ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ρύθμιση οφειλών τον Μάρτιο με διαγραφή ως 87% των προσαυξήσεων

Μέχρι το Μάρτιο, το αργότερο, αναμένεται νέα ρύθμιση οφειλών προς τα πρώην Ταμεία σε έως 120 δόσεις και με διαγραφή έως 87% των προσαυξήσεων για οφειλέτες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλωντας στο Κόκκινο.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός «το ύψος της οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ, διότι θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα των εισφορών, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διαγραφή προσαυξήσεων, μέχρι το 87%».

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/12/2016 και είχαν δημιουργηθεί λόγω του παλιού συστήματος των εισφορών το οποίο παρήγαγε οφειλέτες …το 97% των οφειλών έχει προκληθεί επί προγενέστερων κυβερνήσεων», όπως τόνισε.

Ο Τ. Πετρόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι με 117 ευρώ μηνιαίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν, πλέον, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπογράμμισε ότι:

Το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών «εξετάζεται με σοβαρότητα και με έναν τρόπο που θα οδηγεί στην προστασία και των ασφαλισμένων αλλά και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθώς αφορά σχεδόν 1.000.000 οφειλέτες συμπεριλαμβανομένων και ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει την ηλικίασυνταξιοδότησης. Όπως τόνισε «θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το ποσό και την ηλικία του οφειλέτη, ειδικά για την λήψη της σύνταξής του».

Κανείς να μην σκεφτεί να εγκαταλείψει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις … δεν σημαίνει ότι θα μπει στην καινούργια, θα υπάρχουν κριτήρια.

Οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν θετικά αποτελέσματα στις εισπράξεις του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, και το 2017-2018 εισπράχθηκαν 2,3 δις ευρώ από παλιές οφειλές.

Αναφερόμενος στην έκδοση συντάξεων, ο Πετρόπουλοςτόνισε ότι «η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ…σε σχέση με το 2017 έχουν εκδοθεί περισσότερες κατά 28% κύριες συντάξεις, οι επικουρικές κατά 30% και τα εφάπαξ κατά 42%.

Τον Ιανουάριο θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. ..Το 2019 θα είναι χρονιά καλών επιδόσεων, θα ενισχύσουμε τους τομείς αυτούς με άλλους 1.000 εργαζόμενους από προγράμματα του ΟΑΕΔ που έχουν ειδίκευση στην διαχείριση πληροφορικών συστημάτων για να επιταχύνουμε την διαδικασία απονομήςσυντάξεων», είπε.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button