Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού – Συμπτώματα και Θεραπεία

Όταν αθλείστε συχνά και το άθλημά σας απαιτεί γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης στο χώρο – γήπεδο ή συχνή σωματική επαφή με τον αντίπαλο είναι δυνατόν σε μία άτυχη στιγμή να τραυματίσετε την άρθρωση του γόνατος.

Σε περίπτωση ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να ακούσετε ένα έντονο ήχο στο σημείο του γόνατος και να αισθανθείτε μια αίσθηση αναπήδησης. Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας σύνδεσμος στο κέντρο του γόνατός, μπροστά ακριβώς από τον οπίσθιο χιαστό – και μαζί σχηματίζουν ένα “X”.

Αυτοί οι σύνδεσμοι ενώνουν το κάτω μέρος του μηριαίου οστού (μηρός) με την κορυφή της κνήμης. Οι παραπάνω σύνδεσμοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σταθερότητας του γόνατος. Ωστόσο, ο πρόσθιος χιαστός βρίσκεται σε ευάλωτη θέση σε περίπτωση κάκωσης ή διαστρέμματος του γόνατος και λόγω της μειωμένης αιμάτωσής του, σε περίπτωση πλήρης ρήξης δυστυχώς είναι αδύνατη η επούλωσή του.

Ας μιλήσουμε για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και πού μπορείτε να απευθυνθείτε για την αξιολόγηση και θεραπεία του πόνου στο γόνατό σας.


Πιθανές αιτίες τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού

Μπορεί να τραυματίσετε τον χιαστό εάν αλλάξετε απότομα κατεύθυνση ή επιβραδύνετε απότομα, όπως π.χ όταν παίζετε τένις, μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Αυτός ο τραυματισμός είναι επίσης πιθανός όταν περιστραφεί το πόδι σας στο έδαφος ή σε περίπτωση απρόσεκτης προσγείωσή σας στο έδαφος μετά από κάποιο άλμα.

Η σοβαρότητα του τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Μια μερική ρήξη μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μόνο με την κατάλληλη συντηρητική θεραπεία. Ωστόσο, μια πλήρης ρήξη πρόσθιου χιαστού απαιτεί χειρουργική επέμβαση έτσι ώστε το τραυματισμένο γόνατο να μπορεί να αποκτήσει ξανά τη σταθερότητά του και να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά πλήρως χωρίς προβλήματα, επισημαίνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός και αθλητίατρος κ. Σταθέλλης Απόστολος MD, PhD, Επιμελητής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικης Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ.

Συμπτώματα ρήξης πρόσθιου χιαστού

Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται αμέσως σε περίπτωση ρήξης του πρόσθιου χιαστού. Αμέσως μετά τον τραυματισμό είναι δυνατόν να αισθανθείτε το πρήξιμο στο γόνατό σας. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε έντονο πόνο και να μην μπορείτε να κινήσετε το γόνατό σας όπως θα θέλατε. Πολλοί αναφέρουν κατευθείαν και αίσθημα αστάθειας, σαν να «μην τους κρατάει» το γόνατό τους.

Θεραπεία ρήξης πρόσθιου χιαστού

Προτού ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός  καθορίσει τη κατάλληλη θεραπεία για εσάς, θα πρέπει να γίνει η κλινική αξιολόγηση του εύρους κίνησης του γόνατός σας. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να κάνετε ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλείσετε άλλες πιθανές βλάβες, όπως είναι η ρήξη του μηνίσκου. Εάν ο τραυματισμός σας είναι ήπιος, ο χειρουργός σας θα συστήσει θεραπείες για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στο γόνατό σας. Ο ορθοπαιδικός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει αναλγητικά φάρμακα, έτσι ώστε ο πόνος να μην σας εμποδίζει από τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η φυσικοθεραπεία είναι μια επιπλέον επιλογή.

Εάν η ανάπαυση, η αναλγητική αγωγή και η φυσικοθεραπεία δεν είναι αρκετές, πιθανόν να απαιτείται χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού. Σε αυτή την περίπτωση ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός επιδιορθώνει τη βλάβη του γόνατος αρθροσκοπικά. Πρόκειται για μια πολύ συχνή χειρουργική επέμβαση με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σταθέλλη Απόστολο M.D, PhD, Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο, Επιμελητή της Γ‘ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ούλμ – Γερμανίας.

O εξειδικευμένος  ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Σταθέλλης Απόστολος εργάστηκε και εξειδικεύτηκε επί 8 χρόνια στη Sportklinik-Stuttgart (ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αθλητικών κακώσεων της Γερμανίας) και άλλα κορυφαία κέντρα ορθοπαιδικής της Γερμανίας.

www.stathellisorthopaedics.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button