Δυτική ΕλλάδαΡοή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπεδική χειρουργική από τον ιατρό Ευάγγελο Γάκη

Παγκόσμια πρωτιά για τον διακεκριμένο ορθοπεδικό από το Σπάρτο της Αμφιλοχίας

Τον ιατρό ορθοπεδικό Ευάγγελο Γάκη , με καταγωγή από το Σπάρτο της Αμφιλοχίας, επέλεξε η γνωστή ελβετική εταιρεία Naviswiss , για να πραγματοποιήσει τις πρώτες επεμβάσεις στον κόσμο με τις εξελιγμένες εφαρμογές του ρομποτικού της συστήματος με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία, που συνδέεται μόνο με εφαρμογές του μέλλοντος, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της:

«Το σύστημα πλοήγησης ισχίου Naviswiss προσθέτει τον 3D προ-εγχειριτικό σχεδιασμό βάσει στο φορητό σύστημα πλοήγησης για την ολική αντικατάσταση ισχίου.

Εκτός από την πλοήγηση ισχίου βασισμένη σε ανατομικά στοιχεία, η Naviswiss εισάγει πλοήγηση με βάση την αξονική τομογραφία.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει το “Naviplan”, ένα εργαλείο προεγχειρητικού σχεδιασμού που αναλύει αυτόματα τα δεδομένα DICOM της αξονικής τομογραφίας και προτείνει την αρχική διαμόρφωση του εμφυτεύματος.

Μετά την επανεξέταση και τη λεπτομερή ρύθμιση το προεγχειρητικό σχέδιο μπορεί να μεταφερθεί στο σύστημα πλοήγησης και να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να εκτελεστεί όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση ενός σε αυτόματου προεγχειρητικού σχεδιασμού με το εξαιρετικά εύχρηστο σύστημα πλοήγησης σηματοδοτεί ένα ορόσημο στον έλεγχο ποιότητας για την ορθοπεδική” λέει ο διευθύνων σύμβουλος Jan Stifter, ο οποίος ηγείται της Naviswiss από την είσοδό της στην αγορά πριν από 3 χρόνια.

«Έχουμε αποδείξει την ακρίβεια και την αξιοπιστία της πλοήγησης στο ισχίο με βάση τα ανατομικά στοιχεία σε περισσότερες από 1.500 επεμβάσεις από το 2018. Με την προσθήκη της χειρουργικής με βάση την 3D εικόνα εισερχόμαστε τώρα σε μια εντελώς νέα κατηγορία που μας φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τα ρομποτικά συστήματα».

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ της απλής πλοήγησης με βάση το ορόσημο για τα απλά περιστατικά τους ή της πιο εξελιγμένης ροής εργασίας σχεδιασμού και πλοήγησης με βάση την αξονική τομογραφία για τις πιο δύσκολες και πολύπλοκες ανατομίες.

Ο Δρ. Ευάγγελος Γάκης, στην Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικό (Αθήνα) δηλώνει μετά την πρώτη παγκοσμίως εφαρμογή της νέας πλοήγησης με βάση την αξονική τομογραφία:

«Η Naviswiss μου επιτρέπει να επιλέγω την καλύτερη μέθοδο για τους ασθενείς μου. Μπορώ να κάνω προεγχειρητικό σχεδιασμό και να αποφασίσω για την πλοήγηση αργότερα.

Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιώ την ταχύτερη ροή εργασίας με βάση τα ανατομικά στοιχεία ή την πιο εξελιγμένη ροή εργασίας με βάση την αξονική τομογραφία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button