sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

“Φοβική και υπηρεσιακή” η μελέτη ανάπλασης του Πάρκου, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (video)

Καμιά σχέση με την μελέτη που πομπωδώς παρουσιάστηκε το 2017

Μια τελείως διαφορετική μελέτη , σε σχέση με αυτήν που παρουσιάστηκε το 2017 στο Παπαστράτειο Μέγαρο, παρουσιάστηκε χθες αργά το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Και μόνο το γεγονός πως το τόσο σημαντικό για το Αγρινίου θέμα, αναπτύχθηκε προς συζήτηση στις 11 το βράδυ, πλήρως υποβαθμισμένο, αντανακλά και στις προθέσεις της δημοτικής αρχής.


Έχοντας όλες τις υπογραφές και τις υπηρεσιακές εγκρίσεις, το έργο πλέον αναμένει την ένταξη στο πρόγραμμα ΒΑΑ, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση ώστε να δημοπρατηθεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως χθες η μόνη παράταξη που “πανηγύρισε” για το περιεχόμενο της μελέτης ήταν αυτή του “Ανυπότακτου Αγρινίου” ενώ από την όλη συζήτηση αποδεικνύεται πως η δημοτική αρχή, αντιμετώπισε “φοβικά” το έργο και “εγκλωβίστηκε” από τις μειοψηφίες που τα προηγούμενα χρόνια αντέδρασαν στις μελέτες του Π. Μοσχολιού αλλά και στην διαχειριστική του 2017.

Πλέον αυτές οι μειοψηφίες, που ενθάρρυναν ακόμη και τραμπούκικες ενέργειες περιθωριακών ατόμων σε βάρος όσων υποστήριζαν την μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά ακόμη και κατά απλών εργατών, μπορούν να περηφανεύονται πως “πέρασε” το δικό τους… Το κατά πόσον αυτό όμως θα αποδειχτεί ωφέλιμο ή καταστροφικό για τη μελλοντική χρήση και προοπτική του πάρκου μέσα στο χρόνο αλλά και για τον λαό του Αγρινίου, απομένει να αποδειχτεί.

Η φιλοσοφία πάντως της παρέμβασης, είναι σε μια απολύτως ήπια κατεύθυνση, όπου η παράταξη του κ. Παπαναστασίου, δεν έχει βάλει ούτε μια “πινελιά” από το δικό της όραμα για πάρκο, αφήνοντας τις υπηρεσίες να αποφασίζουν…

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως ο δήμαρχος Αγρινίου δεν είχε ούτε σχέδιο, ούτε όραμα για το πάρκο. Το μόνο που τον ένοιαζε, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, ήταν να είναι απολύτως νόμιμο “μέχρι και την τελευταία τελεία”, ώστε να το υλοποιήσει και να “απαλλαγεί” έτσι από αυτό τον “βραχνά” που κληρονόμησε.

Μοιραία, το πανηγυρικό κλίμα που υπήρχε χθες στο πρώτο θέμα για το επικαιροποιημενο ΒΑΑ, “βάρυνε” για την παράταξη του δημάρχου στο δεύτερο θέμα, της παρουσίασης της διαχειριστικής μελέτης του πάρκου, που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος των μελετητών κ. Λάγκας, ουδεμία σχέση έχει με την μελέτη του 2017. “Χρειάστηκε ουσιαστικά να αλλάξουμε την μελέτη δυο και τρεις φορές!”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λάγκας, δέχτηκε “βροχή” ερωτήσεων και προέκυψαν ενδιαφέροντες διάλογοι. Μόνιμη επωδός του ήταν πως “δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά”, ή ακόμη πως η κάθε υπηρεσία, ερμηνεύει το νόμο διαφορετικά! Επαρκής απάντηση στο γιατί τίποτε απ’όλα αυτά δεν προβλέφθηκε το 2017, όταν η μελέτη παρουσιάστηκε, με αποτέλεσμα να χαθούν άλλα τρία χρόνια, δεν δόθηκε.

Η παράταξη Παπαναστασίου, δέχθηκε κατά μέτωπο επίθεση από την Χριστίνα Σταρακά, που έκανε λόγο για “υπηρεσιακή μελέτη” που καμία σχέση δεν έχει με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το 2017, όταν η διαχειριστική μελέτη της ανάπλασης του πάρκου , παρουσιάστηκε πομπωδώς στο Παπαστράτειο Μέγαρο.
“Λίγο πράσινο και δυο παγκάκια δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Δεν είναι απάντηση το ότι “αυτό ήθελαν οι υπηρεσίες”. Παρουσιάζεται σήμερα μια “υπηρεσιακή μελέτη” για ένα έργο που αντιμετωπίστηκε φοβικά και με συντηρητισμό.” είπε μεταξύ άλλων η κ, Σταρακά, συμπληρώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο “υπηρετείται το αφήγημα εκείνων που ήθελαν να μην γίνει τίποτε στο πάρκο: “Οι ίδιοι που προκάλεσαν όλα τα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια, φοβάμαι πως θα προκαλέσουν και νέα”, συμπλήρωσε, εκφράζοντας παράλληλα την απορία της για την μη έκφραση γνώμης από πολίτες ή και θεσμικους φορείς, όπως το ΤΕΕ .

Ο Σταύρος Καμμένος είπε πως αυτή η νέα μελέτη, μάλλον είναι πιο κοντά στην αρχική μελέτη του Π. Μοσχολιού και είναι εντελώς “ξένη” σε σχέση με αυτήν που παρουσιάστηκε το 2017. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε ακόμη πως είχε ευθύνη να ελέγξει ώστε να μην “σκοντάψει” το έργο, πράγμα που τελικά έγινε, με αποτέλεσμα άλλα τρία χρόνια καθυστέρηση. Ζήτησε ακόμη από την πλειοψηφία να “προβληματιστεί” και να κοιτάξει εάν η μελέτη αυτή επιδέχεται βελτιώσεις.

Την χαρά του που το έργο της ανάπλασης επιτέλους θα γίνει, εξέφρασε ο Νίκος Καζαντζής, που επισήμανε όμως στην πλειοψηφία πως “καλό είναι να παραδέχεται τα λάθη της”. Ο ίδιος τόνισε, είχε προβλέψει πως η μελέτη αυτή δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, λέγοντας πως δικαιώνεται.
Ο Τίμος Παπανικολάου, στάθηκε στις ευθύνες των δημοτικών αρχών Μοσχολιού και Παπαναστασίου , ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει την μελέτη, σημειώνοντας πως οι δημοτικοί σύμβουλοι ήρθαν προ “τετελεσμένων γεγονότων”.

Την πιο ένθερμη υποστήριξη της νέας μελέτης έκανε ο Στέλιος Μερμίγκης που αν και “ανυπότακτος” , υπερασπίστηκε με πάθος την νομιμότητα, την εφαρμογή των νόμων, τις αποφάσεις των υπηρεσιών, τις οργανωμένες κοινωνίες και το “οργανωμένο κράτος”. Επισήμανε πάντως το περιορισμένο ενδιαφέρον της κοινωνίας στην διαβούλευση και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε το έργο να εκτελεστεί, ενώ έκανε λόγο για “νίκη της ζωής” απέναντι στα φαραωνικά σχέδια του καθενός.

Τέλος ο κ. Καραμητσόπουλος επισήμανε τις καθυστερήσεις και τις ευθύνες που υπάρχουν γι’αυτές, λέγοντας πως η παράταξη που εκπροσωπεί, ήταν εξαρχής υπέρ της ήπιας παρέμβασης, επομένως συμφωνεί με την μελέτη.

Η συζήτηση έκλεισε μετά τα μεσάνυχτα, με τον δήμαρχο Αγρινίου να αναφέρεται στα προβλήματα που “κληρονόμησε” με την προηγούμενη ανάπλαση που κόστισε σε χρόνο και χρήμα. Αναφέρθηκε ακόμη στο ιστορικό της ανάθεσης της διαχειριστικής μελέτης το 2016 (στο μεταξύ επήλθε αλλαγή του νόμου το 2015), για να τονίσει πως αυτο που ενδιέφερε την δημοτική αρχή ήταν η απόλυτη νομιμότητα. “Άρχισε ένας Γολγοθάς μεταξύ των υπηρεσιών, η μια ερμήνευε το νόμο έτσι ή άλλη αλλιώς”, είπε ο δήμαρχος για να υπογραμμίσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η μελέτη.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως έκανε λόγο για πίεση και “bullying”, που δέχονταν καθημερινα οι υπηρεσίες του δήμου, από διάφορους παράγοντες της πόλης…

“Όμως πλέον δεν μπορει κανείς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και οδεύουμε πλέον στην υλοποίηση ενός έργου που θα αποδοθεί στην κοινωνία”, κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.

Η παρουσίαση και συζήτηση του θέματος απο το 4:50:30:

Π.Η.Τ.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Σε όλα αυτά υπάρχουν βασικά ερωτήματα. Το θεσμικό πλαίσιο για τις διαχειριστικές μελέτες αστικών πάρκων υπάρχει από το 2015 όπως είπε ο Δήμαρχος και επομένως γιατί μια μελέτη που έγινε το 2017 από ένα εξειδικευμένο γραφείο μελετητών, όπως μας έλεγε ο Δήμαρχος, δεν τήρησε τις βασικές προβλέψεις του νόμου με αποτέλεσμα να πετσοκοφτεί η μελέτη από διάφορες υπηρεσίες; Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Η το μελετητικό γραφείο γνώριζε τον νόμο και όλα αυτά έγιναν σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή να παρουσιασθεί μια πλασματική μελέτη για επικοινωνιακούς λόγους της εποχής εκείνης, ή το μελετητικό γραφείο δεν γνώριζε τον νόμο {το πιο πιθανόν). Τότε τι σόι εξειδικευμένο γραφείο ήταν που δεν γνώριζε ούτε τον νόμο και γιατί το πλήρωσαν με 60.000 ευρώ; Εκτός αν όλα έγιναν βιαστικά και πρόχειρα για να αμειφθούν οι μελετητές για τις υπηρεσίες που προσέφεραν ενάντια στην ανάπλαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button