Σαν σήμερα πριν δύο χρόνια ανακοινώθηκε το πρώτο lockdown από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ήταν στις αρχές του 2020 όταν ο κορονοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, με την Ιταλία να είναι η πρώτη χώρα που «χτυπήθηκε». Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου και ήταν μια γυναίκα η οποία επέστρεψε από εκεί.

Σε πρώτη φάση απαγορεύθηκαν οι εκδηλώσεις, ενώ εντός του Μαρτίου ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και σταδιακά των καταστημάτων εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων. Στις 16 Μαρτίου έγινε η πρώτη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει ανελλιπώς εδώ και δυο χρόνια.


Στις 22 Μαρτίου, με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, με περιορισμούς σε όσους ήθελαν να μετακινηθούν από τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Οι πολίτες μπορούσαν να πηγαίνουν μόνο προς την εργασία τους. Για προμήθειες τροφής ή φαρμάκων, σε κάποιο άτομο που χρειάζεται φροντίδα, για έξοδο με το κατοικίδιο ή για ατομική άθληση.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες έφτανε τα 150 ευρώ, ενώ όλοι θα έπρεπε να έχουν μαζί τους έγγραφο μετακίνησης ή βεβαίωση εργοδότη και ταυτότητα ή διαβατήριο. Έτσι έγινε πράξη το πρώτο lockdown.

Στις 4 Απριλίου, αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων, με το ίδιο να συμβαίνει και στις 23 του ίδιου μήνα. Το πρώτο lockdown, έληξε στις 4 Μαΐου, κρατώντας 6 περίπου εβδομάδες.

Αργότερα επιβλήθηκε και ακόμα ένα lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Νοεμβρίου του 2020. Ακόμη μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά, υπάρχουν περιορισμοί για την πανδημία.

thecaller.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: lockdown Μητσοτάκης