Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Ραγάδα πρωκτού: Πρακτικές συμβουλές που ανακουφίζουν εύκολα και γρήγορα

Συχνές παθήσεις όπως το περιεδρικό συρίγγιο και η ραγάδα πρωκτού μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και να σας χαλάσουν τη διάθεση, επηρεάζοντας την καθημερινότητά σας.

Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι πόνος, κνησμός, αιμορραγία, απαιτώντας να κάνετε συγκεκριμένες ενέργειες για την ανακούφισή τους. Το χειρουργείο είναι η τελευταία λύση σε αυτές τις περιπτώσεις. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν πριν να καταφύγετε στην λύση του χειρουργείου.

Καταρχάς, σε συνεργασία με τον γιατρό σας μπορείτε να ξεκινήσετε την πρόσληψη κάποιων ειδικών σκευασμάτων, με πληθώρα φυτικών ινών. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσετε και μερικές πρακτικές για να ανακουφιστείτε από την δυσφορία. Αυτές είναι:

Αποφύγετε την υγρασία

Επειδή η υγρασία αποτελεί παράγοντα ερεθισμού του λεπτού δέρματος, αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα που δεν επιτρέπουν την παροχή αέρα να κυκλοφορεί στο σώμα σας.

Μην χρησιμοποιείτε χαρτί

Δοκιμάστε υγρά μαντηλάκια που γλιστράνε στο δέρμα και αποφύγετε όταν έχετε ραγάδα ή συρίγγιο να σκουπιστείτε με χαρτί, γιατί τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν. Σε κάθε περίπτωση διατηρήστε την καθαριότητα της περιοχής με χλιαρό νερό και ειδικά σαπούνια βιολογικά.

Τραφείτε σωστά

Είναι σημαντικό στην ήδη επιβαρυμένη κατάστασή σας, να αποφύγετε οποιοδήποτε επεισόδιο διάρροιας ή δυσκοιλιότητας που θα εμποδίσει στην επούλωση του συριγγίου ή της ραγάδας.

Χρήση ειδικών αλοιφών

Χρησιμοποιήστε μία κρέμα ή αλοιφή που θα σας προστατεύσει, διευκολύνοντάς σας. Μερικές από τις κρέμες σταματούν τον κνησμό, που αποτελεί ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα.

Εάν η ραγάδα πρωκτού ή το συρίγγιο είναι χρόνια, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση που μόνο ένας έμπειρος γενικός χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει. Η καινούργια τεχνολογία επιτρέπει την χρήση laser και άλλων μεθόδων που απαλλάσσουν πιο γρήγορα τον ασθενή από τις παθήσεις.

Δρ. Ηλίας Γεώργιος

Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button