Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

“Ανακαλύπτει” μεγάλα συμφέροντα η Ένωση Αγρινίου, πίσω από τις αντιδράσεις για τα αιολικά

Ειρωνείες και χαρακτηρισμοί σε ανακοινώσεις

Ενοχλημένη εμφανίζεται η διοίκηση της Ένωσης Αγρινίου, για το γεγονός ότι η Κίνηση πολιτών για την προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας, καταθέτει σοβαρές ενστάσεις για την επένδυση που δρομολογεί ο συνεταιρισμός με μια σειρά από εταιρείες, με σκοπό τη δημιουργία αιολικών σταθμών σε βουνοκορφές των δήμων Θέρμου, Ναυπακτίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου

Οι πολίτες, τονίζουν στην ανακοινωση τους πως εκτός της Κοινότητας Κόνισκας που αντιδρά, οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν έχουν αναλάβει καμιά πρωτοβουλία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, ούτε έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση.


Τη στιγμή όμως που ο δήμος Θέρμου τοποθετήθηκε και επίσημα αρνητικά για το αιολικό πάρκο στην περιοχή ευθύνης του, η Ένωση Αγρινίου, με πρόσφατη ανακοινωση της, κάνει λόγο για “κουκουλοφόρους” που στόχο έχουν μάλιστα την ίδια την οργάνωση και όχι την προστασία των βουνών.

Φτάνει στο σημειο μάλιστα να υποστηρίξει πως οι αντιδρώντες υπηρετούν μεγαλοεπενδυτές και πολεμούν τις ενεργειακές κοινότητες, στις οποίες μετέχουν “εκατοντάδες οικογένειες”, κατά τα γραφόμενα .

Μετά την απόφαση του δήμου Θέρμου, το γραφείο τύπου της Ένωσης Αγρινίου, καταφέρεται με τους γνωστούς απαξιωτικούς και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς που ενίοτε χρησιμοποιεί, κατά όσων ΜΜΕ “τόλμησαν” να αναρτήσουν τις ενστάσεις πολιτών και αυτοδιοικητικών κατά των αιολικών.

Χρησιμοποιεί μάλιστα εκφράσεις περί “ανοησίας” , “δονκιχωτισμού”, “βούρκου” κλπ ως επιχειρήματα. Επιχειρήματα μεν, βλακώδη δε, από τους “επικοινωνιολόγους” της Ένωσης… Αυτό που δυστυχώς δεν εννοουν να καταλάβουν οι συντάκτες αυτού του είδους των ανακοινώσεων , προσκολλημενοι για χρόνια σε οικονομικούς παράγοντες, είναι πως υπάρχει και αυτού του είδους η δημοσιογραφία, την οποία άλλωστε δεν δύνανται να υπηρετήσουν.

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ένωσης Αγρινίου ΕΔΩ, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του…

Από που πηγάζει άραγε τόση αλαζονεία και αμετροέπεια;

Να αντιληφθούν τέλος οι συντάκτες αυτών των ανακοινώσεων,  πως υπάρχουν  και εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που προτιμούν να διαφημίζουν “σπαλομπριζόλες” τοπικών επιχειρήσεων, παρά να “λιβανίζουν” με το αζημίωτο. Άλλωστε είναι γνωστο ότι η Ένωση έχει διαθέσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την προβολή της τα τελευταία χρόνια. Το που και πως είναι κάτι που καλείται να δημοσιοποιήσει.

Με την ευκαιρία και στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, για την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης καλούμε την Ένωση να ενημερώσει ποιες είναι τελικά αυτές οι 1.700 ντόπιες οικογένειες μικροεπενδυτών, ποιες και πόσες ακριβώς είναι οι ενεργειακές κοινότητες που εκπροσωπεί και ποια τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Και στην πορεία μπορει να προκύψουν και άλλα ερωτήματα. Άλλωστε για το μείζον θέμα των αιολικών πάρκων και των ΑΠΕ συνολικά , καλό θα είναι να αναπτυχθεί έστω και τώρα ένας διάλογος, μέσα στις τοπικές κοινωνίες, με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά κύριο λόγο, μιας και οι όποιοι επενδύτες φαίνεται πως δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Αυτό,  γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τοπικές κοινωνίες αιφνιδιάζονται και μαθαίνουν για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή τους, όταν αυτές πλέον έχουν αδειοδοτηθεί και δρομολογηθεί.

Ακολουθεί η αρχική ανακοινωση της Ένωσης Αγρινίου, που εκδόθηκε με αφορμή την παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών για την προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας:

“Πολεμούν την Ένωση”

“Δημοκρατία έχουμε, ο κάθ’ ένας δικαιούται να έχει και να εκφράζει την άποψή του. Αυτό ισχύει για όλους, βεβαίως, περιλαμβάνει και για εμάς. Με τη διαφορά ότι στις Δημοκρατίες, όλοι θα πουν την άποψή τους (που καλόν είναι πριν την εκφράσουν να φροντίσουν να ενημερωθούν υπεύθυνα, σε βάθος και με πραγματικά δεδομένα αντί φαντασιώσεων και «ψεκασμένου» τύπου συνωμοσιολογίες), τις τελικές αποφάσεις, όμως, θα τις πάρουν εκείνοι που έχουν τη θεσμική ευθύνη να το κάνουν.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, υπάρχουν υπηρεσίες του κράτους, αρχές και αρμόδια όργανα, υπάρχουν υπουργεία, κυβερνήσεις. Υπάρχουν νόμοι και σύνταγμα. Μπορεί αυτό να δυσαρεστεί κάποιους, αλλά…τι να κάνουμε τώρα; Σε όσους δεν αρέσει η Ελλάδα και η Ευρώπη, μπορούν να επιλέξουν το Σουδάν και το Ουζμπεκιστάν. Δεν θα τους εμποδίσει κανείς!
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Πριν ακόμη ξεκινήσουν τα Αιολικά έργα της Ένωσης, ζήσαμε να δούμε μέχρι και τίτλους ότι …ισοπεδώνουμε βουνοκορφές!!! Και ένα σωρό άλλες ανοησίες, ενταγμένες στο γενικότερο σύστημα που τόσο πιστά υπηρετεί τα πραγματικά μεγάλα και αθέατα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από ανώνυμες κινήσεις δήθεν ευαίσθητων πολιτών, που έχρισαν εαυτούς προστάτες της Αιτωλοακαρνανίας και, μη έχοντας προφανώς τι άλλο να κάνουν για να δικαιολογήσουν το βάρος τους πάνω στη γη, στοχοποίησαν τον εχθρό, για να τον πολεμήσουν.

Και ο εχθρός είναι οι καθαρή, πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και η Ένωση. Το ερώτημα έχει και άλλοτε τεθεί, απάντηση, όμως, δεν δίνει κανένας: Αν δεν θέλουμε την ανανεώσιμη, πράσινη ενέργεια, τι θέλουμε; Λιγνίτη και ορυκτά καύσιμα, δηλαδή πραγματική οικολογική καταστροφή, τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον, μεγάλες επιπτώσεις στο κλίμα και καρκίνο; Έχει δει κανείς από τους δήθεν ευαίσθητους ένα οικόπεδο εξόρυξης λιγνίτη; Έχει ιδέα για το ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
Αλλά κι αν ακόμα δεχθεί καλοπροαίρετα κανείς ότι υπάρχουν ίσως ανησυχίες, …πότε αυτές αποκτήθηκαν και γιατί δεν εκφράστηκαν πολλά χρόνια πριν, όταν έγιναν οι αναγκαίες και νόμιμες φυσικά παρεμβάσεις για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία; Ενοχλεί η Ένωση μόνο, η οποία, άλλωστε, έχει έτσι σχεδιάσει τα έργα, ώστε να μη χρειαστεί να κάνει μεγάλες παρεμβάσεις, αφού θα εγκαταστήσει τους Σταθμούς της εκεί όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί Πάρκα.

Άρα το θέμα δεν είναι ούτε οι ανεμογεννήτριες ούτε τα βουνά. Η Ένωση είναι. Αυτή πολεμούν. Και ξέρουν καλά ότι οι αποφάσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι να αντικατασταθούν τα ορυκτά με ΑΠΕ. Συνεπώς, τα έργα θα γίνουν. Να γίνουν, από άλλους όμως, όχι απ’ την Ένωση. Αυτό είναι το ζητούμενο. Με άλλα λόγια, οι «ευαισθησίες» των κουκουλοφόρων, δήθεν ευαίσθητων πολιτών, στοχεύουν στο να έρθουν πολυεθνικές εταιρίες μεγαλοεπενδυτών.

Δεν θέλουν οι δήθεν υπερασπιστές του νομού να γίνει μια σοβαρή τοπική επένδυση, στην οποία μάλιστα μετέχουν 1.748 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων. Πουλάνε περιβαλλοντική ευαισθησία, αγνοώντας και αυτήν ακόμη την Green Peace που ήρθε για να μας συγχαρεί για τα έργα, αγνοώντας τη WWF που δίνει τη δική της μάχη υπέρ των ΑΠΕ, αγνοώντας την ίδια την απειλή της κλιματικής αλλαγής, αυτή που υποχρέωσε ακόμη και τον ΟΗΕ να θέσει ως έναν από τους Βιώσιμους Στόχους την αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου. Συμφέροντα υπηρετούν.

Συμφέροντα ξένα προς τον τόπο, ξένα προς την τοπική κοινωνία. Θέλουν την Αιτωλοακαρνανία φτωχή και ταπεινωμένη, θέλουν τους πολίτες, όχι να συμμετέχουν και να επενδύουν οι ίδιοι στις ΑΠΕ, αλλά να είναι εξαρτώμενοι απ’ τα συμφέροντα που υπηρετούν. Τόσο ξεκάθαρα!”.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

5 Σχόλια

 1. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη ακόμα και αισθητικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αγρινίου η οποία εμφανίζεται να γνωρίζει τα πάντα περί ανέμων και υδάτων πουλώντας παράλληλα φθηνές κοσμοθεωρίες. Και ο πλέον αφελής καταλαβαίνει ότι θέλει να συγκαλύψει τη λαιμαργία κάποιων “αρουραίων” που θέλουν να ροκανίσουν δάση και βουνά για να κερδοσκοπίσουν αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες. Μνημόσυνα δηλαδή με ξένα κόλλυβα. Που θα ωφεληθεί για παράδειγμα το Θέρμο από αυτές τις “προοδευτικές” επενδύσεις; Θα πληρώνουν λιγότερα για το ρεύμα οι κάτοικοι ή θα καταργήσουν τους ανεμιστήρες το καλοκαίρι και θα δροσίζονται από τις ανεμογεννήτριες; Δεν ανήκω σε καμία ύποπτη οργάνωση ούτε είμαι κουκουλοφόρος ή ψευτοευαίσθητος. Έχω απλά βαρεθεί τις νομιμοφανείς μπαγαποντιές, ιδίως όταν γαρνίρονται με ανακοινώσεις τέτοιου είδους!

 2. Το οικονομικό όφελος ορισμένων πολιτών είναι απαράδεκτο να οδηγεί σε περιβαλλοντική καταστροφή εις βάρος όλων των υπολοίπων πολιτών. Όταν δε αυτό γίνεται επίσημα από έναν συνεταιρισμό τότε αποκαλύπτεται ο εκφυλισμός μιας κοινωνίας, κοινωνικά αμόρφωτων και επιστημονικά ακατάρτιστων πολιτών.
  Σαν επιστήμονες θα είμαστε απέναντι σας, για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και όχι το μαγαζάκι σας.
  Μπακολίτσας Κωνσταντίνος
  Βιολόγος

 3. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 11/04/2020
  Απαντώντας στο λιβελογράφημα της ηγετικής ομάδας των αυτόκλητων σωτήρων της Αιτωλοακαρνανίας, θα θέλαμε κατ αρχήν να τους πούμε ότι συμφωνούμε μαζί τους για το αριστούργημα του Θερβάντες ως κλασσικό λογοτεχνικό έργο, μόνο που στις μέρες μας δεν κυνηγά κανένας ανεμόμυλους αντίθετα θέλουμε να τους αναδείξουμε ως μνημεία πραγματικής αειφόρου ανάπτυξης παλιότερων εποχών, τότε που οι άνθρωποι συμβίωναν αρμονικά με το περιβάλλον, να τους συντηρήσουμε ως μέρος της παράδοσης μας και να τους κρατήσουμε αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της αρμονίας του ανθρώπου με την φύση.
  Αν πρέπει κάποιους να «κυνηγήσουμε» ή έστω να αποκαλύψουμε, είναι κάτι πονηρούληδες σαν εσάς, αλλά αρκετά θρασείς και καθόλου ανόητους, όπως εσείς μας χαρακτηρίζετε, που θέλετε να βλέπουμε τα ανεμοτέρατα 120 με 150 μέτρων ύψος που φυτεύετε στα βουνά σαν «σύγχρονους ανεμόμυλους» με τις βάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, με τις κουρεμένες κορυφές, τα εκατοντάδες κυβικά μπετόν, τις ξεκοιλιασμένες πλαγιές με τεράστιους δρόμους, τα εκατομμύρια κυβικά μπάζα στις ρεματιές, στα πρανή και στις νερομάνες, τους δεκάδες πυλώνες υψηλής και μεσαίας τάσης με τα καλώδια και τους υποσταθμούς, τα εκατοντάδες κομμένα δένδρα, και τα χιλιάδες υποψήφια καμμένα μετά τα έργα σας, το ξετόπισμα των κτηνοτρόφων και κάθε ενδημικού είδους από την άγρια χλωρίδα και πανίδα των περιοχών που θέλετε να καταστρέψετε, για να κάνετε μια αρπαχτή εύκολου κέρδους, όχι από κάποια παραγωγική δραστηριότητα, αλλά ληστεύοντας τη φύση και τις τσέπες των καταναλωτών και μάλιστα στο όνομα της σωτηρίας του πλανήτη. Αν σε αυτή τη ληστεία για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας καλλίτερα, έχετε συμμέτοχο και τις τοπικές κοινωνίες με τις «ενεργειακές σας κοινότητες» πετώντας τους λίγα αποφάγια από το μεγάλο φαγοπότι, τόσο το καλλίτερο. Είναι ό,τι χρειάζεστε για να τις καταστήσετε συνένοχες και αδρανείς, θύτες και θύματα του εαυτού τους ταυτόχρονα. Αυτό κάνετε.

  Εμείς πάντως οι «ανόητοι» κατ’ εσάς, που δεν καταλαβαίνουμε το πραγματικό συμφέρον του τόπου που εσείς υπηρετείτε και την ανάγκη σωτηρίας του πλανήτη, αναγνωρίζουμε ότι είστε πανέξυπνοι και αετονύχηδες, αφού καταφέρατε ανθρώπους του μόχθου στο χωράφι, στο μαντρί να τους πείσετε να φαντασιώνονται «κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο» για να θυμηθούμε αντίστοιχες προσφορές και διαφημιστικά, στα χρόνια της χούντας. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες του 2000, όπου ανάλογοι σωτήρες, όπως εσείς, καλούσαν ανυποψίαστους πολίτες να πουλήσουν το βιός τους για να πλουτίσουν αγοράζοντας μετοχές στο χρηματιστήριο, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη αναδιανομή και αρπαγή εισοδήματος στην ιστορία της χώρας από τους φτωχούς στους πλούσιους. Τα κέρδη, λοιπόν, αφορούν εσάς και όχι την τοπική οικονομία και την κοινωνία όπως ισχυρίζεστε στο λιβελογράφημα σας. Για όσους από τα 1748 μέλη της ενεργειακής κοινότητας και επίδοξους «επενδυτές» ονειρεύονται θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, ας ξέρουν ότι οι μόνες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας θα είναι όσες χρειαστεί για να καταστρέψουν τον τόπο τους για πάντα. Οι αυτόκλητοι «σωτήρες» που επαίρονται ότι δουλεύουν για την Αιτωλ/νία, θα αποδειχτεί ότι είναι αυτοί οι ίδιοι που δουλεύουν την Αιτωλ/νία, για να πλουτίσουν και δεν νοιάζονται πραγματικά γι αυτόν τον τόπο. Η ανάπτυξη της Αιτωλ/νίας δεν θα έρθει με αέρα κοπανιστό από τα φουρφούρια στα βουνά, χωρίς καμιά σημαντική συμβολή στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, κλέβοντας τις τσέπες των καταναλωτών με το περίφημο ΕΤΜΕΑΡ, με υπερτιμολογημενο και επιδοτούμενο πανάκριβο ρεύμα συνεχώς αυξανόμενο, λόγω των ΑΠΕ, που πληρώνουν και οι ίδιοι. Θα έρθει δουλεύοντας στη γη τους, καλλιεργώντας τον τόπο τους και διεκδικώντας την στήριξη της πολιτείας με ανάλογη πολιτική, για την στήριξη της παραγωγής, με βελτιωμένα ποιοτικά εξαγώγιμα προϊόντα και με καθετοποιημένη βιομηχανική παραγωγή, με προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και όλα αυτά καλλίτερα μέσα από την ΕΝΩΣΗ τους, με βουνά προστατευμένα και τα χωριά τους αξιοποιήσιμα και επισκέψιμα, ικανά να στηρίξουν την κτηνοτροφία με μικρές παραγωγικές δραστηριότητες παραδοσιακών προϊόντων που να κρατούν τους κατοίκους στον τόπο τους.
  Βεβαίως δεν θα πείσουμε εσάς. Τους αγρότες της ΕΝΩΣΗΣ θέλουμε να πείσουμε να βγουν από τα νύχια σας. Δεν σκάβουμε εμείς, κύριοι, σε κανένα βούρκο να λασπώσουμε την ΕΝΩΣΗ όπως μας συκοφαντείτε, αντίθετα εσείς μόνοι σας την λασπώνετε, αφού θέλετε να την μετατρέψετε από ένωση παραγωγών- αγροτών σε ένωση αεριτζήδων και τους αγρότες από παραγωγούς, σε «επενδυτές» και «εισοδηματίες» που θα τους έρχονται τα εισοδήματα στο σπίτι. Πως θα τους αντικρίζετε όταν όλα αυτά αποδειχτούν φούμαρα;
  Όσο για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες σε όλους εσάς τους επίδοξους σωτήρες του πλανήτη, ο εφιάλτης σας δεν είναι η κλιματική αλλαγή που την βλέπετε σαν εμπόρευμα και ευκαιρία για χοντρά κέρδη. Ο εφιάλτης σας είναι μην ξεσηκωθούν οι κάτοικοι και σας ακυρώσουν τα σχέδια να συμμετέχετε στο μεγαλύτερο φαγοπότι που έχει στηθεί ποτέ στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της φύσης.
  Για την GREEN PEACE που επικαλείστε ότι συνηγορεί στα έργα σας, ας μην ξεχνάμε ότι με τη σιωπη της έχει πλέον αφήσει το «περιβαλλοντικό της αποτύπωμα» σε πολλά ανάλογα οικολογικά εγκλήματα οπότε δεν θα δυσκολευόταν να συμφωνήσει στο δικό σας έγκλημα που το ντύσατε και με κοινωνικό μανδύα. Πολύ θα θέλαμε να μας διαψεύσει η συγκεκριμένη οργάνωση και να διαμαρτυρηθεί άμεσα για το, προς ψήφιση, αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και εφεξής να αρχίσει να εναντιώνεται στη λεηλασία όλων των ορεινών οικοσυστημάτων και πεδινών περιοχών της χώρας απο τα καταστροφικά έργα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με πρόσχημα την ‘‘πράσινη αναπτυξη’’.
  Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε καμία έκτακτη ανάγκη για τη σωτηρία του πλανήτη, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρώπης επικαλούμενες την κλιματική αλλαγή επιβάλλουν μια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που παράγουν τις ανεμογεννήτριες και με πολιτικές συμφωνίες τις εξάγουν και τις “φυτεύουν” στα βουνά της πατρίδας μας, προστατεύοντας βεβαίως τα δικά τους.Φαίνεται ότι στην πατρίδα μας βρήκαν αρκετούς πρόθυμους και όχι βέβαια από αγωνία για τον πλανήτη. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή η πολιτική αντίληψη και πρακτική το μόνο που καταφέρνει, και που πιθανόν επιδιώκει, είναι να διαιωνίζει την οικολογική κρίση και το ενεργειακό πρόβλημα, απομακρύνοντας μας από τις ριζικές, με κοινωνικό χαρακτήρα, λύσεις που απαιτούνται.

  Τέλος για την νομιμότητα σας που τόσο την επικαλείστε. Σε μια χώρα που οι βιομηχανικές ΑΠΕ πλέον καταγράφονται ως ο χώρος της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, μόνο για νομιμοφάνεια μπορείτε να μιλάτε και όχι για νομιμότητα.

  Όσο για τις άγνωστες μέχρι τώρα σε σας οργανώσεις που δεν έχουν καταλάβει την “κοινωνική σας προσφορά”, επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι ήδη μας γνωρίζετε. Είμαστε πολίτες που αντιδρούν στα σχέδια σας για την καταστροφή της φύσης και του πλανήτη, η φωνή του κάθε Έλληνα που δεν θέλει να δει τον τόπο του «φαιό νταμάρι» και το μοναδικό Ελληνικό τοπίο κατεστραμμένο και μαζί του οι τοπικές οικονομίες. Είμαστε η φωνή των Αγράφων, του Ασπροπόταμου, της Οίτης, της Ζήρειας, του Βερμίου, της Μάνης, της Τήνου, της Κρήτης, της Άνδρου, της κατεστραμμένης Καρυστίας, και οπουδήποτε επιχειρούνται βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε προστατευμένες περιοχές στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, ενώ η αλήθεια είναι στο όνομα του κέρδους. Είμαστε και στην Αιτωλ/νια απέναντί σας και μαζί με ένα κόσμο που όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι ληστεύετε τον τόπο του, κλέβετε το μέλλον του και σχεδιάζετε οι ανεμογεννήτριες στα βουνά τους να είναι περισσότερες απ’ τα ελάτια. Το ότι σε κάποιες από αυτές όπως εσείς βάζετε μέτοχο την τοπική κοινωνία, δεν τις καθαγιάζει και δεν τις διαφοροποιεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα των υπόλοιπων βιομηχανικής κλίμακας αιολικών που σταδιακά μετατρέπουν την Αιτωλοακαρνανία σε κρανίου τόπο με την ανοχή και την συνενοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα είναι οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες και οι συνέπειες τους και όχι ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους, που ουσιαστικά έτσι και αλλιώς είναι οι Γερμανικές και οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που τις παράγουν. Η ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα για τα κοράκια της κερδοσκοπίας.
  Αυτή την ώρα που η χώρα μας και όλος ο κόσμος μαστίζεται από την επιδημία του κορονοϊού, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις των παραγωγών θα έπρεπε να συζητούν πως θα φυτέψουν τη γη για να εξασφαλιστεί η διατροφική μας επάρκεια και όχι πως θα φυτέψουν ανεμογεννήτριες. Δυστυχώς ο «λύκος» της κερδοσκοπίας στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Η προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας είναι πλέον ζωτικής σημασίας και τα δήθεν μέτρα για την κλιματική αλλαγή δεν έχουν σκοπό την επίλυση της οικολογικής κρίσης παρά μόνο την κερδοφορία των λίγων και τη συνεχή υποβάθμιση της ζωής μας. Εσείς είστε εκεί για τη βρώμικη δουλειά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποκαλυφθεί ο ρόλος σας και να σας εμποδίσουμε.
  Οι κάμποι και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας να μην μετατραπούν σε βιομηχανικό τοπίο.
  Μέλη συλλογικοτήτων ανά την Ελλάδα για ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ
  16/04/2020

  1. Άστα αυτά μάστορα. Συμφωνείς με το άρθρο, έστω και ανυπόγραφο; Ναι ή Οχι; Άσε μη μας πεις .Βγήκες να υποστηρίξεις την Ένωση και δεν πρέπει να είσαι καν στις 1750 περίπου οικογένειες που ” συμμετέχουν ” στο project.
   Αν υπάρχουν ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button