Ρόδος: 500 χιλ. ευρώ, χρυσές λίρες και πανάκριβες τσάντες στο σπίτι της προϊσταμένης της Πολεοδομίας – Οι «ταρίφες» του κυκλώματος
Ενα πολυπρόσωπο κύκλωμα από υπαλλήλους της Πολεοδομίας Ρόδου και ιδιώτες διακινούσαν τεράστια ποσά για παράνομες διευθετήσεις

Μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς, από τις μεγαλύτερες στο νησί της Ρόδου, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται στη δικογραφία της Ελληνικής Αστυνομίας για την Πολεοδομία του νησιού. Τα ευρήματα στα σπίτια του κυκλώματος είναι χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αρχές, ένα πολυπρόσωπο κύκλωμα από υπαλλήλους της Πολεοδομίας Ρόδου και ιδιώτες διακινούσαν τεράστια ποσά για παράνομες διευθετήσεις, με την ταρίφα να κυμαίνεται από 5.000 έως και 100 χιλ. ευρώ, ανάλογα το μέγεθος της “εξυπηρέτησης”. Μόνο στο σπίτι της 49χρονης προϊσταμένης του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών βρέθηκαν 478.640 ευρώ σε μετρητά, 21 χρυσές λίρες, τρία βιβλιάρια καταθέσεων, υπηρεσιακή σφραγίδα της Πολεοδομίας Ρόδου, πλήθος οικοδομικών εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων, αλλά και πολυτελείς τσάντες γνωστών οίκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη “Δημοκρατική” της Ρόδου, τον Ιούνιο του 2024 έγινε καταγγελία στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για εκτεταμένη διαφθορά στην Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) Ρόδου, όπου υπάλληλοι και συνεργαζόμενοι μηχανικοί – έναντι αμοιβής – εξέδιδαν παράνομα οικοδομικές άδειες, τροποποιούσαν αρχεία και προχωρούσαν σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων με ψευδείς βεβαιώσεις.
Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η έρευνα αποκάλυψε ένα οργανωμένο δίκτυο με δομημένη ιεραρχία, όπου κάθε μέλος είχε συγκεκριμένο ρόλο. Τα στοιχεία προέκυψαν από άρση απορρήτου επικοινωνιών, έρευνες σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καταθέσεις μαρτύρων και παρακολουθήσεις δραστηριοτήτων εκτός υπηρεσίας.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Μέχρι και 100.000 ευρώ, φέρεται να ζητούσαν και να λάμβαναν, για τις παράνομες “διευθετήσεις” τα μέλη του κυκλώματος της πολεοδομίας Ρόδου. Στην παράνομη δραστηριότητα, που “συντόνιζε” ένας 69χρονος αρχιτέκτονας-μηχανικός, εμπλέκονταν δύο προϊστάμενοι τμημάτων της πολεοδομίας, δύο υπάλληλοι της υπηρεσίας, αλλά και ένα διευθυντικό στέλεχος, ο αποκαλούμενος “Ξάδελφος”, ο οποίος εντάχθηκε πρόσφατα στην παράνομη δραστηριότητα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Πολεοδομία.
Οι εμπλεκόμενοι, μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος στην πολεοδομία της Χαλκιδικής, υπό τον φόβο ότι θα αποκαλυφθεί η δράση τους, περιόρισαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες εκφράσεις, πραγματοποιούσαν συνομιλίες μόνο μέσω διαδικτυακών εφαρμογών ή σταθερών τηλεφώνων, ενώ οι δια ζώσης συναντήσεις περιορίστηκαν εκτός της Υπηρεσίας. “Παράβολο”, φέρεται να αποκαλούσαν το ποσό των 30.000 ευρώ που αφορούσε συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις σε ιδιώτες, ενώ “μαρούλια” και “γράσο” ήταν οι κωδικές λέξεις για τα χρήματα.
Εκτός από τους πέντε εργαζόμενους της πολεοδομίας και τους δύο μηχανικούς, οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν το ρόλο και ενός πρώην διευθυντικού στέλεχος της Πολεοδομίας Ρόδου, που μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία του Δήμου, ο οποίος φέρεται να χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως ένας από τους “ενορχηστρωτές” της παράνομης δραστηριότητας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν είναι ανάμεσα στα επτά άτομα που έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όμως στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται ότι τον συνδέουν με την απαρχή της παράνομης δραστηριότητας και δεν αποκλείεται να προστεθεί στη λίστα των κατηγορουμένων.
5.000 η πλαστογραφία
Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες υπαλλήλους της πολεοδομίας, φέρεται σύμφωνα με την έρευνα να λάμβανε το ποσό των 5.000 ευρώ, για κάθε παράνομη εγγραφή στα βιβλία της υπηρεσίας. Ο 66χρονος υπάλληλος, βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον “συντονιστή” του κυκλώματος, στον οποίο μάλιστα παρέδιδε εκτός του χώρου της πολεοδομία, φακέλους οικοδομικών αδειών αλλά και τα βιβλία με τις καταχωρήσεις. Ο 69χρονος “συντονιστής”, είτε αντικαθιστούσε το περιεχόμενο, είτε το αφαιρούσε, ενώ παράλληλα προέβαινε σε πλαστογραφία, με την κάθε τροποποίηση να του κοστίζει 5.000 ευρώ. Στο σπίτι του, κατά τις έρευνες των αρχών, εντοπίστηκε η στρογγυλή σφραγίδα της πολεοδομίας, με την οποία πλαστογραφούσε τις εγγραφές κατά το δοκούν.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος υπάλληλος, είχε αναλάβει ρόλο… “πληροφοριοδότη” του κυκλώματος, καθώς ενημέρωνε τον 69χρονο μηχανικό, για τις προγραμματισμένες αυτοψίες της πολεοδομίας, προκειμένου να προφυλάσσει τα συμφέροντα του.
Υπογραφή πρώην υπαλλήλων
Προϊσταμένη σε τμήμα της πολεοδομίας, δεν δίσταζε στα πλαίσια της παράνομης δραστηριότητας, να παρατείνει την ισχύ σε ληγμένες οικοδομικές άδειες, πλαστογραφώντας τα έγγραφα με τη χρήση στοιχείων πρώην υπαλλήλων της υπηρεσίας. Σε άλλες περιπτώσεις η 49χρονη, διατηρούσε σε εκκρεμότητα αιτήματα προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, στα οποία επανερχόταν ακόμη και 2 χρόνια αργότερα, με σκοπό να τύχουν εφαρμογής πολεοδομικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την ημερομηνία υποβολής των εν λόγω αιτημάτων και όχι αυτών που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης τους. Η 49χρονη, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρότεινε ως μηχανικό για την ανάληψη της διαχείρισης των υποθέσεων αυτών συγκεκριμένη πολιτικό μηχανικό της Ρόδου, η οποία συνελήφθη κατά τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας.
Κωλυσιεργία επ’ αμοιβή
Ένα άλλο τμήμα της πολεοδομίας, που ήταν υπεύθυνο για τον επιτόπιο έλεγχο παράνομων ή αυθαίρετων εργασιών που επέσυραν, την επιβολή προστίμων και τη διακοπή εργασιών, φέρεται ότι σε συνεργασία με το κύκλωμα, παρείχε… τη δυνατότητα σε ιδιώτες, να πέσουν στα “μαλακά”.
Ο 57χρονος προϊστάμενος του Τμήματος, λαμβάνοντας οικονομικά ανταλλάγματα, προχωρούσε σε συμβιβαστικές λύσεις, είτε μειώνοντας τα πρόστιμα, είτε περιορίζοντας τις ποινικές ευθύνες, κάτι που επέτρεπε τη συνέχιση τω εργασιών και την κανονική λειτουργία επιχειρήσεων που παρανομούσαν.
Οι κατηγορούμενοι και οι κατηγορίες
Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, δωροληψία, πλαστογραφία, ψευδείς βεβαιώσεις και παράβαση καθήκοντος είναι:
- -Γυναίκα, 49 ετών (προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών)
- -Άνδρας, 56 ετών (προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών)
- -Άνδρας, 54 ετών (αναπληρωτής διευθυντής Υπηρεσίας Δόμησης)
- -Άνδρας, 65 ετών (υπάλληλος Υπηρεσίας Δόμησης)
- -Άνδρας, 54 ετών (υπάλληλος Υπηρεσίας Δόμησης)
- -Άνδρας, 68 ετών (ιδιώτης αρχιτέκτονας-μηχανικός)
- -Γυναίκα, 48 ετών (ιδιώτης πολιτικός μηχανικός)
Επιπλέον, δικογραφία σχηματίστηκε για 21 ακόμη άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ψευδών βεβαιώσεων και δωροδοκιών.
Οι διώξεις που ασκήθηκαν είναι οι ακόλουθες:
- Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
- Πλαστογραφία κατ᾽ εξακολούθηση όπου το συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
- Υπεξαγωγή εγγράφων από υπάλληλο κατ´ εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
- Δωροληψία υπαλλήλου κατ᾽επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ´εξακολούθηση
- Άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ´επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ᾽εξακολούθηση
- Δωροδοκία υπαλλήλου όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ´εξακολούθηση
- Εμπορία επιρροής – μεσάζοντες κατ᾽εξακολούθηση
- Ψευδής βεβαίωση, νόθευση κατ᾽εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
- Άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση κατ᾽εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
- Παράβαση καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση
- Άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση
- Παράνομη οπλοκατοχή
- Παράβαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείου κατ᾽ εξακολούθηση
Αστυνομική επιχείρηση και ευρήματα
Κατά τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν:
Στην κατοικία της 49χρονης προϊσταμένης του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών:
– 478.640 ευρώ σε μετρητά
– 21 χρυσές λίρες
– Τρία βιβλιάρια καταθέσεων
– Υπηρεσιακή σφραγίδα της Πολεοδομίας Ρόδου
– Πλήθος οικοδομικών εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων
– Πολυτελείς τσάντες γνωστών οίκων
Στην κατοικία του 56χρονου προϊσταμένου Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών:
– 1.640 ευρώ σε μετρητά
– Πλήθος πολεοδομικών εγγράφων
Στην κατοικία του 54χρονου αναπληρωτή διευθυντή:
– 28.400 ευρώ σε μετρητά
– Έξι υπηρεσιακές σφραγίδες της Πολεοδομίας
– Τρεις σφραγίδες πρώην υπαλλήλου της Πολεοδομίας
Στην κατοικία του 65χρονου υπαλλήλου της Υπηρεσίας Δόμησης:
– 10.400 ευρώ σε μετρητά
– Πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και φυσίγγια
– Δύο μαχαίρια
– Δύο πλαστές πινακίδες ΙΧΕ αυτοκινήτου
– Υπηρεσιακό βιβλίο με αριθμούς πρωτοκόλλου οικοδομικών αδειών
Στην κατοικία του 68χρονου αρχιτέκτονα-μηχανικού:
– 20.915 ευρώ σε μετρητά
– 193 φυσικοί φάκελοι από το αρχείο της Πολεοδομίας
– Πλήθος πλαστών οικοδομικών εγγράφων
– Δύο υπηρεσιακές σφραγίδες
– Ένα κυνηγετικό πυροβόλο όπλο
– Χάλκινα νομίσματα αρχαιολογικής αξίας
Στην κατοικία της 48χρονης πολιτικού μηχανικού:
– 37.700 ευρώ σε μετρητά
– Πλήθος εγγράφων εκτυπωμένων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ
– Μία ατζέντα με χειρόγραφες σημειώσεις
Ο 57χρονος πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας προσήχθη προκειμένου να διερευνηθεί ο βαθμός εμπλοκής του στην υπόθεση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις συμμετοχής του στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση. Στην κατοχή του και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του και το όχημά του, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 900 ευρώ, πλήθος κλειδιών που αντιστοιχούν στα γραφεία της Πολεοδομίας Ρόδου και ένα κινητό τηλέφωνο.