αλλά όχι επιπλέον θερμίδες στην καθημερινότητά μας».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνονται και από τη Ρουμανία, μέσω του κ. Βιορέλ Μοραρέσκου, εκπροσώπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας και σημαίνοντος στελέχους της διατροφικής βιομηχανίας.

Πρεσβευτής της νέας καλλιέργειας θα είναι για την πατρίδα του και ο κ. Ντράγκαν Μπόζανιτς, Πρέσβης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο οποίος τόνισε ότι «ήρθαμε στο Βόλο για να ενημερωθούμε και να μεταφέρουμε και στην πατρίδα μας, την πληροφορία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια».

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, τόνισε από την πλευρά του ότι «το ζητούμενο είναι να γίνει καλλιέργεια στην περιοχή ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής και γι’ αυτό το λόγο, δίνουμε το «παρών», θεωρώντας ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος, οπωσδήποτε θα έχουμε ένα ακόμη προϊόν να εξάγουμε στο εξωτερικό».

Ο κ. Πέτρος Λόλας, συνταξιούχος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει μεγάλη απόδοση, είναι απολύτως συμβατή με το περιβάλλον και οι πειραματικές καλλιέργειες που πραγματοποιούνται από το 2006 στο Πανεπιστήμιο, ενισχύουν την γενική θέση ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια με πολύ μεγάλες προοπτικές.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(φωτό Ηλίας Καράτσαλος)

 

http://www.taxydromos.gr/

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button