ΆποψηΡοή Ειδήσεων

“Ενημερωτικό για τις δυσμενείς εξελίξεις στην εκπαίδευση”

Του Αντώνη Μίκροβα, αιρετού μέλους του ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

το Υπουργείο Παιδείας, μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου εν μέσω καραντίνας, αιφνιδιάζει για μια ακόμη φορά την εκπαιδευτική κοινότητα

✔ εντάσσοντας στο ΝΣΧ για τον «εκσυγχρονισμό» της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης τροπολογία με την οποία τοποθετεί ουσιαστικά κομματικούς Διευθυντές Εκπαίδευσης,

✔ εκδίδοντας εγκύκλιο με την οποία καλούνται τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Με την τροπολογία το Υπουργείο αντικαθιστά όλους του Διευθυντές Εκπαίδευσης με «προσωρινούς», οι οποίοι θα επιλεχθούν χωρίς καμία μοριοδότηση, χωρίς τη γνώμη των εκπαιδευτικών και χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Συμβούλιο Επιλογής. Επίσης, θα αντικατασταθούν και οι 2 εκπαιδευτικοί – μέλη των ΠΥΣΔΕ. Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να ελέγξει πλήρως όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, τοποθετώντας κομματικά στελέχη της σε αυτά. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναβιώνει μνήμες σκληρού κομματικού κράτους περασμένων δεκαετιών και που αποδεικνύει στην πράξη πως ερμηνεύειη κυβέρνηση τους όρους «αριστεία» και «αξιοκρατία».

Το ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον ευαίσθητο, πληττόμενο από την πανδημία και ταλαιπωρημένο από τη δεκαετία μνημονιακής κρίσης χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης ως λάφυρο και ως όχημα για την άλωση της κρατικής μηχανής και τις εξυπηρετήσεις ημετέρων προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ στις 30/7/20 εκδίδει μια απαράδεκτη και μη εφαρμόσιμη εγκύκλιο με την οποία καλούνται τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών μέχρι τις 14 Αυγούστου. Απαιτούν, δηλαδή, με κλειστά σχολεία, χωρίς συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων, με τους εκπαιδευτικούς σε άδεια, ώστε να μην μπορούν ούτε να ενημερωθούν ούτε να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις, να πραγματοποιηθούν όλες οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά μέσα σε 2 βδομάδες.

Η εγκύκλιος αυτή ζητά ουσιαστικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια να παρανομήσουν, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το Π.Δ. 50/1996, που ορίζει πως η κρίση λειτουργικών υπεραριθμιών γίνεται με το άνοιγμα των σχολείων, την ανάθεση μαθημάτων (ιδιαιτέρως β’ ανάθεσης,με την οποία οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο).

Με βάση τα παραπάνω, το ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας δεν θα προχωρήσει σε καμία υπηρεσιακή μεταβολή πριν την 1η Σεπτεμβρίου με ομόφωνη απόφασή του.
Καλούμε τον κλάδο σε εγρήγορση, ώστε να αντισταθεί στις καταιγιστικές αντιεκπαιδευτικές εξελίξεις που ενσκήπτουν για την πολύπαθη Δημόσια Εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button