ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ρεύμα: Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου στις επιδοτήσεις των λογαριασμών

Τα μπόνους μείωσης της κατανάλωσης

Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου αλλάζει ο τρόπος επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος – μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, το νέο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης απορροφούν τις αυξήσεις αλλά και να προσανατολίζουν τους καταναλωτές στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Από την ομπρέλα των ενισχύσεων δεν λείπουν ούτε οι καταναλωτές του φυσικού αερίου που επίσης θα συνεχίσουν να επιδοτούνται για τους λογαριασμούς τους.


Η μεγάλη αλλαγή που ισχύει από σήμερα έχει να κάνει με τις νέες κλίμακες καταναλώσεων, από τις οποίες προκύπτει και το τελικό ποσό της επιδότησης στο ρεύμα. Στις καταναλώσεις μέχρι και 500 kWh/μήνα η επιδότηση καλύπτει ως και το 90% της αύξησης ενώ για τις άλλες δύο κλίμακες, εκείνες των καταναλώσεων 501 – 1000 kWh/μήνα και εκείνες άνω των 1001 kWh/μήνα υπάρχουν μπόνους όπου η επιδότηση αυξάνεται αν υπάρξει μείωση στην κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η απορρόφηση είναι στο 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 ευρώ /MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η απορρόφηση είναι το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.
Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η απορρόφηση είναι το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ /MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.


Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η απορρόφηση είναι όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

reader

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button