Δυτικά ΕπιχειρείνΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σ. Κωστίκογλου-«Δυτικά Επιχειρείν 2022»: «Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για την ανάπτυξη του τόπου μας»

Δήλωση του πρώην προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων, με αφορμή την διεξαγωγή του Συνεδρίου «Δυτικά Επιχειρείν 2022» στον Πολυχώρο EMILEON στο Αγρίνιο, το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας αναφέρεται ο κ. Κωστίκογλου, μέσω της δήλωσης του.  Τονίζει πως σε κάθε περίπτωση, αρχικά, θα πρέπει να υπάρξει μια τοπική συμφωνία πάνω στα πολλά που ενώνουν.


Επικεντρώνει ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση.

Γράφει αναλυτικά:

«Με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει τις επόμενες μέρες στο Αγρίνιο θέλω να καταθέσω κάποιες σκέψεις για την ανάπτυξη του νομού μας που συνεχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια συζητάμε, αλλά ακόμη δεν την έχουμε δει.
Έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα απο θεσμικά πρόσωπα και φορείς για το τι πρέπει να γίνει.

Τελικά γιατί η περιβόητη ανάπτυξη δεν έχει φθάσει ακόμη ;
Φταίνε πάντα οι άλλοι και καθόλου εμείς ;
Είναι ανάγκη κατά τη γνώμη μου για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πρώτα βήματα να συμφωνήσουμε στα πολλά που μας ενώνουν και όχι στα λίγα που μας χωρίζουν.

Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε ως νομός και οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να μας δώσει.
Ο νομός μας έχει πολλά μικρά αστικά κέντρα και το κάθε ένα απο αυτά έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αξιοποιήσει.
Εδώ και πολλές δεκαετίες στον νομό μας το κύριο εισόδημα προέρχεται απο τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Πρέπει να αναφέρω ότι στη δεκαετία των μνημονίων είχαμε την μεγαλύτερη εγκατάλειψη αγροτικής παραγωγικής γης με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία της περιοχής μας.

Παρά όμως τα δύσκολα αυτά χρόνια και αυτά βέβαια που ακολούθησαν με τις διαδοχικές κρίσεις που ακόμη είναι σε εξέλιξη πρέπει να τονίσω ότι έγιναν αξιόλογες προσπάθειες σε διάφορους τομείς του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα κυρίως στη μεταποίηση προϊόντων που αποφέρουν και την προστιθέμενη αξία.

Κλάδοι όπως της τυροκομίας , των ελαιών, του λαδιού ,ιχθυοκαλλιεργειών, μελισσοκομίας, οινοποιίας, εσπεριδοειδών κ.α. έχουν καταφέρει να καταξιωθούν όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Η εξωστρέφεια μαζί με την καινοτομία είναι το μεγάλο ζητούμενο σε πολλούς τομείς και της τοπικής μας οικονομίας.
Η ανάδειξη και αξιοποίηση του μεγάλου παραλιακού μετώπου του νομού μας με τη δημιουργία καταλυμάτων και ξενοδοχειακών μονάδων μπορεί να φέρει εισόδημα και να δώσει απασχόληση και αυτό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των προϊόντων που έχουν σχέση με τη θάλασσα.
Η κατασκευή μαρινών δεν μπορεί και δεν πρέπει να καθυστερεί περισσότερο.

Η ανάγκη για ελλιμενισμό πολλών ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής είναι μεγάλη όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες που ασφαλώς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά κυρίως για όλο το χρόνο.

Οι δύο μαρίνες του Ιονίου Λευκάδας και Κέρκυρας είναι εδώ και χρόνια κορεσμένες. Χώρες όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο εδώ και δεκαετίες έχουν δημιουργήσει υποδομές και έχουν πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Αδριατική σε αυτόν τον τομέα και ασφαλώς και όλα τα οφέλη.

Τα πολλά αστικά κέντρα που υπάρχουν στο νομό μας σε συνδυασμό με τη θάλασσα που διαθέτουν πρέπει να δημιουργήσουν αντίστοιχες υποδομές άμεσα.
Η αξιοποίηση των λιμνών μας φυσικών και τεχνιτών με ανάπτυξη πολλών δραστηριοτήτων ,όπως αυτές που βλέπουμε ,τις ζηλεύουμε και δεν μπορούμε να τις έχουμε στις δικές μας ,και αναφέρομαι σε αυτές που υπάρχουν στη χώρα μας όσο και σε αυτές του εξωτερικού ,οι οποίες μπορούν να φέρουν πολλά οφέλη στο μέλλον .
Η δημιουργία και λειτουργία υδατοδρομίων ιδιαίτερα στο νομό μας όπου υπάρχουν και λίμνες αλλά και λιμάνια είναι ευκαιρίες που δεν πρέπει να τις αφήσουμε και πρέπει άμεσα να ενεργήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.

Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε τον συνεδριακό τουρισμό.

Στην πόλη του Αγρινίου διεξήχθη πρόσφατα το συνέδριο της ΠΟΒΑΣ με συμμετοχή περισσοτέρων απο 1000 σύνεδρους. Προετοιμάστηκε , οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Υπήρξε προβολή της πόλης μας καθώς επίσης αποδείξαμε στους καλεσμένους ότι είμαστε εξαιρετικά φιλόξενοι.

Αποδείξαμε σαν πόλη με τη στήριξη όλων των φορέων ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά στον συνεδριακό τουρισμό και με δεδομένες τις υπάρχουσες υποδομές είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τέτοιου μεγέθους εκδηλώσεις αλλά και να δώσουμε το κίνητρο για να γίνουν και επί πλέον υποδομές προκειμένου να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας.

Πρέπει επίσης να τονίσω με έμφαση και είναι κάτι που το θεωρώ επιβεβλημένο ,να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τα πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του νομού μας. Αυτό το οφείλουμε και στους εαυτούς μας ,αλλά κυρίως στις επερχόμενες γενιές.

Είναι η κληρονομιά του τόπου μας ,ο πολιτισμός μας.

Ο Θρησκευτικός και ο εναλλακτικός τουρισμός πρέπει επίσης να τεθούν στον σχεδιασμό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι πολλοί τομείς συνδέονται μεταξύ τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν στους σχεδιασμούς που θα γίνουν.

Σαν συμπέρασμα όλων των πιο πάνω καταλήγω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον νομό μας.
Για τον λόγο αυτό Χρειάζεται πρώτα απο όλα να ενώσουμε δυνάμεις,να βάλουμε πρώτα το εμείς και μετά το εγώ , να σχεδιάσουμε ,θέτοντας στόχους που μπορούν γρήγορα να υλοποιηθούν.
Βασικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία πλούτου στη περιοχή μας και τότε είναι βέβαιο ότι το συνολικό όφελος που θα προκύψει θα το λάβουμε όλοι.

Θα ενισχυθεί σημαντικά το εισόδημα των συμπατριωτών μας που με τη σειρά τους θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τους τομείς της τοπικής μας οικονομίας εμπόριο ,υπηρεσίες, μεταποίηση κ.α. και ασφαλώς την απασχόληση που είναι μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας.
Τέλος πρέπει να διεκδικήσουμε απο το Ταμείο Ανάκαμψης αυτά που δικαιούμαστε σαν νομός και να μην χάσουμε την μεγάλη ευκαιρία που έρχεται για τη χώρα μας.

Είναι βέβαιο ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!».

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
new600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button